• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Al-quran Bukan Untuk Kepentingan Peribadi

SOALAN:

MUTAKHIR ini ada di kalangan orang bukan Islam berkepentingan dengan keadaan tertentu membaca ayat-ayat suci al-Quran. Mohon penjelasan sejauhmana keharusan orang bukan Islam membaca al-Quran?

Jawapan:

Al-Quran al-karim adalah kalam Allah SWT, membacanya mendapat pahala biarpun tidak difahami isi kandungan. Al-Quran telah diturunkan ke atas baginda selama 23 tahun dengan tiga cara. Pertama melalui perantaraan Jibril a.s. Kedua, melalui mimpi dan ketiganya, melalui suara daripada sebalik tabir.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan tidaklah layak bagi seseorang manusia bahawa Allah berkata-kata dengannya kecuali dengan jalan wahyu (dengan diberi ilham atau mimpi), atau dari sebalik dinding (dengan mendengar suara sahaja), atau dengan mengutuskan utusan (malaikat) lalu utusan itu menyampaikan wahyu kepadanya dengan izin Allah akan apa yang dikehendaki-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi keadaan-Nya, lagi Maha Bijaksana (al-Syura': 51).

Selepas 23 tahun setelah baginda mengharungi bermacam-macam ancaman, ujian yang getir al-Quran sempurna ke penghujungnya.

Sekali gus melengkapkan ajaran Allah SWT di atas permukaan bumi, sebagai panduan hidup manusia, tidak salah kalau dikatakan ia adalah buku manual bagi kehidupan manusia secara sempurna.

Di dalam kitab-kitab yang membincangkan ulum al-Quran juga ada menggambarkan betapa susahnya baginda menerima wahyu, lebih-lebih lagi kali pertama baginda menerima wahyu di Gua Hira'. Saya yakin ramai orang Islam mengetahuinya.

Walaupun Jibril dan wahyu sudah menjadi teman Rasulullah SAW, namun masih adakalanya baginda menghadapi kesukaran ketika menerima wahyu.

Ada ketikanya wahyu diturunkan pada hari-hari suasana cuaca yang panas terik tetapi baginda menerimanya dalam kesejukan menggigil, adakalanya wahyu diturunkan dalam cuaca yang sangat sejuk tetapi baginda menerimanya dalam keadaan kepanasan berpeluh.

Setiap ayat yang turun ada sejarah suka dan dukanya. Semua itu baginda lalui dengan penuh kesabaran dan ketabahan, kerana itu adalah tugas baginda.

Al-Quran yang ada pada kita dalam pelbagai variasi tidak wujud dengan sekelip mata, malahan ia juga telah melalui pelbagai cabaran sebelum tersusun indah dalam bentuk 30 juzuk dengan dilengkapi 114 surah.

Pada awal penurunannya ada yang menulis ayat-ayat suci ini di atas pelepah-pelepah tamar dan kulit bintang. Selepas kewafatan Rasulullah SAW di Zaman Abu Bakar sehinggalah ke Zaman Uthman bin Affan, al-Quran dikumpul dan ditulis sehingga sempurna dan ia diagih ke empayar Islam yang lain.

Semua ini kit baca tetapi tidak merasai keperitan 23 tahun penurunan al-Quran tidak difahami. Apa yang timbul hari ini, al-Quran dijadikan modal untuk kepentingan sesetengah kumpulan dalam kempen-kempen murahan sehingga membenar dan mengiyakan orang bukan Islam menjaja ayat-ayat Allah SWT di atas pentas-pentas politik.

Tidak salah orang bukan Islam mempelajari ayat-ayat al-Quran dengan tujuan mengkaji dan mencari kebenaran, ini banyak berlaku di universiti-universiti, saya pun pernah mengkaji al-Quran ketika di sekolah menengah, natijahnya saya bertemu dengan kebenaran dan menerima Islam sebagai cara hidup.

Adalah haram bagi kita orang Islam bersorak dan berasa bangga apabila mendengar orang bukan Islam membaca al-Quran dengan anggapan "tengok orang bukan Islam pun terima al-Quran."

Hanya golongan yang tidak cinta pada al-Quran sahaja yang akan rasa seronok dan bangga, bagi saya ini adalah satu sendaan terhadap al-Quran. Sebelum ini, di Perak tetapi kali ini di Bagan Pinang, lepas ini di mana?

Ada yang mengatakan bahawa orang di Eropah membaca al-Quran. Ya betul, tapi mereka membaca dengan tujuan mengkaji Islam, dan yang mereka baca bukan lafaz Arabnya tetapi tafsiran dan terjemahannya yang juga akhirnya menjadikan mereka Muslim.

Orang Islam membaca al-Quran untuk menjadikan panduan dan pada masa yang sama, menjadikannya amalan mendekatkan diri kepada Allah SWT, manakala orang bukan Islam baca untuk apa? Cari pahala? Mendekatkan diri kepada Allah? Untuk apa?

Jawapannya dalam konteks apa yang berlaku di atas pentas-pentas politik adalah untuk tujuan murahan. Ditambah pula dengan sebutan yang tidak betul, makhrajnya apa lagi, tajwidnya. Menyakitkan telinga, sekali gus menyakitkan hati mendengar orang memperalatkan al-Quran.

Mungkin yang dengar ayat-ayat yang dibaca oleh orang buka Islam sama tidak tahu baca al-Quran agaknya. Firman Allah SWT yang bermaksud: Ataupun lebihkan (sedikit) daripadanya (bangun malam untuk berqiam); dan bacalah al-Quran dengan Tartil. (al-Muzammil: 4).

Saydian Ali r.a berpendapat mengenai tartil: "Membaca al-Quran dengan memelihara panjang pendeknya serta makhraj dan sifat hurufnya dan wakaf ibtida'nya."

Pandangan Saydina Ali menjadi rujukan para ulama tajwid untuk mengukur bacaan al-Quran seseorang yang benar-benar menepati kehendak Allah SWT.

Imam Syafie berpendapat: "Membaca al-Quran bertajwid adalah wajib manakala mempelajarinya adalah fardu kifayah", manakala dalam kenyataan yang lain Imam Syafie menghukum orang yang tidak membaca al-Quran dengan tajwidnya yang betul adalah fasiq.

Manakala hukum orang yang mendengar membaca al-Quran salah wajib ditegur sekiranya keadaan itu mengizinkan dia berbuat demikian.

Kita juga sedia maklum, sekiranya sifat dan makhraj sesuatu huruf al-Quran berubah mungkin boleh mengubah makna ayat yang dibaca.

Sekiranya seseorang itu masih melakukan kesalahan membaca al-Quran dan kesalahannya itu jaliy (kesalahan yang boleh menukar makna ayat) adalah haram menjadi imam atau membacanya dengan suara yang nyaring sehingga mengelirukan orang yang mendengarnya.

Oleh yang demikian nasihatilah mereka, supaya tidak memperolok-olokkan al-Quran untuk kepentingan peribadi.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)