• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

'seksanya' Mahu Mengucup Hajarul Aswad

HAMPIR sejuta jemaah haji dari seluruh dunia kini berada di tanah suci Mekah sementara menunggu hari wukuf yang dijangka jatuh pada 26 November ini.

Walaupun jemaah yang tiba belum sampai separuh daripada jumlah keseluruhan yang dijangka mengerjakan haji tahun ini iaitu 2.5 juta orang tetapi kehadiran mereka sudah memadai untuk menyebabkan keadaan sesak di sekitar Masjidil Haram apalagi di sekitar Kaabah dan laluan sa'i.

Semasa saya mula menjejakkan kaki di kota suci ini pada 16 Oktober lalu selepas melalui penerbangan kira-kira lapan jam dari Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA), keadaan di sekitar Masjidil Haram dan Kaabah masih belum ramai jemaah dari luar. Sebahagian besarnya warga tempatan yang melakukan ibadat umrah.

Dan ketika itu juga saya dan rakan-rakan wartawan tidak menghadapi banyak halangan dari segi pergerakan termasuk sewaktu melakukan tawaf keliling Kaabah, bersa'i sehingga selesai bertahallul. Hanya ketika itu peluang yang ada tidak digunakan sepenuhnya kerana terlupa untuk mengucup Hajarul Aswad yang terletak di satu penjuru Kaabah dan berdekatan dengan Makam Nabi Ibrahim a.s.

Setelah dua hari di Mekah, saya bertolak ke Madinah dan menginap di kota suci itu selama lapan hari sebelum balik semula untuk bertugas sambil beribadat di Mekah. Dalam perjalanan dari Madinah ke Mekah yang jaraknya kira-kira 468 kilometer, saya sempatlah membaca buku mengenai Mekah yang dibeli di Madinah termasuk kisah di sebalik Hajarul Aswad dan kenapa para jemaah haji atau umrah sanggup berebut-rebut mahu mengucupnya.

Dengan azam membara, saya dan rakan-rakan dari pasukan media Tabung Haji memasang tekad untuk mengucup batu tersebut. Tapi sayang, keadaan di sekitar Kaabah sudah jauh berbeza. Jumlah jemaah haji sudah terlalu ramai sehingga mencecah puluhan ribu terutama dari India, Pakistan, Bangladesh, Indonesia dan Thailand selain warga Arab.

Pada cubaan pertama untuk mengucup Hajarul Aswad, saya terpaksa mengalah setelah melihat aksi kasar ratusan jemaah yang saling berasak-asak dan tarik-menarik dalam usaha mereka itu. Dalam tempoh seminggu, tiga kali cubaan saya mengucup Hajarul Aswad tetapi semuanya tidak berhasil kerana berusaha mengelak dari menyakiti jemaah lain hanya mahu mengucup Hajarul Aswad di depan Kaabah dan di dalam kawasan Masjidil Haram pula. Jemaah dari sesetengah negara nampaknya tidak peduli semua itu. Mereka kelihatan amat agresif.

Tipis

Hari-hari berikutnya, jumlah jemaah haji meningkat kepada ratusan ribu. Umat Islam dari negara-negara Afrika dan Turki mula mendatangi Mekah. Melihat perebutan mencium Hajarul Aswad semakin sengit, peluang saya terlalu tipis dan mustahil boleh berbuat demikian apalagi bila jumlah jemaah haji meningkat lebih 2.5 juta.

Namun apabila saya memikirkan kedatangan saya di sini selain untuk menunaikan Rukun Islam kelima, saya juga adalah wartawan yang tugasnya untuk melapor, saya memberanikan diri agar pengalaman dilalui dapat dikongsi bersama dengan rakyat Malaysia. Bagaimanapun saya tetap berhati-hati dalam menghadapi risiko walaupun masih trauma apabila mengingatkan detik-detik cemas nyawa hampir melayang akibat tersalah perkiraan ketika memberanikan diri memasuki sempadan Afghanistan ketika tentera sekutu diketuai Amerika Syarikat menyerang negara itu pada tahun 2001 dulu.

Berbalik kepada Hajarul Aswad, benar kata orang, doa di tanah suci cepat dimakbulkan Tuhan. Jika empat percubaan sebelum ini saya tidak berdoa, pada percubaan kali kelima, saya memohon pertolongan daripada Allah agar dipermudahkan usaha mengucup Hajarul Aswad tanpa menyakiti sesiapa selepas solat sunat hajat dua rakaat.

Sambil membaca zikir, saya memulakan langkah dengan beratur mengikut barisan seperti diarahkan oleh polis. Pada minit pertama, barisan berjalan agak lancar tetapi kemudiannya berlaku tolak-menolak dan asakkan dari pelbagai penjuru sehingga polis pun sukar untuk mengawal.

Jika sebelum ini saya terpaksa 'bertarung hebat' dengan jemaah India dan Pakistan, kali ini cabarannya lebih sengit dan ganas berbanding empat percubaan awal saya dulu kerana kali ini melibatkan jemaah dari Afrika.

Dalam pertarungan sengit itu, ada jemaah mengasak kuat sehingga muka saya tepat mencium ketiak Pak Arab yang memakai pakaian ihram. Selepas itu tubuh saya yang tidak berapa berat itu dan Pak Arab yang berada di hadapan saya tertolak rapat ke kain dinding Kaabah sehingga saya dalam keadaan terlalulah sukar untuk bernafas.

Seorang lelaki India kemudian bertempik kuat, ''Sabar, sabar...' berulang-ulang kali setelah melihat keadaan makin tidak terkawal. Kali ini saya memperkuatkan suara dengan berdoa agar Tuhan memudahkan usaha saya kali ini.

Doa saya kali ini memang dimakbulkan. Tidak semena-mena laluan saya menghampiri Hajarul Aswad semakin mudah apabila orang di belakang menolak, manakala orang di hadapan seperti memberi ruang. Akhirnya selepas berhempas pulas selama kira-kira 15 minit, saya akhirnya dapat juga mencium Hajarul Aswad.

Yang peliknya, selepas saya mengucup batu hitam itu secepat yang mungkin dan mahu beredar bagi memberi peluang kepada jemaah lain, ada pula tangan memegang bahagian belakang kepala saya dan menekannya dengan kuat seperti memaksa-maksa saya supaya mengucup lagi Hajarul Aswad.

Bagaimanapun saya tidak berkesempatan berdoa ketika mengucup Hajarul Aswad dan sekadar mengucapkan 'Alhamdulillah'. Perasaan ketika itu sukar digambarkan dengan kata-kata kerana terlalu gembira dan bersyukur. Bersyukur kerana dalam cubaan kelima itu, saya tidak menyakiti mana-mana jemaah seperti doa saya kepada Tuhan.

Merasai pengalaman itu, saya mula memahami kenapa ramai jemaah dari sesetengah negara sanggup berebut-rebut mahu mengucup Hajarul Aswad dan pada masa yang sama tidak ramai pula jemaah dari negara-negara lain termasuk Malaysia dan Indonesia mahu mengambil risiko berbuat demikian.

Ghairah

Mungkin salah satu sebab kenapa para jemaah terlalu ghairah berebut-rebut mahu mengucup Hajarul Aswad kerana kepuasan tidak terkata jika berhasil berbuat demikian. Selain itu, Hajarul Aswad dikatakan diturunkan dari syurga.

Pegawai agama Bahagian Bimbingan Tabung Haji di Mekah, Drs. Sapawi Che Mat ketika mengulas tindakan mengucup Hajarul Aswad secara keterlaluan berkata, kedatangan seseorang jemaah haji adalah untuk mendekatkan diri dengan Allah dan memohon agar segala dosa diampunkan.

Menurut beliau, apa gunanya dapat mengucup Hajarul Aswad jika dalam usaha mereka itu telah menyakiti pihak lain.

''Jika mereka benar-benar percaya Hajarul Aswad adalah batu dari syurga, bagaimana pula kita mahu memasuki syurga jika segala perbuatan kita di depan Kaabah telah menyakiti jemaah lain," tegasnya.

Nabi Muhammad SAW bersabda, Hajarul Aswad diturunkan dari syurga, warnanya lebih putih dari susu dan dosa-dosa anak-anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam.

Semasa Nabi Muhammad menjadi orang tengah untuk memindahkan Hajarul Aswad ke kedudukannya sekarang, baginda telah mencium batu itu seperti dilakukan oleh nabi-nabi sebelumnya - sehingga Hajarul Aswad dikatakan menjadi tempat bertemunya bibir para nabi dan orang-orang soleh sepanjang sejarah.

Di samping itu, Hajarul Aswad menjadi tempat permulaan dan berakhirnya tawaf keliling Kaabah semasa mengerjakan haji atau umrah, sekaligus tempat mustajab untuk doa dimakbulkan.

Keistimewaan lain batu syurga itu adalah pada hari Kiamat kelak, Hajarul Aswad akan memberi kesaksian bagi orang-orang yang menyalaminya (memberi salam atau mengucup) dengan kebenaran.

Seperti diriwayatkan oleh Tirmidzi bahawa Nabi Muhammad bersabda, Demi Allah, Dia akan mengutusnya pada hari Kiamat kelak, dengan dua matanya ia akan melihat dan dengan lidahnya ia memberi kesaksian atas siapa yang menyalaminya dengan kebenaran.

Ibnu Abbas mengingatkan bahawa bertakbir dan tidak menyakiti saudara muslim lain adalah lebih baik daripada berusaha secara keterlaluan dalam mencium atau mengucup Hajarul Aswad.

Selain dari Hajarul Aswad, bahagian lain di Kaabah yang menjadi sasaran para jemaah haji adalah Multazam yang terletak antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah.

Multazam ialah tempat dikabulkannya doa dan di kawasan sempit itu disunnahkan untuk berdoa. Tidak hairanlah Multazam adalah antara kawasan paling sukar untuk dimasuki kerana terlalu ramainya orang menunggu giliran untuk berdoa.

Itulah sedikit sebanyak kisah mengenai tanah suci Mekah yang sejak dulu hingga sekarang terus didatangi oleh jutaan umat Islam dari seluruh dunia.

- MINGGUAN

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)