• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Hijrah Rangsang Kemandirian Ekonomi

Oleh DR. ASYRAF WAJDI DUSUKI

SABTU depan umat Islam akan menyambut Maal Hijrah 1428. Hijrah merupakan suatu sejarah besar umat Islam yang sarat pengajaran dan hikmah untuk direnungi dan dihayati. Hijrah juga ditakdirkan berlaku dalam bentuk peristiwa yang menggabungkan faktor ketentuan Ilahi dengan ikhtiar manusiawi.

Jika dikehendaki, pasti Allah akan menghijrahkan Rasul-Nya dari Mekah ke Madinah sepantas kilat sebagaimana dititahkan kepada buraq yang menerbangkan Nabi s.a.w. dalam persitiwa Israk dan Mikraj dengan selesa dan selamat.

Sebaliknya, Allah mentakdirkan agar Nabi menempuh jalan yang serba sukar dan perit yang memerlukan perencanaan rapi dan strategi teliti. Daripada strategi membolosi kepungan Quraisy, perisikan berupa pengumpulan maklumat, penyinggahan di Gua Thawr selama tiga hari hinggalah penggunaan khidmat pemandu bukan Islam untuk menunjukkan jalan sulit ke Madinah, semuanya mengisyaratkan pentingnya perencanaan dalam kehidupan.

Perencanaan dan strategi Hijrah tidak hanya terhenti di peringkat mengatur perjalanan ke Madinah sahaja, malah pelbagai usaha yang dilaksanakan Rasulullah setibanya di Madinah turut membuktikan betapa Islam bukan agama yang bergantung kepada takdir semata-mata.

Memang sudah banyak diperkatakan mengenai usaha Nabi membangunkan akidah dan nilai-nilai spirituil umat termasuklah mempersatukan pelbagai kelompok masyarakat di Madinah. Apa yang ingin difokuskan penulis pada penulisan kali ini ialah untuk menyingkap kembali usaha Nabi dalam merangsang kemandirian ekonomi umat Islam di Madinah.

Seperti yang dimaklumi, ekonomi Madinah sebelum Islam amat tidak seimbang dan penuh dengan penindasan. Kaum Yahudi yang merupakan golongan minoriti merupakan kelompok yang menguasai pelbagai sektor ekonomi termasuklah perdagangan, pertanian mahupun sumber air. Malah pasar yang menjadi pusat kegiatan ekonomi hampir keseluruhannya dikuasai golongan Yahudi.

Golongan Yahudi yang kaya sering kali melakukan penindasan terhadap golongan miskin dan lemah. Bahkan Yahudi jugalah yang menguasai telaga yang dikenali sebagai ?Rumah? dan mengenakan bayaran yang tinggi terhadap pengguna air di Madinah (Lihat Ibn ?Asyur, Maqasid As-Syariah).

Namun, peristiwa Hijrah merobah segala-galanya. Kedatangan Rasulullah yang membawa bersamanya risalah Islam sebagai sebuah agama yang amat menitikberatkan keadilan telah melaksanakan pelbagai perubahan besar dalam masyarakat.

Penjanaan

Antara pendekatan awal yang diambil Rasulullah selepas Hijrah ialah melakukan proses pemulihan dan penjanaan kekuatan ekonomi umat Islam. Usaha tersebut dilihat sebagai satu cara untuk memastikan umat Islam sentiasa bersifat mandiri dan tidak terlalu bergantung kepada orang lain. Ini termasuklah membina pasar berasingan untuk masyarakat Islam dan menggalakkan umat Islam terlibat aktif dalam sektor pertanian.

Umpamanya, sebagai insentif kepada umat Islam agar bercucuk tanam, Nabi mengisytiharkan pemilikan tanah kepada sesiapa yang mengusahakan tanah mati. Hasilnya ramai yang terlibat dalam sektor pertanian yang menjamin sumber makanan bagi seluruh penduduk Madinah.

Masalah sumber air yang dikuasai Yahudi turut mendapat perhatian Rasulullah. Baginda diriwayatkan bertanya, ?Siapakah di kalanganmu yang bersedia membeli telaga air (daripada Yahudi) untuk kegunaan umat supaya tidak ada lagi yang disekat penggunaannya?? Lantas Saidina Uthman al-Affan yang terkenal sebagai seorang hartawan dan dermawan telah membelinya dan mewakafkan untuk kegunaan umat Islam (Sahih Bukhari).

Diberitakan juga bahawa Rasulullah turut mengarahkan para sahabat untuk menggali lebih 50 telaga lain di sekitar Madinah bagi memastikan sumber air mencukupi untuk seluruh masyarakat Madinah.

Demikianlah antara pendekatan yang diambil Rasulullah bagi memastikan keperluan asasi umat terjamin. Ini merupakan suatu usaha afirmatif ekonomi yang besar maknanya bagi mempertahankan kedaulatan umat Islam sekali gus mengurangkan ketergantungan kepada orang lain terutamanya dalam aspek ekonomi seperti penyedian makanan, sumber air dan kemudahan asas yang lain.

Malangnya umat Islam hari ini rata-rata masih kurang menyedari hakikat ini. Kecenderungan segelintir negara Islam untuk mengaut keuntungan cepat dan singkat melalui sektor-sektor ekonomi yang lain seperti perindustrian sering kali mengabaikan tanggungjawab untuk memajukan sektor pertanian yang menjadi sumber utama pemakanan rakyat.

Justeru, amat bertepatan sekali langkah kerajaan Malaysia hari ini yang mulai mengorak langkah untuk kembali memperkasa sektor pertanian negara. Langkah sebegini pastilah secocok dengan semangat Hijrah yang menekankan perubahan ke arah kebaikan. Peristiwa Hijrah jugalah yang memberi pengajaran besar akan makna kemandirian ekonomi yang menjadi penentu kecemerlangan tamadun Islam.

Apa yang pasti selagi umat masih menagih ihsan orang lain untuk mengisi perut mereka selagi itulah mereka akan terdedah kepada pelbagai risiko dan kemudaratan. Selagi umat meletakkan kepercayaan mutlak kepada orang asing untuk menyediakan keperluan asasi selagi itulah mereka akan terjerat dengan pelbagai eksploitasi. Akhirnya aspirasi besar menjana kembali tamadun umat yang gemilang dan terbilang hanya tinggal impian tanpa mampu dijelmakan ke alam realiti.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)