• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Allah Tenggelamkan Kaum Nabi Nuh

Oleh DR. ZULKIFLI MOHAMAD ALBAKRI

FIRMAN Allah SWT: Disebabkan kesalahan-kesalahan mereka, mereka ditenggelamkan lalu dimasukkan ke neraka, maka mereka tidak mendapat penolong-penolong bagi mereka selain dari Allah.

Nuh berkata: Ya Tuhanku, janganlah Engkau biarkan seorangpun di antara orang-orang kafir itu tinggal di atas bumi. Sesungguhnya jika Engkau biarkan mereka tinggal, nescaya mereka akan menyesatkan hamba-hamba-Mu, dan mereka tidak akan melahirkan selain anak yang berbuat maksiat lagi sangat kafir. Ya Tuhanku! ampunilah aku, ibu bapaku, orang yang masuk ke rumahKu dengan beriman dan semua orang yang beriman laki-laki dan perempuan. dan janganlah Engkau tambahkan bagi orang-orang yang zalim itu selain kebinasaan. (Nuh: 25-28)

Mukadimah

Sesudah Allah SWT menerima laporan dan pengaduan Nabi Nuh a.s, Allah menimpakan mereka dengan peristiwa banjir besar dan azab sebagai balasan. Ketika itu mereka tidak menemui sesiapa pun yang mampu mencegah kedua-duanya itu daripada mereka.

Kemudian, Allah SWT memberitahu doa Nabi Nuh a.s terhadap kaumnya dan memberi alasan terhadap doa ini bahawa mereka telah menyesatkan manusia dan jika mereka berketurunan tentu mereka akan melahirkan orang yang kafir dan derhaka.

Lalu Nabi Nuh a.s berdoa untuk dirinya, untuk ibu bapanya dan juga untuk orang mukmin lelaki dan perempuan yang menaiki kapalnya supaya diberi keampunan. Baginda kemudiannya mendoakan kaumnya agar ditimpa celaka dan kebinasaan.

Firman Allah SWT: Disebabkan kesalahan-kesalahan mereka, mereka ditenggelamkan lalu dimasukkan ke neraka, maka mereka tidak mendapat penolong-penolong bagi mereka selain daripada Allah.

Ibn Kathir berkata: Disebabkan banyaknya dosa yang mereka lakukan, penolakan, serta sikap kekufuran yang berterusan dan juga penentangan mereka terhadap rasul mereka, maka mereka dipindahkan daripada aliran laut ke api neraka yang sangat panas. Dan tiada siapa pun yang dapat menolong mereka daripada azab Allah SWT.

Syed Qutub berkata: Dengan sebab kesalahan, dosa dan maksiat mereka ditenggelamkan dalam banjir dan kemudian dimasukkan ke dalam neraka.

Kata-kata kemudian di sini ada tujuannya kerana masuknya mereka ke dalam neraka adalah bersambung dengan tenggelamnya mereka di dunia hanya dipisahkan oleh satu masa yang pendek dan tidak wujud dalam perhitungan Allah SWT.

Ia juga memberi maksud azab kubur dalam tempoh pendek antara dunia dan akhirat.

Firman Allah SWT: Nuh berkata: Ya Tuhanku, janganlah Engkau biarkan seorangpun di antara orang-orang kafir itu tinggal di atas bumi.

Ad-Dahak berkata: Ia suatu tempat tinggal.

As-Suddi berkata: Beberapa tempat tinggal.

Al-Mawardi berkata: Ulama berselisih pendapat berkenaan dengan sebab kenapa Nabi Nuh berdoa terhadap kaumnya sendiri kepada dua pendapat:

l Tatkala turunnya ayat kepadanya firman Allah yang bermaksud: Tidak beriman dari kaummu kecuali mereka yang telah ditakdirkan beriman menyebabkan beliau berdoa ke atas mereka. Inilah pendapat Qatadah.

l Seorang lelaki daripada kaumnya mendukung anak kecilnya dan lalu berhampiran Nabi Nuh, kemudian mewasiatkan kepada anaknya seraya berkata: Jaga-jaga kamu dari lelaki ini kerana ia menyesatkan kamu. Sebaliknya budak tersebut berkata: Wahai ayahku, turunkanku di sini.

Selepas itu ia membaling batu kepada Nabi Nuh sehingga luka mukanya. Ini menyebabkan Nabi Nuh cukup marah dan berdoa terhadap mereka.

Firman Allah SWT: Sesungguhnya jika Engkau biarkan mereka tinggal, nescaya mereka akan menyesatkan hamba-hamba-Mu dan mereka tidak akan melahirkan selain anak yang berbuat maksiat lagi sangat kafir.

Ibnu Kathir berkata: Sesungguhnya jika Engkau membiarkan seseorang daripada mereka hidup, nescaya dia akan menyesatkan hamba-hamba-Mu pada generasi yang akan datang.

Menurut sebuah hadis yang telah diriwayatkan, seorang lelaki dari mereka berjalan bersama anaknya menuju Nabi Nuh a.s. Lalu dia mengatakan kepada anaknya: "Hati-hatilah dengan orang ini, kerana dia seorang pendusta. Dan ayahku pun pernah memberikan wasiat seperti ini kepadaku."

Kemudian yang tua mati dan digantikan oleh yang muda yang juga hidup dalam keadaan seperti itu.

Selepas Nabi Nuh a.s mendoakan terhadap orang kafir itu, kemudian dia pun berdoa untuk dirinya, ibu bapanya dan untuk orang yang beriman lelaki dan perempuan agar mereka dikurniakan pengampunan.

Firman Allah SWT: Ya Tuhanku! ampunilah aku, ibu bapaku, orang yang masuk ke rumahku dengan beriman dan semua orang yang beriman laki-laki dan perempuan. dan janganlah Engkau tambahkan bagi orang yang zalim itu selain kebinasaan.

Ad-Dahak berkata: Iaitu Nabi Nuh a.s. selalu mendoakan setiap orang yang masuk ke dalam rumahnya.

As-Suddi berkata: Iaitu hancur dan binasa.

Mujahid berkata: Benar-benar rugi dunia dan akhirat.

Syed Qutub berkata: Doa Nabi Nuh a.s. memohon Allah SWT mengampunkan dosanya merupakan adab sopan kenabian yang mulia di hadapan Allah SWT.

Seorang hamba atau manusia tidak sempurna dan selalu melakukan kesilapan.

Kesedaran yang tidak memungkinkan masuk ke syurga kecuali jika mendapat limpah kurnia-Nya seperti yang ditegaskan oleh Nabi SAW.

Itulah istighfar Nabi Nuh a.s. yang telah berdakwah kepada kaumnya yang derhaka dan berdosa dan menolak ajarannya dengan penuh keangkuhan.

Baginda memohon keampunan setelah beliau berjuang dan menempuh kesulitan sekian lama.

Beliau memohon keampunan untuk ibu bapanya yang merupakan kebaktian kepada orang tuanya yang mukmin mengikut apa yang kami faham daripada doa tersebut.

Ini kerana andainya kedua orang tua itu bukan orang mukmin tentulah Allah SWT menegurnya ketika Allah menegur saat ia merayu tentang anaknya yang kafir tenggelam bersama keegoannya sewaktu peristiwa banjir besar seperti yang telah diperjelaskan (dalam surah Hud).

Doanya memohon keampunan kepada mereka yang masuk ke dalam rumahnya dalam keadaan beriman merupakan kebaktian seorang mukmin terhadap mukmin yang lain.

Tujuan mengkhususkan pengampunan itu kepada orang-orang yang masuk ke dalam rumah baginda dengan keadaan beriman supaya mereka bersama dalam bahtera yang dibina oleh baginda.

Doa baginda yang meliputi sekalian orang mukmin lelaki dan perempuan merupakan kebaktian seorang mukmin terhadap seluruhnya meliputi semua zaman dan tempat.

Inilah rahsia yang mengkagumkan terdapat dalam akidah Islam iaitu ikatan kukuh walaupun mereka dipisahkan oleh zaman dan tempat. Inilah rahsia yang disampaikan Allah dalam akidah hati seorang muslim.

Penutup

Seruan Nabi Nuh a.s terhadap kaumnya agar beriman dan merangkumi:

- Mereka diminta agar meninggalkan dosa. Jika mereka melakukan yang demikian, sudah tentu Allah SWT akan memperbanyakkan harta dan anak-anak mereka.

- Memerhatikan penciptaan langit, bumi, sungai dan lautan.

- Memerhatikan penciptaan manusia bahawa dia diciptakan di bumi sebagaimana diciptakannya tumbuh-tumbuhan dan bumi itu ditundukkannya sehingga dia boleh bertindak di bumi ini apa yang dia sukai.

- Kekafiran kaum Nabi Nuh a.s dan hukuman yang dikenakan kepada mereka semasa di dunia dan di akhirat.

Marilah kita mengambil suri teladan kisah Nabi Nuh dan perjuangannya dalam menyebarkan risalah Allah SWT walaupun dipukul badai kemarahan dan kemurkaan kaumnya tetapi beliau tetap istiqamah dalam menjunjung titah perintah Allah SWT.

Semoga semangat Nabi Nuh dapat dijelmakan dalam jiwa pendakwah Islam untuk menyebarkan agamanya. Amin.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)