• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Cinta Palsu Berlandas Nafsu

Oleh Mohd Fadly Samsudin
fadly@hmetro.com.my

KELUARGA SAKINAH...suami sebagai ketua keluarga perlu mempamerkan kualiti dan karisma sebagai pembimbing terbaik buat isteri dan anak. - gambar hiasan KELAPA ditebuk tupai. Itu peribahasa Melayu yang merujuk kepada wanita yang hilang daranya selepas melakukan hubungan jenis bersama pasangannya.

Namun, kehilangan atau koyak dara wanita tidak semestinya berlaku semata-mata jika seseorang itu mempunyai pengalaman melakukan seks kerana ia mungkin juga akibat lain seperti kemalangan, rawatan perubatan, bersukan, terjatuh atau kesan darah haid terlalu banyak.

JAGA PERGAULAN...bagi mengelak terjerumus melakukan maksiat seseorang perlu menjaga batasan pergaulan, aurat serta ibadahnya.

HUBUNGAN TERLARANG...jaga maruah diri dan keluarga supaya tidak membabitkan diri dengan hubungan haram.

SALING MEMPERCAYAI...hubungan suami isteri perlu dipelihara dan tidak sesekali mengungkit kisah silam yang pernah dilakukan antara pasangan.
Memang peribahasa itu ditujukan kepada gadis walaupun ia turut membabitkan lelaki.

Maka, berhati-hatilah dengan pujuk rayu kekasih hati kerana belum tentu mereka bertanggungjawab atas perbuatan itu.

Bukan seorang diri saja berasa malu malah turut menjatuhkan maruah serta air muka ibu bapa yang menginginkan anak itu menggembirakan hati bukannya memalukan

mereka.

Mereka perlu sedar, begitu mudah mereka menggadaikan kehormatannya hanya untuk memenuhi cinta palsu yang berlandaskan nafsu syahwat semata-mata.

Mungkin ramai yang menganggap perkara itu mendatangkan aib kepada golongan wanita namun ia penting untuk diperhalusi supaya mereka menilai kepentingan menjaga maruah diri daripada golongan yang bukan hak mereka.

Institusi perkahwinan juga dilihat mampu tergugat jika bakal suami mengetahui bakal wanita yang akan dikahwini itu pernah dinodai seterusnya memadamkan impian pasangan itu untuk berkahwin.

Realitinya, terdapat sesetengah lelaki yang amat menitikberatkan soal perawan apabila mengambil seseorang wanita itu untuk dijadikan teman hidup.

Itulah yang terjadi dalam masyarakat kita apabila hubungan antara lelaki dan wanita tidak dijaga sehingga mereka ‘terbenam’ ke lembah maksiat yang cukup hina itu.

Generasi muda zaman sekarang berasakan dara itu tidak berharga malah menaruh keyakinan bakal pasangan mereka kelak dapat menerima sekalipun sudah tiada dara lagi.

Jangan terlalu mengikut cara hidup orang barat yang menerima pergaulan bebas malah menganggapnya perkara biasa untuk dinikmati.

Kembalilah kepada fitrah dan cara hidup beragama yang mahukan setiap individu Islam menjauhkan diri daripada zina malah perbuatan yang boleh mengarah kepada perbuatan itu (mukadimah zina).

Zina mendatangkan kesan buruk kepada pembangunan generasi yang bermula dari keluarga, masyarakat dan negara. Sebab itu, Islam menyeru umatnya menjaga kehormatan dan membenci zina kerana ia berdosa besar.

Allah berfirman yang bermaksud: “Dan janganlah kamu mendekati zina. Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.” (Surah Al-Isra’ ayat 32).

Dalam satu riwayat oleh Al-Baihaqi, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Wahai golongan Muhajirin! Ada lima perkara buruk yang aku pohon agar tidak menimpa kalian. Antaranya adalah; tidak merebak perzinaan dalam sesebuah bangsa sehingga mereka melakukan dengan sewenang-wenangnya melainkan akan tersebar di kalangan mereka pelbagai penyakit yang belum pernah menimpa umat Islam sebelum mereka.”

Mungkin terdapat perbezaan antara mereka yang terpaksa dan rela melakukan perbuatan itu. Justeru, bagi mereka yang belum berumahtangga, peliharalah harga diri hanya untuk mereka yang berhak iaitu bakal suami.

Ibu bapa pula mendidik anak perempuan mereka untuk menjaga maruah diri sendiri manakala anak lelaki pula perlu menghormati maruah seorang wanita.

Sentiasa mengulangi nasihat supaya mereka faham dan ada mempunyai perasaan malu supaya kelak mereka tidak akan menjadi penggoda atau mudah hanyut dengan godaan.

Bagi mereka yang belum berumahtangga, peliharalah kehormatan diri hanya untuk yang hak iaitu bakal suami. Jangan sewenang-wenangnya maruah suci dan berharga itu dikotori cinta palsu.

Perunding motivasi Human Touch Consultant, Datuk Mohd Zawawi Yusoh berkata dara bagi golongan wanita adalah untuk membuktikan kesucian diri mereka.

“Bagi seorang wanita yang didatangi lelaki untuk melamarnya tidak perlulah menceritakan perkara silam yang pernah terjadi dalam hidupnya sebelum ini.

“Jika dulu pernah tersilap langkah bersama individu lain, bertaubat dengan sesungguh hati supaya Allah memberkati perkahwinan itu.

“Suami pula janganlah membangkitkan peristiwa silam jika isterinya sudah bertaubat. Semoga dengan rahmat dan keampunan Allah itu, segala dosa dapat dileburkan malah Allah terus menjaga kita,” katanya.

Beliau berkata manusia sebenarnya sudah diberikan pilihan sama ada untuk melakukan kebaikan atau sebaliknya.

“Begitu juga halnya dalam aspek teman yang dijadikan pasangan hidup. Untuk mendapat pasangan yang baik sudah tentu diri perlu menjadi baik.

“Allah s.w.t berfirman yang bermaksud: “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (Surah an-Nur ayat 26).

“Itulah janji Allah kepada manusia. Hubungan baik seseorang itu bergantung kepada sikapnya sendiri,” katanya.

Mohd Zawawi berkata, bagi kaum lelaki mereka berhajat apabila mendirikan rumah tangga kelak, mendapat isteri di kalangan orang yang baik-baik.

“Untuk menjadi pembimbing dan ketua keluarga yang baik mereka perlu tahu di mana tahap mereka.

“Jelas, tanggungjawab sebagai suami perlu ditunaikan dengan sebaik-baiknya sehingga mampu mendidik pasangan serta ahli keluarga menjadi orang yang taat kepada perintah Allah dan menjaga ibadatnya.

“Mulakan dengan mengubah diri sendiri sebelum kesan perubahan itu dapat dicontohi mereka yang berada di sekeliling kita,” katanya.

Menurutnya, bagi mengelak diri daripada terjerumus ke lembah maksiat yang hina seseorang itu perlu menjaga pergaulan, aurat serta ibadah solatnya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)