• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Hukuman Syariah Ikut Jenayah, Bukan Jantina

Peguam Syarie Menulis: Hukuman syariah ikut jenayah, bukan jantina
Oleh Musa Awang

Islam tidak bezakan penjenayah lelaki dan perempuan kecuali dalam kes takzir

APABILA timbul polemik mengenai hukuman terhadap Kartika Sari Dewi Shukarno atas kesalahan minum arak, ada pihak mempertikaikan kenapa hukuman sebat dikenakan terhadap wanita menurut undang-undang Syariah sedangkan dalam undang-undang sivil, pesalah wanita tidak disebat.

Dalam Islam, tanggungjawab jenayah wanita sama seperti lelaki. Jika ketika jenayah dilakukan, wanita mempunyai kapasiti sebagai taklif, yakni ada daya sedar dan pilihan di samping baligh dan berakal. Islam tidak membezakan kedudukan antara wanita dan lelaki sebagai penjenayah, tidak kira sama ada jenayah membabitkan nyawa, tubuh badan atau harta.

Imam Syafie dalam kitab al-Umm menyebutkan: "Tidak ada khilaf ahli ilmu yang aku temui bahawa darah antara orang yang membunuh dan kena bunuh adalah sama jika mereka merdeka dan Islam. Apabila lelaki membunuh wanita dengan sengaja, dia akan dibunuh."Begitu juga wanita akan dibunuh apabila dia membunuh seorang lelaki. Tidak boleh diambil daripada wanita itu atau keluarganya sesuatu untuk diberi kepada pihak lelaki jika ia dihukum bunuh. Hukumannya seperti lelaki dalam kes membabitkan kematian."

Dalam ayat itu hukuman hudud terhadap penjenayah wanita tidak dibezakan dengan penjenayah lelaki. Firman Allah, "Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, sebatlah mereka 100 sebatan" (An-Nur: 2). Wanita disebut dulu kerana pada waktu itu zina banyak dilakukan wanita terang-terangan. Ia juga amaran keras agar menjaga nafsu kerana nafsu wanita lebih kuat berbanding lelaki.

Dalam sejarah awal Islam, ada beberapa kes jenayah membabitkan wanita dihukum seperti lelaki. Antaranya ialah pembunuhan wanita mengandung oleh madunya.

Mereka ialah isteri lelaki suku Hudzayl. Wanita itu memukul madunya dengan batu dan kayu sehingga ia dan kandungannya mati. Apabila diadukan kepada Rasulullah, Baginda memutuskan wanita membunuh itu membayar ghurrah (ganti rugi) atas kematian anak dalam kandungan. Keluarganya pula diperintahkan membayar diyat kerana kematian si ibu.

Kes zina pertama terkenal dengan nama 'al-Asif' bererti pengambil upah yang dizalimi dan dibebankan dengan kerja yang tidak wajar dan jahat. Abu Hurairah dan Zayd Ibn Khalid meriwayatkan, seorang lelaki mengadu kepada Rasulullah katanya: "Sesungguhnya anak lelaki saya mengambil upah kepada lelaki ini dan berzina dengan isterinya. Saya ingin menebus dosanya dengan memberi 100 kambing dan seorang khadam. Saya bertanya ramai ulama mengenai hal ini. Mereka memberitahu hukuman ke atas anak saya ialah 100 sebatan dan buang daerah setahun."

Nabi SAW bersabda: "Demi Tuhan, aku akan memberi keputusan antara kamu mengikut apa yang ditetapkan kitab Allah. Seratus kambing dan khadam yang kamu tawarkan perlu dipulangkan. Sesungguhnya atas anak kamu 100 sebatan dan buang daerah setahun. Pergilah kamu wahai Unays dan tanyalah wanita berkenaan. Jika dia mengaku maka rejamlah dia."

Kes jenayah yang membabitkan wanita sama ada bunuh, zina mencuri atau murtad membuktikan Islam tidak membezakan hukuman antara penjenayah lelaki dan wanita. Asalkan si penjenayah faham erti perbuatannya, kesan dan akibat, berakal, baligh, pilihan sendiri dan niat jahat melakukannya.

Merujuk hukuman mengikut Enakmen Jenayah Syariah Negeri, termasuk dijatuhkan terhadap Kartika Sari, walaupun ia hukuman takzir, fuqaha berpendapat kedudukan wanita dalam hukuman takzir tidak terkecuali.

Mereka boleh menjadi subjek kepada semua jenayah takzir. Pandangan fuqaha berasaskan prinsip persamaan kedudukan antara wanita dan lelaki dalam hal jenayah.

Hukuman pesalah wanita dalam kes takzir boleh berbeza dengan pesalah lelaki bukan atas sifat jantina, tetapi nilai khusus mengenai kesalahan dan hukuman takzir.

Penulis ialah Timbalan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)