• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Budaya Berfikir Tingkat Kecemerlangan Ummah

Oleh Mohd Shahrizal Nasir

UMUM mengetahui akal anugerah Allah membezakan antara kejadian manusia dengan makhluk-Nya yang lain. Malah, dengan akal fikiran jugalah manusia mendapat tempat istimewa di sisi Allah.

Hakikatnya, akal boleh membawa manusia ke arah kebaikan mahupun kejahatan. Hanya dengan panduan wahyu Ilahi, akal dapat terus terarah kepada kebaikan yang akan menjamin kehidupan bahagia di dunia dan akhirat.

Firman Allah yang bermaksud: “(Al-Quran ini) sebuah Kitab yang Kami turunkan kepadamu (dan umatmu wahai Muhammad), Kitab yang banyak faedah dan manfaatnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayatnya, dan untuk orang yang berakal sempurna beringat mengambil iktibar.” (Surah Shod, ayat 29)

Dalam al-Quran, banyak ayat yang mengajak manusia sentiasa berfikir. Hal ini sehinggakan seseorang dikira memiliki darjat iman yang tinggi jika mereka sentiasa berfikir kejadian alam ciptaan Ilahi. Tanpa penelitian dan pengamatan mendalam, mana mungkin manusia dapat membongkar khazanah kekayaan Allah buat faedah kehidupan mereka.

Allah berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang yang berakal.” (Surah Ali-Imraan, ayat 190)

Selain itu, bagi memberi gambaran jelas mengenai suruhan Allah supaya manusia sentiasa berfikir, Allah tidak menurunkan ayat-Nya dalam al-Quran secara mendatar. Penggunaan gaya bahasa berbentuk perumpamaan atau contoh mengajak kita berfikir mengenainya.

Bahkan melalui uslub seperti itu, manusia yang berfikir akan mendapat gambaran sesuatu mesej dengan lebih jelas. Contoh, apabila Allah menerangkan kelebihan menafkahkan sebahagian harta pada jalan Allah ataupun bersedekah, Allah membuat perumpamaan yang menarik dan jelas.

Firman-Nya yang bermaksud: “Perumpamaan orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi 100 biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.” (Surah al-Baqarah, ayat 261)

Bukankah jelas ganjaran pahala yang bakal dianugerahkan kepada mereka yang menafkahkan sebahagian hartanya pada jalan Allah melalui ayat itu? Namun, bagi mereka yang malas untuk berfikir dan mengkaji, akan menganggap ayat itu atau yang seumpamanya adalah satu ayat biasa dan hanya indah untuk didengar serta dilagukan saja.

Masalah umat Islam hari ini ialah sikap tunggu dan lihat kehebatan hasil ciptaan orang lain untuk faedah mereka. Kita lebih cenderung menerima apa saja yang dihasilkan orang lain tanpa semangat ingin tahu atau berfikir untuk menghasilkan ciptaan sendiri yang mungkin lebih hebat lagi.

Selain itu, sikap memandang sesuatu benda dengan pandangan biasa tanpa rasa teruja untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut juga antara faktor yang mendorong umat Islam malas berfikir.

Saban hari kita melihat pelbagai masalah dihadapi manusia, namun selagi masalah itu tidak dialami sendiri dalam kehidupan kita, maka usaha untuk memikirkan kaedah penyelesaian terbaik dan jalan keluar tidak langsung singgah di kotak minda kita.

Dalam al-Quran, secara jelas Allah mengingatkan supaya sentiasa berfikir dan mengambil iktibar akan kisah yang berlaku ketika zaman nabi terdahulu. Peringatan itu memberi mesej jelas bahawa hanya mereka yang berfikir dan sedar akan terselamat daripada terjerumus ke lembah kebinasaan seperti terjadi kepada generasi terdahulu.

Firman Allah yang bermaksud: “Demi sesungguhnya, kisah nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang yang mempunyai akal fikiran.” (Surah Yusuf, ayat 111)

Bagaimanapun, dalam perintah dan galakan untuk sentiasa berfikir, janganlah tergolong dalam golongan yang melampaui batas. Seperti yang kita sedia maklum, tidak semua perkara boleh digapai oleh akal fikiran manusia yang amat terbatas ini. Ada beberapa menjadi urusan mutlak Allah dan hanya Dia sahajalah yang Maha Mengetahui.

Hal ini seperti yang berlaku apabila Rasulullah SAW ditanya oleh seorang Yahudi di Madinah mengenai roh, maka pada ketika itu turun wahyu daripada Allah yang bermaksud: "Dan mereka bertanya kepadamu mengenai roh. Katakanlah: Roh itu daripada urusan Tuhanku; dan kamu tidak diberikan ilmu pengetahuan melainkan sedikit sahaja." (Surah al-Israa’, ayat 85)

Jika umat Islam tidak memanfaatkan akal fikiran yang dianugerahkan Allah, dikhuatiri kita akan terjebak kepada satu masalah besar iaitu menyibukkan diri dengan angan-angan kosong. Inilah antara strategi penuh tipu daya yang dimainkan syaitan supaya manusia terus alpa dibuai mimpi dan keseronokan bersifat sementara.

Allah menjelaskan strategi syaitan menerusi firman-Nya yang bermaksud: “Dan demi sesungguhnya, aku (syaitan) benar-benar akan menyesatkan mereka (daripada kebenaran), dan demi sesungguhnya aku akan memperdayakan mereka dengan angan-angan kosong.” (Surah an-Nisaa’, ayat 119)

Marilah kita menanam iltizam untuk terus mencerna minda dengan berfikir secara kritis dan kreatif mengenai sesuatu perkara yang membawa faedah kepada umat. Pemikiran yang baik ialah apabila berupaya menggunakan akal atau minda untuk menilai sesuatu perkara, membuat pertimbangan wajar serta menghasilkan satu ciptaan baru ataupun membuka jalan penyelesaian masalah secara inovatif.

Semoga dengan budaya berfikir seperti ini, kita dapat mengembalikan kegemilangan Islam seperti yang menyinari zaman Rasulullah SAW, sahabat dan tokoh ilmuwan terkemuka Islam seperti Ibn Sina, Ibn Al-Haitham, Ibn Khaldun, Al-Biruni, Al-Khawarizmi, Al-Ghazali dan ramai lagi.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)