• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Elak Umat Bercakaran

Oleh Mohd Fadly Samsudin
fadly@hmetro.com.my


ISLAM adalah agama yang syumul dan lengkap. Jika manusia dapat mengikuti agama itu dengan khusyuk dan tertib, ia akan membawa kepada kecemerlangan.


ISLAM adalah agama yang syumul dan lengkap. Jika manusia dapat mengikuti agama itu dengan khusyuk dan tertib, ia akan membawa kepada kecemerlangan.

Namun, kebanyakan umat Islam lebih cenderung mengambil bahagian-bahagian tertentu yang menguntungkan mereka dan membesarkan sesuatu yang dianggap remeh.


Akibatnya, umat Islam bercakaran sesama sendiri hanya disebabkan isu yang kecil seperti hukum menyimpan janggut, talqin di atas kubur dan membaca doa qunut.

Berbeza pandangan mengenai sesetengah perkara adalah biasa kerana ulama juga mempunyai perbezaan pendapat tetapi ia tidak sampai menjejaskan keutuhan Islam.

Di Malaysia walaupun perbalahan mengenai sesuatu perkara dalam Islam masih terkawal, ia perlu kepada tindakan segera bagi menyatukan semula hati-hati yang menunjukkan riaki terpisah.

Lebih malang apabila perkara yang dibincangkan itu tidak langsung membina tamadun Islam yang lebih gemilang kerana ia hanya berlegar di dalam perkara yang sudah menjadi perbahasan ulama terdahulu.

Jika diteliti, perdebatan mengenai perkara furu' seperti zikir secara kuat selepas solat, sudah lama diperdebatkan di kalangan cerdik pandai Islam sejak dahulu.

Malah, sampai kiamat sekalipun jika perbalahan mengenainya diteruskan ia tetap tidak berakhir. Hal ini kerana semua pihak mempunyai pandangan dan hujah masing-masing dalam pegangan mereka. Secara mudah masalah ini dapat diselesaikan jika semua pihak berlapang dada dan menghormati pandangan masing-masing.

Sebagai umat yang dididik dalam suasana kehidupan berlandaskan budi pekerti mulia, kenapa kita perlu membiarkan keutuhan tali persaudaraan terlerai begitu sahaja? Yang bersorak gembira, bertepuk tangan hanyalah musuh Islam.

Kita perlu sedar, saban hari umat Islam disepak terajang pihak musuh yang berkehendakkan umat kita bercerai-berai, teraniaya serta menjadi golongan yang ditindas.

Kini, tiba masanya kita mengetepikan hal-hal yang kecil dan lebih memberi fokus kepada pembangunan umat sejagat. Bagaimana kita mahu membantu saudara Islam jika diri kita sendiri terabai.

Perbezaan pandangan kini biasanya dilemparkan dengan bicara kata-kata. Jadi awas dengan segala tindak tanduk serta setiap perkataan yang keluar dari mulut kita.

Sesungguhnya, setiap perbezaan yang timbul tidak seharusnya dijadikan tiket untuk satu pihak mencerca, menghina, menghukum satu puak yang lain.

Menurut Profesor di Jabatan Fiqh dan Usul Fiqh, Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan merangkap Timbalan Dekan ISTAC, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abd Majid, berkata, perselisihan faham di dalam masyarakat adalah berpunca dari sikap tidak mahu bertolak ansur.

“Kita perlu berubah sikap dan menjauhkan diri daripada bertikam lidah, tuduh menuduh serta melakukan serangan peribadi kepada pihak lain.

“Islam sudah memberi garis panduan kepada umatnya bagi menghayati agama mengikut kesesuaian persekitaran yang ada,” katanya.

Mahmood Zuhdi turut menyarankan satu tindakan segera bagi mengelak masyarakat terus memusuhi saudara mereka sendiri.

“Sepatutnya kita boleh 'bercanggah' pandangan mengenai perkara yang tidak membabitkan soal (furu') ini, sebaliknya berbincang perkara yang lebih memberi manfaat kepada umat Islam.

“Keterbukaan pula harus diteliti dan memerlukan satu tahap yang yang mana kita perlu menilai di mana diri kita. Sebagai golongan pengikut misalnya mereka perlu bijak mengawal perasaan agar tidak mudah berkata-kata perkara yang mereka sendiri tidak mengetahui pokok pangkalnya,” katanya.

Katanya, semua pihak perlu berusaha mengalih pandangan orang ramai bagi menghentikan perbalahan ini.

“Hal ini jika dibiarkan berlarutan hanya merugikan kita. Apa guna kita berkelahi kerana mempertahankan sesuatu yang sudah menjadi khilaf (perbezaan) di kalangan ulama terdahulu,” katanya.

Sepatutnya perselisihan pandangan itu perlu bersifat ilmiah serta dalam suasana terkawal dan tidak terbawa-bawa emosi yang menjurus kepada perdebatan keras.

Umat Islam perlu diajak bersatu semula dan cuba meraikan perbezaan pandangan secara positif. Kesemua pendapat perlu diraikan kerana Islam dilihat bersifat menyeluruh, indah serta memudahkan penganutnya.

Berilah kesempatan kepada diri kita untuk berubah dan jangan sesekali diungkit atau berbicara kelebihan masing-masing kerana ia tidak akan menyelesaikan masalah.

Jangan mendesak diri atau membuat hukuman sendiri di atas perasaan tidak puas hati, lalu menyebabkan golongan yang menjadi pengikut yang masih memerlukan bimbingan ini dibiar terpinga-pinga.

“Bagi cendikiawan Islam mereka perlu berusaha segera menyelamatkan serta mendamaikan kembali perbalahan antara pelbagai pihak ini,” katanya.

Ukuran atau penilaian terhadap amalan kita adalah hak mutlak Allah dan sebagai hamba, kita hanya layak untuk 'mempersembahkan' kualiti bagi mendapatkan ganjaran sehebat mungkin dari-Nya.

Al-Quran dan Sunnah adalah peninggalan Nabi Muhammad buat tatapan kita untuk dipelajari dan bukannya sekadar menjadi golongan pengikut yang 'buta'.

Seorang sahabat Nabi Muhammad s.a.w, Abdullah Ibn Mas'ud r.a pernah berkata: “Apa akan terjadi kepada kamu nanti apabila fitnah (penyelewengan) membaluti kamu. Anak kecil membesar dalamnya, yang dewasa dan tua bersamanya, lalu fitnah dijadikan sunnah (kebiasaan) sehingga jika ia diubah maka dikatakan “Ini tindakan yang mungkar”. Ditanya beliau: “Bilakah hal itu akan terjadi?” Jawabnya: “Apabila kurangnya mereka yang amanah dalam kalangan kamu, tetapi ramainya pemimpin kamu, kurangnya mereka yang faqih (memahami hakikat Islam) dalam kalangan kamu tetapi ramainya pembaca al-Quran, dan dipelajari ilmu bukan kerana agama (Allah) serta dicari dunia dengan amalan akhirat” (Riwayat ‘Abd Al-Razzaq).


Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)