• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Hakikat Setiap Bernyawa

Oleh Mohd Fadly Samsudin

SETIAP makhluk bernyawa akan merasai kematian namun bila saat kematian itu akan tiba tiada seorang pun tahu. Yang pasti, giliran kita menjadi jemputan Allah akan tiba bila-bila masa.

Adakah kita bersedia menghadapinya atau masih lagi lalai hingga terlupa sedetik masa berlalu kematian semakin hampiri kita?

Sering kali juga kita mendengar kematian, tetapi sejauh manakah kita mengambil iktibar daripada kematian yang berlaku sama ada dalam kalangan keluarga, sahabat atau jiran tetangga.

Bayangkan ruang di liang lahad yang sempit serta gelap gelita hanya seorang diri. Tidak ada lagi masa dan peluang untuk memperbaiki kesalahan lalu.

Ketika itu, kita tidak mampu lagi keluar dan kembali ke dunia nyata untuk bertemu orang yang kita sayangi.

Bagi orang beriman, mereka hendaklah sentiasa berdoa supaya dapat mengakhiri 'pengembaraan' di dunia ini dalam keadaan khusnul khatimah (pengakhiran yang baik).

Lakukanlah persediaan pada setiap masa untuk bertemu dengan Allah supaya amalan yang dilakukan di muka bumi ini dikira sebagai amalan soleh.

Barangkali ada di antara kita pernah menyembahyangkan atau mengusung jenazah ke tanah perkuburan namun satu hari akan tiba giliran kita yang akan disembahyangkan serta diusung untuk disemadikan.

Itulah hakikat kematian yang waktunya tidak boleh ditangguhkan atau dipercepatkan walaupun sesaat. Dalam sebuah hadis menceritakan bagaimana hendak mengubati hati yang berkarat.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud "Sesungguhnya hati manusia itu akan berkarat seperti mana karatnya besi. Sahabat bertanya kepada Rasulullah bagaimana hendak mengubatinya Ya Rasulullah? Maka Rasulullah menjawab: Tilawah al-Quran dan sentiasa mengingati mati" .

Mengingati mati adalah pencuci hati yang cukup berkesan. Apabila melihat kematian ‘menjemput’ orang terdekat menjadikan kita terdorong mengetahui hakikatnya.

Dalam mengingati kematian, Al-Ghazali membahagikan manusia kepada tiga tingkatan iaitu Al-Munhamik, iaitu orang yang tenggelam dalam tipu daya dan hawa nafsu dunia.

Mereka tidak ingat kematian dan enggan diingatkan mengenai kematian. Golongan seperti itu tidak mempersiapkan bekalan untuk menghadapi kematian bahkan hidup mereka terus bergelumang dosa dan maksiat.

Kedua At-Taib, iaitu golongan yang bertaubat memohon keampunan daripada Allah dan mereka banyak mengingati kematian yang mendorongnya beramal dan mempersiapkan bekalan menuju akhirat.

Ketiga, Al 'Arif, iaitu golongan yang mengetahui kedudukan dirinya di hadapan Allah. Mereka sentiasa mengingati kematian bahkan selalu menanti saat kematian kerana kematian baginya adalah pertemuan dengan Allah.

Maka, mengingati mati sebenarnya mendorong seseorang bertindak positif. Kematian yang baik yang disebutkan Allah di dalam kitab-Nya: "Hai orang-orang yang beriman bertakwalah kepada Allah dengan sebenar-benar takwa kepada-Nya dan janganlah kalian mati melainkan kalian mati dalam keadaan Islam". (Surah Ali Imran ayat 102).

Pensyarah Jabatan Asas Pendidikan dan Kemanusiaan, Universiti Malaya (UM), Rahimi Md Saad, berkata kematian adalah hakikat yang akan dilalui setiap yang bernyawa.

Mati bukan sesuatu yang perlu ditakuti tetapi yang perlu dibimbangkan bagaimana keadaan kita semasa menghadapi saat kematian itu.

"Ia berkait rapat dengan persediaan menghadapi alam akhirat yang menjadi kehidupan abadi kita," katanya.

Beliau berkata sebab itu, zikrul maut atau mengingati mati menjadi tuntutan kepada setiap manusia supaya mereka menyedari kehidupan dunia ini pasti ada penamatnya.

Peluang menyediakan bekalan ke akhirat akan terhenti di saat kematian kita. Kematian juga mengingatkan kepada alam akhirat yang memberi ganjaran sama ada ke syurga yang penuh kenikmatan atau menghadapi seksaan api neraka.

Setiap manusia mengharapkan syurga Allah namun tiada siapa yang dapat meyakini mereka layak menerimanya. Keadaan ini pastinya akan mendorong ke arah peningkatan amalan dan perubahan diri yang lebih baik,” katanya.

Menurutnya majoriti ulama berpendapat doa meminta kematian sama ada untuk diri sendiri atau orang lain amat ditegah oleh syarak kerana ia adalah urusan Allah.
Penentuan takdir untuk setiap hamba adalah hak Allah s.w.t sepenuhnya. Sebagai hamba kita hanya perlu akur dengan apa yang ditakdirkan oleh Allah.

Manusia perlu sedar nyawa pemberian Allah adalah satu peluang untuk membuat persiapan akhirat yang tidak sepatutnya diabaikan.

"Apa saja ujian yang dilalui dalam hidup adalah untuk menentukan sama ada kita layak menjadi hamba yang diredhai Allah," katanya.

Beliau berkata, hakikat yang sering manusia terlepas pandang ialah kesabaran dalam mengharungi situasi sukar.

Ia lebih mendekatkan diri kita kepada Allah. Tidak wajar sama sekali seseorang hamba berputus asa dengan rahmat Allah dan berdoa supaya Allah segera mencabut nyawanya.

"Sebahagian ulama mengharuskan tindakan sedemikian dengan syarat doa itu dikaitkan dengan kehendak Allah seperti mendoakan, "Ya Allah matikanlah aku andai kematian itu lebih baik untukku di sisi-Mu", dan seumpamanya namun ia pandangan sebahagian kecil ulama saja," katanya.

Katanya, persiapan menghadapi kematian bukan bererti perlu beriktikaf di masjid tanpa melakukan sebarang pekerjaan lain.

Persediaan yang perlu dilakukan ialah memastikan tingkah laku dan perbuatan kita tidak melanggar perintah Allah s.w.t. Andai kita tidak mampu memperbanyakkan amalan kebaikan cukuplah sekadar mengawal diri daripada melakukan dosa dan menunaikan segala perintah Allah.

Allah inginkan kita menjadi hamba yang taat dengan menunaikan yang wajib dan meninggalkan perkara dilarang.

"Amalan sunat pula adalah penyempurnaan kepada kewajipan itu. Jika mampu, ia satu bonus bagi mengecapi kebahagiaan akhirat namun bukan halangan mendapat syurga Allah," katanya.

Menurutnya, Nabi mengajar umatnya doa untuk dijadikan amalan berterusan bagi memohon kematian berlaku secara baik iaitu doa yang bermaksud: "Ya Allah, tamatkanlah kehidupan kami dengan penamat yang baik (husnul khatimah), dan janganlah Engkau tamatkan kehidupan kami penamat yang buruk (su'ul khatimah)".

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)