• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Berhijrah Untuk Amal Islam

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

DAHULU walaupun sebagai golongan minoriti, keluarga Tina Stylianidou terkenal sebagai keluarga bangsa Yunani (Greek) yang dihormati dan dipandang tinggi di Turki.

Sehinggalah pada suatu hari pemerintah Turki mengambil tindakan keras menghalau bangsa Yunani keluar dari Turki yang turut menyaksikan harta kekayaan milik mereka turut dirampas.

Ia menyebabkan keluarga Tina kembali semula Athens, Greek dengan tangan kosong atau lebih tepat sehelai sepinggang. Maka bermulalah era baru keluarga beliau. Kanyakan mereka yang dihalau itu u benci Islam atau anti-Islam.

Mengikut sejarah, nenek moyang keluarga Tina pernah menetap di sebuah pulau yang terletak berdekatan dengan sempadan Turki. Apabila berlakunya Perang Turki-Greek, Turki berjaya menjajah pulau tersebut dan membakar seluruh rumah penduduk.

Ia menyebabkan para penduduk yang terselamat melarikan diri ke daratan untuk meneruskan kehidupan.

"Sejak itu, mereka bukan sahaja membenci Turki, malah turut benci terhadap Islam," kata Tina.

Penjajahan Turki selama 400 tahun menyebabkan para penduduk Greek menganggap setiap kejahatan terhadap penduduk Yunani dilakukan oleh Islam.

Ini apabila mereka ditanamkan ideologi Turki itu adalah lambang Islam dan kejahatan yang dilakukan oleh Turki mencerminkan keyakinan agama mereka.

"Jadi selama ratusan tahun kami diajar dalam sejarah kami dan buku-buku agama untuk membenci dan mempersendakan Islam," jelasnya.

Malah, di sekolah ada diajar bahawa Islam sebenarnya bukan sebuah agama dan nabi Muhammad itu sendiri bukannya seorang pesuruh Allah atau nabi.

"Baginda hanya seorang pemimpin yang sangat cerdas dan ahli politik yang berjaya mengumpulkan sejumlah aturan dan hukum hakam dari agama Yahudi dan Kristian. Kemudian di tokok tambah dengan beberapa ideanya sendiri dan kemudiannya berjaya menakluk dunia," kata Tina.

Beliau masih ingat salah satu tugasan oleh guru sekolah, iaitu membuat lakaran atau lukisan mengenai Nabi Muhammad, isteri baginda dan para sahabat baginda.

Lalu Tina pun melaksanakan tugas tersebut sehingga beliau berjaya melukis karikatur yang mempersenda dan menghina Rasulullah serta mendapat pujian oleh para gurunya.

"Semua karikatur dan fitnah terhadap diri baginda yang diterbitkan di media hari ini sebenarnya merupakan kesan daripada sebahagian kurikulum pelajaran yang kami terima," katanya.

Namun itu hanya pada luarannya, sedangkan Allah rupa-rupanya masih memelihara dan melindungi Tina daripada terus-terusan membenci terhadap Islam.

Kebencian itu tidak terus meresap dalam hatinya sementelah sebagai remaja, Tina seorang yang sangat suka membaca. Kebetulan beliau sendiri tidak begitu yakin dengan ajaran agama Kristian yang dianuti sejak kecil. Ditambah ibu bapanya sendiri hanya beragama Kristian pada nama sahaja.

Katanya, mereka jarang mengamalkan ajaran Kristian dan hanya membawa beliau ke gereja untuk upacara perkahwinan dan kematian sahaja.

"Mereka jadi begitu apabila mendapati kalangan paderi sendiri adalah golongan yang korup yang menyebabkan ibu bapa saya memilih untuk menjadi ateis.

"Tetapi saya memiliki kepercayaan kepada Tuhan, rasa takut dan mencintai Dia, tetapi dalam beberapa hal-hal yang lain, saya jadi bingung," katanya.

Tina mula tercari-cari tuhan untuk dipercayai tetapi tidak pernah mencari-Nya melalui Islam mungkin kerana latar belakang beliau yang dahulunya menentang Islam.

Ternyata Allah mengasihinya dan memimpin Tina dari kegelapan menuju ke cahaya kebenaran Islam, tunduk hanya kepada Allah yang satu.

Di tengah-tengah pencarian itu, beliau dipertemukan dengan pemuda yang sebangsa dengannya tetapi telah bergelar Muslim.

Daripada pemuda ini, Tina banyak belajar mengenai Islam termasuk membaca secara lengkap sirah Rasulullah SAW.

Seterusnya, menemukan jodoh antara Tina dan pemuda itu. Begitupun sebenarnya selepas tiga tahun mereka berkahwin barulah Tina memeluk Islam setelah berpuas hati dan kejayaan dakwah yang dilakukan oleh suaminya itu.

"Tidak mudah sebenarnya menjadi seorang Muslim apabila saya terpaksa merahsiakan pengislaman saya itu daripada keluarga dan teman-teman bertahun-tahun lamanya.

"Saya dan suami tinggal bersama di Greek berusaha mempraktikkan Islam sebagai satu cara hidup tetapi sangat sukar, hampir-hampir mustahil," katanya.

Sebabnya, di Greek tidak ada masjid, tidak ada akses mempelajari Islam, tidak ada mereka yang solat dan berdoa, berpuasa, atau perempuan memakai tudung atau menutup aurat.

Yang ada hanya beberapa imigran Muslim yang dengan tujuan ekonomi semata-mata dan tidak begitu peduli dengan kehidupan spiritual mereka.

"Bahkan, kehidupan mereka kelihatannya lebih Barat berbanding kami yang orang Barat," katanya.

Tergesa-gesa solat

Tina dan suaminya harus melakukan solat secara tergesa-gesa agar tak diketahui orang. Mereka menandakan kalendar Masihi dengan tanda-tanda tertentu, agar sesuai dengan kalendar hijrah, terutama bulan Ramadan dan Zulhijjah.

"Akhirnya ketika puteri kami lahir, kami memutuskan untuk berhijrah semula ke Turki. Kami tidak ingin membesarkannya di lingkungan di mana dia akan berjuang untuk mempertahankan identiti Muslimnya," kata beliau yang sudah empat tahun menetap di Turki.

Tina amat merindui kampung halaman selain sering tertanya-tanya apakah sudah sampai waktunya untuk mereka kembali semula ke Greek, negara yang indah tempat tumpah darahnya.

Seterusnya, cuba untuk menggabungkan identiti indah dan budaya nenek moyang Yunani dengan identiti Islam yang dianuti.

"Begitupun saya sungguh bangga dan bersyukur kepada Allah bahawa saya akhirnya dapat menjadi warga atau bangsa Yunani dan Muslim yang baik," katanya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)