• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Guru Penyuluh Ilmu, Pencetus Hidayah

Tajdid Iman: Guru penyuluh ilmu, pencetus hidayah
Oleh Dr Juanda Jaya
juanda72@hotmail.com

Profesyen paling mulia kerana melalui bimbingan ustaz, ustazah umat mengenal agama

SETINGGI penghormatan sememangnya layak dikurniakan kepada insan mulia yang berjasa membuka pintu hidayah untuk kita. Insan pertama membacakan ayat Allah dengan harapan sucilah hati kita, teranglah akal dan lapanglah dada.

Walaupun guru hanyalah manusia biasa yang tidak lepas daripada salah silap, bukan bermakna kita boleh menutup mata daripada kemuliaan dan jasanya. Ingatkah lagi ketika kita mendengar khabar menggembirakan mengenai Maha Pengasih dan Penyayang Allah.
Atau kisah sirah keluhuran akhlak Rasulullah SAW yang mengharukan, mengenai pencarian syurga yang melelahkan dan kengerian neraka menggerunkan. Semua itu pernah kita dengar daripada lisan mulia guru kita.

Bukankah air mata tidak sedikit yang berguguran saat mendengar peringatannya? Hati menjadi sayu ketika cahaya hidayah itu cuba menyelinap masuk melalui ayat Allah yang dibacakannya. Dada terasa lapang menerima kebenaran dituturkan indah menerusi dalil dan nas sahih pilihannya.

Merekalah mewarisi harta pusaka Nabi dan Rasul sejak zaman berzaman. Alangkah beruntung dan bersyukur kita yang menadah tangan di bawah pancaran mata air hidayah itu. Menyusuri jalan mendaki selangkah demi selangkah mengenal Allah seraya mengharap kasih-Nya.

Mendekati keharuman peribadi Rasulullah SAW melalui paparan sirahnya, maka dengan ilmu datanglah hidayah untuk kita menerima Islam dan iman. Jika bukan kerana insan dipanggil ustaz atau ustazah, apa jadi dengan diri kita tanpa bimbingan mereka.

Allah berfirman yang bermaksud: "Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah daripada yang mungkar, mereka itulah orang yang beruntung." (Surah Ali-Imran, ayat 104).

Profesyen guru, murabbi dan pendakwah diiktiraf sebagai profesyen paling mulia di muka bumi ini kerana maruah agama bergantung kepada mereka yang berjuang dalam medan dakwah. Mereka adalah jantung hati umat yang didoakan malaikat, tidak terkecuali makhluk Allah di daratan dan lautan sentiasa mengucap salam dan doa selamat kepada seorang guru, murabbi dan pendakwah yang amanah dengan ilmunya.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah Taala, malaikat-Nya, penghuni langit dan bumi hatta semut di sarangnya dan ikan di lautan berselawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada manusia." (Hadis riwayat Imam Al-Tirmizi)

Melalui lisan guru, murabbi dan pendakwah yang fasih lagi jujur, seorang ahli maksiat menemui jalan taubat, mencampakkan kejahatannya daripada seluruh anggota badan dengan azam menjadi insan bersih, seorang pencinta dunia mematikan hawa nafsunya kepada harta yang haram dan berlumba memperbanyak sedekah kerana takutkan akhirat.

Seorang pelajar bangkit daripada kemalasan, melompat setinggi-tingginya mencapai darjat ilmu dan kemuliaan akhlak kemudian tunduk serendah-rendahnya seraya mengamalkan apa didengar melalui lisan guru dan murabbi.

Alangkah mulia pengiktirafan kepada seorang guru yang memiliki kefasihan dan kejujuran lisan melalui firman Allah Taala yang bermaksud: "Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah, mengerjakan amal yang soleh, dan berkata: Sesungguhnya Aku termasuk orang yang menyerah diri?" (Surah Fushsilat, ayat 33)

Walaupun hidayah itu milik Allah dan hanya Dialah berhak memberi kepada siapa dikehendaki-Nya tetapi melalui hamba yang menyampaikan, berdakwah dan menegakkan amar makruf nahi mungkar, hidayah itu datang ke dalam jiwa insan.

Tiada ganjaran lebih menguntungkan selain menolong agama Allah, mengajak manusia kepada kebenaran dan mengajak mereka ke jalan-Nya. Untuk itu, setiap jerih payah seorang yang mengajarkan kebaikan adalah sama pahalanya seperti orang mengamalkan.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Barang siapa menyeru kepada hidayah, mereka memperoleh pahala orang yang mengikutinya, tidak mengurangi pahala orang itu sedikitpun." (Hadis riwayat Muslim).

Namun begitu, di sebalik janji dan ganjaran Allah yang melimpah, pujian dan penghormatan menggunung tinggi kepada semua da'i dan guru, sememangnya ujian pasti datang cuba menjejaskan keikhlasan mereka berjuang.

Betapa ramai yang gugur di medan angkara hasad dengki manusia yang tidak sudi. Perjalanan da'i dicemburui kerana ramai pengikut dan pembela sejati. Tidak segan mereka memfitnah ulama sebagai pembawa ajaran sesat, penyeleweng dan berkomplot menjatuhkan orang yang berkuasa.

Permainan dunia sekali lagi menjejaskan perjuangan meninggikan agama Allah. Setiap kurun ia berlaku, dari semasa ke semasa dengan isu sama, mencari dalil dan nas untuk sesat menyesatkan orang yang tidak sefahaman.

Padahal, dalil yang terang lagi bersuluh sentiasa dibaca, seperti seruan Allah supaya umat ini bersatu hati memperkuat barisan.

Firman Allah yang bermaksud: "Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dulu (masa Jahiliah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat Allah orang yang bersaudara dan kamu sudah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya.

"Demikianlah Allah menerangkan ayat-Nya kepadamu, supaya kamu mendapat petunjuk. Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah daripada yang mungkar, merekalah orang yang beruntung. Dan janganlah kamu menyerupai orang yang bercerai-berai dan berselisih sesudah datang keterangan jelas kepada mereka. Mereka itulah orang yang mendapat seksa yang berat." (Surah Ali-Imran, ayat 103-105).

Demikian pula kebencian terpancar dari wajah Rasulullah SAW apabila mendengar isu membangkitkan perpecahan yang boleh melemahkan umat Islam.

Imam Al-Bukhari meriwayatkan daripada Abdullah bin Mas'ud, beliau berkata: "Aku mendengar seorang lelaki membaca 10 ayat tetapi qiraat orang itu berbeza daripada qiraat yang pernah aku dengar daripada Rasulullah SAW. Lalu aku khabarkan hal itu kepada Baginda SAW. Maka aku melihat kebencian pada wajah Baginda seraya bersabda: Keduanya adalah baik. Janganlah kalian berselisih."

Malangnya, ujian bagi ulama sememangnya berat seperti beratnya pahala mereka yang melimpah. Senang mendapat untung senang pula mendapat rugi bahkan mungkin muflis habis. Hanya hidayah Allah mampu menyelamatkan manusia daripada ditipu ilmunya sendiri.

Penulis ialah Mufti PerlisAssalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)