• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Belai ibu dengan kasih sayang

Insan yang paling mulia bagi setiap manusia selepas Nabi Muhammad SAW adalah ibu. Mulianya mereka bukan sahaja kerana ibulah yang mengandung, melahir, menyusukan kita tetapi juga kerana ketabahan mereka mendidik dan mengasuh anak-anak sehingga dewasa.

Sebab itu, Nabi SAW dalam suatu peristiwa ditanya oleh seorang lelaki sebagaimana hadis bermaksud: Ya Rasulullah! Siapakah yang lebih berhak saya berbuat baik? Jawab Rasulullah SAW: Ibumu. Lelaki itu bertanya lagi: Kemudian siapa lagi? Ujar Baginda: Ibumu. Lelaki itu bertanya sekali lagi: Kemudian siapa lagi? Jawab Baginda: Ibumu. Lelaki itu bertanya lagi: Siapa lagi? Baginda menjawab: Bapamu. (muttafaqun alaih)

Malah, dalam sebuah hadis lain dinyatakan: “Reda Allah bergantung pada reda dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa”. (riwayat al-Hakim)

Wartawan MOHD. RADZI MOHD. ZIN dan jurufoto ROY AZIS ABDUL AZIZ menemu bual pensyarah Jabatan Undang-undang Islam, Fakulti Undang-undang Ahmad Ibrahim Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof. Madya Datin Paizah Ismail bagi mengupas isu ini.

Mega: Apakah status kedudukan ibu menurut Islam?
PAIZAH: Kedudukan ibu adalah istimewa dalam Islam. Hadis Rasulullah SAW di atas tadi mengangkat kedudukan istimewa ibu sehingga berbakti kepada ibu mengatasi berbakti kepada orang lain, walau kepada bapa sekalipun.

Malah, Rasulullah SAW menyebut berbakti kepada ibu sebanyak tiga kali berturut-turut dalam hadis itu, barulah Baginda menyebut berbakti kepada bapa, sekali gus menunjukkan betapa besarnya jasa dan pengorbanan ibu terhadap anak.

Walau bagaimanapun, kita tidak seharusnya melupakan peranan bapa bagi menjamin keselesaan dan kebahagiaan hidup sesebuah keluarga.

Justeru, kita seharusnya menghormati dan menyayangi ibu kita tanpa mengabaikan tanggungjawab dan kasih sayang terhadap bapa.

Dalam al-Quran, Allah berfirman yang maksud-Nya: Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ah”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil. (al-Israk: 23 dan 24)

Ahad lalu, masyarakat kita menyambut Hari Ibu. Apakah status menyambut Hari Ibu dalam Islam?
PAIZAH: Memang dalam Islam, hanya dua perayaan yang diiktiraf iaitu hari raya puasa dan hari raya haji.

Namun, tidak salah kita pilih hari tertentu untuk sambut Hari Ibu. Ia tidak lain bagi memberi penghormatan kepada para ibu yang banyak berjasa dan berkorban melahir dan mendidik kita.

Ini bukan juga bermakna pada hari lain kita tidak menghormati atau mengingati ibu. Ibu perlu sentiasa dipatuhi dan dihormati setiap masa selagi tidak menentang perintah Allah.

Cuma pada Hari Ibu, kita memberi lebih perhatian untuk melihat dan mengenang kembali peranan yang dimainkan oleh para ibu.

Walaupun sambutan Hari Ibu ini dimulakan oleh masyarakat Barat, ia tidak bermakna kita tidak boleh mengikutinya.

Amalan atau benda yang baik boleh kita terima walaupun ia datang daripada musuh.

Cuma, kita menyambutnya mengikut acuan sendiri berdasarkan budaya kita. Sambutan itu walaupun barangkali ada persamaannya ia bukan bermakna kita meniru Barat.

Bagi sebilangan orang, mengirim wang setiap bulan kepada ibu sudah memadai. Lalu tidak perlu bertanya khabar atau menziarahi mereka. Adakah ini yang diharapkan oleh ibu?
PAIZAH: Tanggapan demikian adalah silap. Bagi seorang ibu, wang bukan segala-galanya. Mereka pun bukan hendak sangat duit anak-anak.

Yang lebih mereka perlukan adalah kasih sayang dan sikap ihsan anak-anak yang menziarahi mereka serta memberi perhatian kepada mereka.

Lebih-lebih lagi bagi ibu dan bapa yang telah lanjut usia.

Keikhlasan anak-anak dalam membantu ibu lebih utama daripada ungkapan “saya sayang emak” semata-mata.

Demikian juga nilai masa yang diluangkan bersama ibu. Ini lebih penting daripada semata-mata wang ringgit yang dikirim setiap bulan.

Setiap ibu mahukan anak-anaknya berjaya. Sehinggakan ibu sanggup tidak makan dan bersusah payah untuk memastikan anak-anak tidak kelaparan dan berjaya dalam pelajaran.

Apabila sudah berjaya, harapan besar ibu bapa adalah mereka tidak diabaikan. Jangan apabila sudah berjawatan tinggi dan bergaji besar kita lupakan ibu. Jangan kita malu mengaku ibu sebab ibu kita buta huruf.

Apakah cara bagi seseorang anak itu untuk menunjukkan kasih sayang kepada ibu?
PAIZAH: Seperti yang dijelaskan oleh Allah dalam surah al-Israk ayat 24 di atas, seorang anak itu perlu bersifat ihsan, berkasih sayang terhadap ibu dan bapa.

Malah, kita selalu mendengar ungkapan, ‘syurga di bawah tapak kaki ibu’.

Peranan ibu lebih besar kerana merekalah yang bersusah payah mengandung, melahirkan, menyusukan anak sehingga umur dua tahun. Dan peranan ini tidak ada pada golongan bapa.

Justeru anak-anak perlu memberi khidmat yang cemerlang kepada ibu. Kita perlu berbuat baik sepanjang masa kepada mereka.

Pendek kata, dalam kesibukan kerjaya, jangan sampai mereka diabaikan atau disisih. Jangan kita mengherdik dan meninggikan suara kepada mereka.

Sebaliknya, anak-anak perlu sentiasa menghormati ibu kerana reda Allah kepada kita bergantung kepada reda ibu.

Bagi yang tidak sempat berbakti kepada ibu atau bapa semasa hayat mereka, jangan kecewa.

Sebaliknya, gandakan kebajikan mudah-mudahan mendapat ganjaran Allah seterusnya merahmati roh ibu dan bapa kita.

Banyakkan bersedekah dan bayarkan kaffarah ibu kita jika kita tahu semasa hayatnya, ibu tertinggal puasa, zakat dan lain-lain.

Bagi yang belum sempat menunaikan haji, anak-anak yang mampu boleh menunaikan haji untuk mereka atau upah haji.

Kisah Juraij misalnya membuktikan bahawa bukan sahaja berbuat kejahatan boleh mengguris perasaan ibu tetapi ia juga boleh berlaku dalam kita beribadat. Apa pengajarannya?
PAIZAH: Kisah ini berlaku kepada ahli ibadat daripada keturunan Bani Israel bernama Juraij.

Beliau berhadapan dengan fitnah besar hanya kerana mementingkan sembahyang sunat daripada menyahut panggilan ibunya.

Akhirnya, beliau difitnah oleh seorang pelacur yang mendakwa mereka ada hubungan sulit hingga melahirkan anak. Mujurlah dengan kekuasaan Allah, bayi itu boleh bercakap dan menceritakan siapa bapanya yang sebenar.

Kalau dalam beribadat pun kita mungkin mengguris perasaan ibu apatah lagi nasib mereka yang kurang beribadat dan kadang-kala cakap lepas dan membantah cakap ibu?

Ini mengingatkan kit kepada hadis Nabi SAW yang bermaksud: “Semua dosa akan ditangguhkan Allah, yakni balasan menurut kehendak-Nya, hingga ke hari kiamat, kecuali balasan menderhaka kepada kedua ibu bapa. Maka sesungguhnya Allah menyegerakan balasan kepada pelakunya pada masa hidupnya sebelum mati”. (riwayat al-Hakim)

Bagaimana pula sikap yang harus ada pada anak yang menjadi mangsa dera atau pengabaian oleh ibu?
PAIZAH: Fitrah seorang ibu menyayangi anak. Binatang pun sayangkan anak inikan pula manusia. Cuma saya berpendapat, kes-kes dera, pengabaian atau buang bayi ini berlaku dipengaruhi oleh sebab luaran.

Antaranya, kemiskinan, sikap bapa yang tidak bertanggungjawab tidak memberi nafkah yang cukup dan sebagainya.


Sebab itu, saya tidak menyalahkan ibu 100 peratus. Sebaliknya, keadaan menyebabkan mereka bertindak sedemikian.

Anak-anak perlu tetap menghormati dan mengasihi ibu kerana disebabkan ibu dan ayahlah kita lahir di dunia.

Dan rasa kasih sayang ini perlu dipupuk sejak anak-anak masih kecil. Ibu-ibu juga jangan suka berleter kepada anak-anak yang sudah remaja. Ini akan menyebabkan anak-anak tidak senang duduk di rumah dan hilang rasa hormat kepada para ibu.

Natijahnya, mereka akan mencari rakan atau orang lain sebagai tempat mendapat kasih sayang.

Ibu juga perlu memahami bahawa tidak selamanya mereka boleh mengongkong anak. Sebabnya, mereka juga akan dewasa, berkahwin dan menjadi ibu suatu hari kelak.

Seperkara yang tidak kurang pentingnya adalah ilmu keibubapaan yang perlu dipelajari oleh setiap pasangan yang ingin berumah tangga.

Ini supaya mereka memahami tugas dan tanggungjawab apabila sudah mempunyai anak kelak.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)