• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Gejala Sosial Halang Kemajuan Ekonomi

Oleh Nik Mustapha Nik Hassan

Suasana keluarga, masyarakat penting wujud keadaan aman dan tenteram

DUNIA menghadapi kemelut ekonomi. Pakej rangsangan ekonomi yang diambil oleh negara-negara di dunia membolehkan ekonomi kembali bernafas. Namun banyak penganalisis ekonomi bimbang keredaan keadaan ini berbentuk sementara dan pada penggal kedua tahun ini keadaan sebenar ekonomi sukar hendak diramalkan.

Ada berpandangan pakej rangsangan perlu diteruskan. Persoalannya dari mana dana untuk membiayai dasar rangsangan terbabit. Kita juga turut menyaksikan kebergantungan keadaan ekonomi sesebuah negara dengan negara lain makin menjadi satu hakikat.Negara yang mencapai pertumbuhan ekonomi pesat satu ketika dulu terdiri dari negara yang mampu mengeksport barangan dan perkhidmatan mereka, khususnya kepada negara Amerika Syarikat dan Eropah. Dalam suasana negara Amerika Syarikat dan Eropah menghadapi kemelesetan ekonomi, negara pengeksport seperti Jepun turut terjejas dengan kadar yang teruk.

Malaysia sebuah negara kecil dari segi saiz penduduk dan aktiviti ekonomi turut menghadapi kesan ekonomi akibat kemelesetan ekonomi negara pengimport barangan dan perkhidmatannya. Dengan hakikat sedemikian, usaha untuk memantap kedudukan ekonomi Malaysia perlu kepada pendekatan yang lebih berkesan.

Pada 2008, sektor eksport Malaysia menyumbang sebanyak RM663.51 bilion kepada ekonomi negara. Begitu juga sektor import yang mencatat RM521.5 bilion kepada ekonomi negara.

Tidak dapat dinafikan bahawa jumlah eksport yang bertambah besar mampu memberi kesan bermanfaat kepada pertumbuhan ekonomi negara.

Tetapi dalam suasana keadaan ekonomi negara pengimport barangan dan perkhidmatan negara yang tidak menentu akibat ketidakstabilan keadaan ekonomi, Malaysia perlu memikirkan pendekatan baru yang mampu menjamin keadaan ekonomi kita berada dalam keadaan stabil dan mantap pada tahap yang membolehkan kebajikan rakyat dipelihara.

Pendekatan kepada pentingnya pertumbuhan ekonomi negara dicapai melalui tumpuan kepada pembesaran sektor eksport perlu kepada kajian semula.

Kestabilan ekonomi antarabangsa pada masa kini sukar untuk dicapai secara berterusan.

Falsafah dan sistem penyusunan ekonomi kapitalis adalah penyebab kepada ketidakstabilan itu.

Ia ditambah dengan pandangan dan amalan hidup masyarakat mereka. Hedonisme, iaitu matlamat kehidupan untuk memenuhi nafsu mempengaruhi matlamat hidup mereka. Kerakusan gelagat individu menjadi budaya hidup mereka. Ideologi ini menuntut mereka bahawa manusia memiliki sifat berkenaan.

Justeru, pendekatan penyusunan ekonomi menepati laisez faire akan menjerumuskan kepada suasana penindasan antara individu atau negara demi memenuhi matlamat hidup.

Kerakusan kepada penggunaan sumber alam tanpa batasan tanggungjawab menjadi hakikat sehingga alam persekitaran menghadapi pencemaran dan suhu cuaca tidak menentu.

Pada peringkat kehidupan masyarakat, amalan hidup bebas mewujudkan keruntuhan kepada institusi keluarga. Amalan perkahwinan dalam membina institusi keluarga makin terhakis.

Yang mutakhirnya hasil daripada kebebasan itu, tingkah laku manusia tanpa panduan agama membenarkan perkahwinan sejenis sebagai amalan yang boleh diterima.

Dengan hakikat demikian, keruntuhan tamadun manusia akan terjadi, sekali gus menjejas keadaan ekonomi.

Dalam suasana kepincangan amalan kehidupan, sukar keadaan ekonomi akan dapat dibangunkan secara sempurna. Kemajuan penyusunan dan prestasi ekonomi memerlukan kepada keharmonian kehidupan bermasyarakat.

Aspek ekonomi adalah salah satu daripada perkara masyarakat. Akhirnya krisis demi krisis ekonomi akan menjadi sesuatu yang lazim. Kesannya rakyat akan bertambah menderita.

Untuk menyelamat kebajikan kehidupan rakyat, kita perlu kepada usaha memantapkan kedudukan ekonomi dalaman (ekonomi domestik). Walaupun jumlah pasaran dalaman kita kecil, jumlah sebenar bergantung kepada kuasa membeli dan bilangannya.

Jika semua rakyat kita berada dalam kemampuan ekonomi yang baik, saiz pasaran sejumlah 26 juta tidak begitu kecil. Oleh itu usaha ke arah matlamat berkenaan memerlukan penumpuan kepada pendekatan berikut:

Pertama, pengagihan peluang dan pendapatan perlu dirancang secara saksama semoga semua boleh berperanan secara berkesan. Ia memerlukan kepada dasar pengagihan ekonomi yang sempurna melalui dasar fiskal dan kewangan. Sesebuah ekonomi yang mantap mesti mampu menggembleng semua tenaga rakyat.

Justeru, penawaran tenaga buruh yang bermutu perlu ditingkat secara berterusan. Ia memerlukan kepada sistem pendidikan dan latihan yang mampu melahirkan modal insan yang memiliki pandangan hidup yang progresif, amalan kelakuan atau akhlak yang mulia dan kecapaian kemahiran dan kepakaran bekerja yang tinggi.

Jika sistem pelajaran kita gagal melahir ciri-ciri itu secara komprehensif, hasrat untuk membudayakan amalan kreativiti dan inovasi akan hanya menjadi slogan.

Kebajikan ekonomi rakyat memerlukan kepada dasar ekonomi yang mampu mencapai kos sara hidup rakyat yang rendah. Usaha ke arah ini adalah faktor kedua. Kos sara hidup yang tinggi meliputi bidang makanan, perumahan dan pengangkutan.

Pada contoh jumlah import makanan yang pada masa ini berjumlah RM28 bilion (2008) perlu diusaha secara berterusan untuk dikurangkan.

Dasar pembekalan makanan untuk negara perlu diberi perhatian dengan berkesan. Bukan saja kos sara hidup yang rendah dapat diperoleh, ia sekali gus dapat menjamin keselamatan negara terpelihara.

Usaha besar-besaran perlu diambil dengan berkesan semoga semua keperluan makanan rakyat dapat dibekal oleh negara.

Ketiga, dalam usaha membina kekuatan ekonomi dalaman, tahap kecekapan dalam aspek pelaksanaan dasar, sama ada fiskal dan kewangan dan juga perjalanan aktiviti ekonomi perlu ditingkatkan.

Budaya kecekapan perlu menjadi pemangkin kepada perjalanan aktiviti ekonomi dalam negara. Islam menuntut kepada amalan kecekapan.

Contohnya sistem kewangan yang dikehendaki oleh Islam bukan hanya instrumennya dianggap menepati syariah malah mereka sepatut menjana kepada keadilan dan kecekapan perjalanan aktiviti ekonomi.

Islam memberi tumpuan kepada pentingnya keadilan dan kecekapan ekonomi tercapai sehingga matlamat yang dikehendaki oleh syariah tercapai.

Inilah tuntutan Islam sebenar. Pendekatan yang mudah kepada keperluan syariah dan tidak menjurus kepada pencapaian matlamat syariah perlu diberi perhatian. Sesuatu yang dianggap menepati syariah mestilah mampu menghala kepada pencapaian matlamat syariah.

Dalam menjana sebuah ekonomi yang cekap, setiap individu penyumbang mesti berada dalam keadaan tenteram dan aman. Suasana keluarga dan masyarakat banyak membantu dalam mewujudkan suasana itu.

Oleh itu untuk ekonomi dalaman terus berprestasi, kemantapan institusi keluarga perlu diberi keutamaan. Gejala individu dan masyarakat banyak berpunca daripada keruntuhan institusi keluarga.

Jika banyak individu membabitkan diri dalam gejala sosial, tidak mungkin mereka mampu menjadi penyumbang kepada kemajuan ekonomi negara.

Bahkan mereka adalah penghalang kepada kemajuan ekonomi dan sumbangan negatif mereka turut membabitkan kos untuk kerajaan menyelesaikannya.

Dengan menyedari kepada hakikat punca kepada keadaan ekonomi semasa – apakah pendekatan baru yang sesuai perlu difikirkan untuk menyelamat kebajikan kehidupan masyarakat kita.

Dalam usaha kita membina model ekonomi baru negara, adalah dirasai hujah di atas perlu diberi perhatian oleh pihak berwajib. Kemantapan ekonomi oleh itu perlu dicapai melalui pelbagai aspek kehidupan manusia.

Penulis ialah Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)