• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Budaya '3m' Dalam Falsafah Iqra'

08/07/2010
Oleh Dr. Mohd Nizam Sahad

Sempena bulan membaca pada Julai setiap tahun adalah baik disoroti pandangan Islam terhadap budaya ini. Elok juga dikupas budaya mengkaji dan menulis bersama-sama budaya membaca dalam perkembangan ajaran Islam itu sendiri.

Wahyu pertama kepada Rasulullah SAW dimulakan dengan perkataan iqra' atau bacalah. Bahkan seluruh kandungan wahyu itu dinamakan al-Quran yang bermaksud bacaan.

Membaca adalah suruhan Allah ke atas umat Islam (rujuk al-Alaq: 1-5). Kalimah iqra' yang diterjemahkan kepada bacalah adalah merupakan fi'il 'amar (kata perintah). Kata perintah ini mengandungi seribu satu rahsia yang jika dikupas dapat memacu umat Islam ke arah kejayaan duniawi dan ukhrawi.

Sebab itu, ilmuwan Islam seperti Muhammad Abduh menganggap di sebalik wahyu pertama itu ada falsafah yang cukup tinggi iaitu falsafah iqra' yang meliputi cara dan kaedah manusia dalam mendapatkan ilmu pengetahuan.

Kenyataan itu diteguhkan melalui hadis Nabi SAW: "Menuntut ilmu adalah satu kewajipan ke atas setiap Muslim". (riwayat Ibn Majah).

Peristiwa penurunan wahyu di Gua Hira' memberi pengajaran yang besar. Allah Maha Mengetahui dan Jibrail juga tahu Muhammad itu ummi (tidak tahu membaca dan menulis).

Namun tidak tahu bukanlah alasan untuk tinggal beku. Tidak berdaya bukan juga penyelesaian untuk terus tidak mencuba.

Berkali-kali Jibrail memeluk Baginda memasukkan keberanian, keyakinan dan dorongan. Setelah kali ketiga akhirnya baginda berjaya membaca. Ternyata, bimbingan dan dorongan begitu penting dalam pembudayaan iqra' itu.

Begitu juga aspek galakan dan rangsangan adalah perlu bagi proses pembelajaran terutama bagi anak-anak. Sejak peristiwa Gua Hira' itu, Rasulullah SAW giat memperkembangkan budaya iqra' itu dalam kalangan umatnya.

Di peringkat awal baginda membacakan al-Quran. Para sahabat mempelajari dan menghafalnya. Ada juga yang dicatat untuk keperluan yang terhad.

Perkembangan awal Islam di Madinah pula, mereka sibuk mempelajari hal-hal kenegaraan seperti perundangan dan kemasyarakatan di samping berkaitan muamalat harian seperti perdagangan, pertanian dan sebagainya.

Semua itu dicatat dan dibukukan untuk rujukan masyarakat setempat di samping ada juga yang dihantar kepada negara-negara jiran. Semua itu bukti budaya membaca dan menulis amat mendominasi kehidupan seharian mereka.

Pada zaman Khalifah Uthman r.a, beliau mengarahkan para sahabat menyalin al-Quran yang kemudiannya dikenali sebagai mushaf Uthmani.

Pada zaman Khalifah Umar Abdul Aziz, para ulama diperintah mengumpul dan menulis hadis-hadis Nabi SAW pada akhir kurun pertama hijrah.

Penulisan hadis diteruskan sehingga lahirnya ulama seperti Imam Bukhari dan Muslim yang menukilkan kitab Sahih Bukhari dan Muslim yang menjadi rujukan umat Islam hingga kini.

Kemunculan tamadun iqra' dan berkembangnya budaya membaca, mengkaji dan menulis semakin ketara pada zaman khalifah Abassiah yang berpusat di Iraq. Ketika itu pusat-pusat pengajian bercambah dengan pesat di kota-kota Baghdad, Basrah dan beberapa kota lain.

Natijah daripada budaya iqra' itu yang terangkum di dalamnya tiga ciri iaitu membaca, mengkaji dan menulis maka perbendaharaan ilmu-ilmu Islam bertambah bernas, kemas dan luas.

Mengkaji

Seiring dengan budaya membaca, budaya mengkaji dan menyelidik harus berjalan subur untuk memastikan proses pembangunan ilmu berjalan lancar.

Budaya mengkaji ini wajar digiatkan sama ada dalam persoalan sosial, ekonomi, politik, sains, teknologi dan sebagainya.

Pengkajian dan penyelidikan amat penting dalam sesebuah negara kerana sifat ilmu pengetahuan yang harus sentiasa berkembang untuk menerokai potensi yang ada secara optimum.

Kita harus kembali melahir dan meramaikan sarjana-sarjana muslim bertaraf dunia seperti Ibn Sina, Ibn Rusyd, al-Khawarizmi dalam bidang sains tulen dan perubatan.

Kita harus juga melahirkan tokoh sejarawan dan ahli sosiologi seperti Ibn Khaldun, al-Zahabi, Ibn Batutah dalam masyarakat kita.

Menulis

Penulisan berperanan besar dalam merakam sejarah dan peradaban lepas untuk bacaan dan kajian lanjutan.

Kemajuan tamadun dan peradaban dapat dipertingkatkan dengan membukukannya atau menghasilkannya dalam bentuk bahan cetak.

Syed Muhammad Naquib al-Attas pernah memetik kata-kata al-Raniri, "Tanpa berlengah-lengah saya membuat keputusan bahawa sumbangan yang abadi yang dapat diberikan oleh seseorang dalam keadaan seumpama ini ialah menulis buku kerana buku dapat kekal lama selepas kerajaan, manusia, negara, catatan pemikiran dan tindakan manusia lupus".

Kesimpulannya, marilah kita menghayati falsafah iqra' dan menghidupkan kembali tamadun iqra'.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)