• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Berdakwah Kepada Tentera As

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

Dr. Abu Ameenah Bilal Phillips

ELEPAS enam bulan lamanya saya mengkaji dan berbincang secara serius, akhirnya saya membuat keputusan untuk memeluk Islam pada tahun 1972," kata pendakwah terkemuka, Dr. Abu Ameenah Bilal Phillips.

Namun sebelum memeluk Islam dan sedang mengikuti pengajian di Universiti Simon Frasier di Vancouver, Kanada, Dr. Abu Ameenah yang mahir bermain muzik terutamanya gitar, sering menghabiskan masa mengadakan persembahan di kelab-kelab malam.

Sehinggalah tamat pengajian dan mengambil keputusan menetap di Sabah, Malaysia, Dr. Abu Ameenah meneruskan minatnya terhadap muzik dan dunia seni hiburan.

Di Sabah, beliau mengadakan persembahan-persembahan sehingga mendapat gelaran sebagai Jimmy Hendrix Sabah kerana begitu popular!

"Tetapi apabila memeluk Islam saya berasa tidak selesa dengan dunia hiburan. Akhirnya saya mengambil keputusan untuk bersara, sama ada secara profesional dan peribadi.

"Saya tidak lagi bermain muzik walaupun tuhan sahaja yang tahu betapa saya begitu sukakan muzik dan menghiburkan para pendengar," katanya.

Keputusan yang agak mengejutkan para peminat itu turut disebabkan apabila selepas setahun memeluk Islam, Dr. Abu Ameenah melanjutkan pelajaran mendalami Islam di Universiti Madinah di Arab Saudi.

Katanya, beliau mahu mengenali Islam dengan lebih mendalam daripada sumber-sumber yang lebih asli dan sahih kerana Islam itu berasal dari Arab Saudi itu sendiri.

"Ini kerana Islam tidak boleh dikenali dari amalan-amalan tradisi kerana kadang kala tidak bersumber atau berasaskan ajaran Islam itu sendiri," katanya.

Ketika menyiapkan pengajian di peringkat sarjana di Universiti Riyadh, beliau sempat menerbitkan program televisyen untuk Saluran Dua Televisyen Saudi iaitu rancangan yang dikenali sebagai Why Islam?

Ia memfokuskan wawancara bersama mereka yang memeluk Islam dari asal usul dan latar belakang yang berbeza dan sebab musabab mengapa mereka memeluk Islam.

Walaupun beliau beroleh pelbagai ilmu pengetahuan mengenai Islam sehingga ke peringkat sarjana namun perkembangan itu masih tidak membolehkan beliau menjawab pelbagai persoalan mengenai Islam. Terutama yang bertalu-talu ditanya oleh kalangan rakan dan ahli keluarganya sendiri.

Ini membuatkan beliau melakukan satu penyelidikan. Akhirnya segala kemusykilan bagaikan terjawab apabila beliau berjaya menulis sebuah buku bertajuk Poligami Dalam Islam.

Dr. Abu Ameenah mengupas persoalan mengenai poligami itu daripada aspek sejarah dan biologi dan rasional di sebalik sistem itu.

Beliau benar-benar seorang penulis yang prolifik mengenai dunia Islam walaupun baru setahun jagung memeluk Islam.

Ini apabila buku kedua beliau iaitu Fundamentals of Islam Monotheism diterbitkan bagi menjelaskan keunikan Islam dari aspek kepercayaan kepada Tuhan Yang Satu.

Seusai mendapatkan ijazah sarjana, beliau ditawarkan bertugas di Bahagian Agama di Ibu Pejabat Tentera Udara Arab Saudi semasa meletusnya perang Teluk (Desert Storm) pada tahun 1990.

Di sini, Dr. Abu Ameenah bertanggungjawab memberi penerangan mengenai Islam kepada anggota-anggota tentera Amerika Syarikat (AS) yang berpangkalan di Bahrain dan Wilayah Timur Laut Arab Saudi.

"Oleh kerana imej Islam menjadi begitu buruk di Amerika, saya bersama lima lagi rakan selama hampir enam bulan selepas tamatnya Perang Teluk itu, terlibat dalam projek menjelaskan dan memberikan gambaran sebenar mengenai Islam kepada hampir separuh anggota tentera AS yang berpengkalan di situ," katanya.

Hasilnya, tanpa disangka seramai 3,000 anggota tentera AS itu memeluk Islam kerana tertarik dengan kebenaran dan keindahan Islam.

Namun beliau menyedari bahawa tugas yang lebih berat adalah memastikan bahawa askar-askar itu tetap berpegang teguh kepada Islam dan mematuhi dan ajaran-ajaran agama itu.

Lalu apabila askar-askar itu kembali semula ke tanah air, Dr. Abu Ameenah mengikut mereka pulang ke AS bagi membantu saudara-saudara baru itu.

Di Amerika, beliau dengan bantuan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Muslim Members of the Military (MMM) sering mengadakan persidangan dan pelbagai aktiviti.

Ini termasuk berusaha mendapatkan kemudahan mendirikan ibadat dan solat bagi kemudahan askar-askar beragama Islam di seluruh dunia di mana pangkalan-pangkalan tentera Amerika ada ditempatkan.

Kerajaan AS akhirnya bersetuju dengan permintaan itu dan meminta supaya dilantik seorang dari kalangan anggota tentera beragama Islam itu bertugas sebagi Muslim Chaplains di setiap pangkalan tentera AS. (Nota: Chaplains lazimnya merujuk jawatan paderi Kristian yang bertugas di pangkalan tentera AS)

"Apa yang membuatkan saya lebih terharu, apabila ada di kalangan anggota tentera AS yang baru memeluk Islam ini menawarkan diri berjihad bagi membantu umat Islam yang tertindas dek kekejaman rejim dan puak Serbia di Bosnia Herzegovina," katanya.

Dr. Abu Ameenah terus melebarkan usaha walaupun dikira baru dalam Islam dengan terus komited terhadap agama itu dengan mengembara ke Selatan Filipina iaitu Pulau Mindanao.

Tujuannya mengajak umat Islam di situ supaya mencintai kedamaian berbanding bertindak terlalu agresif sehingga mencemarkan imej Islam itu sendiri.

Beliau juga berjaya menaikkan taraf pengajian Islam di Universiti Cotabato City bagi menawarkan peluang pengajian sehingga ke peringkat Sarjana di universiti itu.

Pada tahun 1994, beliau kemudiannya berhijrah ke Emiriah Arab Bersatu bagi menerima jemputan Sheikh Salim Al Qasimi. Beliau diminta menjayakan satu pertubuhan kebajikan beribu pejabat di Dubai yang dikenali sebagai Dar Al Ber.

Di pertubuhan itu, Dr. Abu Ameenah berjaya mendirikan sebuah Pusat Maklumat Islam dengan dibantu oleh para sahabat yang baru memeluk Islam tetapi sudah begitu komited terhadap segala perjuangan agama itu.

Ini termasuklah Uthman Barry (saudara baru berbangsa Ireland), Ahmed Abalos (saudara baru dari Filipina) dan Abdul Latif, saudara baru dari Kerala, India.

Dalam tempoh lima tahun sejak penubuhan pusat itu, seramai 1,500 individu dari AS, Australia, United Kingdom, Russia, China, Jerman, Filipina, Sri Lanka, India dan Pakistan memeluk Islam di situ.

Sejak tiga tahun lalu, beliau berjaya menubuhkan jabatan yang dikenali sebagai Jabatan Kesusasteraan Asing di Dar Al Fatah, Kementerian Luar Dubai. Ia bagi menjelaskan mengenai Islam kepada yang bukan Islam melalui bahasa-bahasa asing selain bahasa Arab dan Inggeris.

Namun hari yang paling menggembirakan beliau apabila kedua-dua orang tuanya yang dalam usia 70-an, yang sebelum ini menghabiskan kebanyakan usia mereka di utara Nigeria, Yemen dan Malaysia akhirnya memeluk Islam empat tahun lalu.

Walau mengecap dunia glamor semasa bergelar Jimmy Hendrix Sabah namun semua itu hanya tinggal kenangan.

Berdakwah di jalan Allah dan hidup dalam kesederhanaan lebih menjanjikan kenikmatan iman walaupun sesekali sambil mengalunkan irama dari tali gitar!

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)