• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Ikhlas Tuntut Ilmu Ketika Masuk Taman Syurga

SELAMAT kembali ke sekolah. Ini bermakna anda pulang ke taman-taman syurga, taman syurga ialah majlis-majlis ilmu.

Sekolah adalah taman ilmu. Berkata Ibnu Taimiyyah: ôSesiapa yang ingin masuk syurga biasa-biasalah bermain di taman-tamannya dahulu. Apa itu taman syurga?

Taman syurga ialah kelas tempat belajar, sekolah dan universiti, halaqah ilmu atau rancangan televisyen yang mendidik jiwa. Kelebihan menuntut ilmu memang biasa kita dengar.

Kali ini mari sama-sama kita mempelajari adab ketika menuntut ilmu supaya ilmu yang diperoleh lebih berkat.

Antara adabnya ialah:

1. Ikhlas belajar. Islam menegaskan wajib menuntut ilmu sejak lahir hingga ke liang lahad. Belajar dengan pelbagai cara dan medium hinggalah boleh dibuat di hujung jari melalui Internet.

Dengan syarat segala yang dilakukan dibuat dengan penuh ikhlas bertujuan mendapat keredaan Allah.


2. Belajar dengan tekun dan bersungguh-sungguh. Kita dituntut bersungguh-sungguh dalam menuntut ilmu tanpa mengira masa dan keadaan.

Sifat malas hendaklah dihindari di samping menjauhkan diri daripada rakan yang bersifat malas.

Selepas berusaha bersungguh-sungguh dalam pelajaran dan menjawab soalan latihan, ujian dan peperiksaan dengan tenang, barulah kita bertawakal kepada Allah supaya kejayaan menjadi milik kita.


3. Menjauhi Maksiat. Maksiat ialah melakukan perbuatan yang melanggar perintah Allah iaitu melakukan perbuatan yang berdosa.

Oleh itu, ketika guru sedang mengajar di dalam kelas tumpuan hendaklah diberikan kepada setiap butir percakapan guru dan hindari fikiran daripada melayang ke arah maksiat.


4. Memilih teman yang soleh. Teman yang dimaksudkan bukanlah pasangan kekasih, tetapi memilih teman sejantina yang sentiasa patuh dan taat kepada Allah dan Rasul.

Kita dan teman hendaklah mengamalkan budaya tegur-menegur dan nasihat-menasihati supaya pelajar tidak lalai dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab sebagai pelajar.

Sifat itu sangat berguna apabila melakukan ulang kaji pelajaran di dalam kumpulan belajar. Dengan itu, fakta dalam pembelajaran di sekolah dapat diingati dengan lebih cepat dan mudah.


5. Banyakkan mengingati Allah. Orang yang sentiasa berzikir akan dikurniakan hati yang tenang dan tenteram. Zikir dikatakan dapat menghidupkan hati yang mati.

Oleh itu, banyakkan berzikir dan berdoa selepas solat dan disarankan juga mengamalkan zikir harian yang terdapat di dalam bilik kelas di sekolah.


6. Menjaga kehormatan diri dan orang lain. Kehormatan diri dapat dijaga dengan me�ngamalkan tingkah-laku yang baik supaya tidak terjebak dengan perbuatan maksiat.

Bagi mengelak berlakunya maksiat, pelajar perempuan contohnya perlu memakai pakaian dan kemeja-T yang longgar. Di samping itu, hendaklah menjauhkan diri daripada menyakiti hati dan perasaan orang lain. Doa orang yang teraniaya sangat mujarab.

Dikhuatiri orang yang kita sakiti hatinya mendoakan sesuatu yang buruk berlaku kepada kita.


7. Doa dan keredaan ibu bapa. Sebagai anak yang soleh kita dituntut mendoakan kesejahteraan kedua ibu bapa kita. Ini kerana keredaan Allah bergantung kepada keredaan ibu bapa.

Beruntunglah pelajar yang masih mempunyai kedua ibu bapa kerana mereka dapat meneruskan bakti sewaktu mereka masih hidup.

Apatah lagi dengan memandang wajah ibu bapa saja kita diberikan pahala oleh Allah.

Oleh itu, setiap kali hendak ke sekolah, dapatkan restu daripada ibu bapa sebelum melangkah ke luar rumah. Sewaktu mengambil peperiksaan besar seperti PMR dan SPM nanti, berikan ibu bapa satu salinan jadual waktu peperiksaan dan mohon mereka mendoakan serta melakukan solat hajat pada waktu kita sedang menjawab soalan peperiksaan supaya kita mendapat keputusan cemerlang.


8. Menghormati guru tidak kira di mana. Menghormati guru adalah salah satu daripada rahsia kejayaan cemerlang dalam akademik dan bidang lain.

Sentiasa wujudkan rasa kasih kepada guru supaya guru sentiasa menyebut nama
kita dan mendoakan kejayaan kita.


9. Beramal dengan ilmu yang diperoleh. Sesuatu ilmu tidak bermakna jika tidak diamalkan. Orang yang memiliki ilmu itu umpama orang yang memiliki senjata.

Dengan ada senjata kita dapat mempertahankan diri kita daripada serangan musuh.
Ilmu itu dapat menghalang diri seseorang daripada pengaruh negatif yang cuba menjauhkan dirinya daripada keredaan Allah.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)