• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Islam Anjur Usaha Ke Arah Perdamaian Diperhebat

Oleh Amran Zakaria

Perpaduan jadikan ummah kuat serta tuhan benci individu keras kepala terus berbalah

SUKAR untuk memahami naluri manusia yang menolak ajakan serta pelawaan bagi mewujudkan perpaduan kerana ertinya cukup besar demi mengecapi nikmat kehidupan kurniaan Allah. Apabila perpecahan berlaku, sukar untuk menyatukan kembali.

Usaha mengukuhkan perpaduan sepatutnya disokong semua peringkat dan golongan sama ada rakyat biasa, cendekiawan, profesional, ilmuwan agama mahupun kalangan pimpinan demi masa depan negara serta agama.Adalah menjadi fitrah manusia inginkan perpaduan tidak kira apa kaum atau bangsa. Tidak ada manusia yang sukakan perpecahan lebih-lebih lagi jika perpecahan itu membawa kepada permusuhan seterusnya perbalahan, pergaduhan dan berakhir dengan peperangan.

Kalangan manusia yang paling dibenci Allah adalah golongan yang sama-sama keras kepala untuk terus berbalah walaupun diseru kepada perdamaian. Apatah lagi golongan yang terang-terang mempertahankan perbalahan yang sudah lama berlaku.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Manusia yang paling Allah benci ialah yang berkeras kepala dalam perbalahan." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Jika berlaku pergaduhan dan peperangan, manusia akan merasai betapa erti kesusahan selepas nikmat keamanan serta keharmonian dicabul. Menjadi tanggungjawab pihak berkuasa termasuk ulama untuk mendorong ke arah perdamaian apabila melihat rantai persaudaraan kian longgar.

Allah berfirman bermaksud: "Dan jika mereka (pihak musuh) cenderung kepada perdamaian, maka engkau juga hendaklah cenderung kepadanya serta bertawakal kepada Allah. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui." (Surah al-Anfal, ayat 61)

Dalam satu keluarga, satu jemaah, satu kaum dan satu bangsa akan ada usaha untuk saling jatuh-menjatuhkan serta khianat-mengkhianati. Ikatan perpaduan yang longgar tidak mampu menghindarkan ahli daripada sifat yang dikeji.

Persoalan yang timbul dan terus menjadi tanda tanya ialah mengapa umat Islam terus berpecah walaupun kekuasaan terus semakin mengecil? Justeru, perpecahan memang musuh kepada manusia kerana manusia yang waras tidak mahu dan tidak suka kepada perpecahan.

Fitrah semula jadi manusia inginkan kehidupan yang aman damai kerana di situlah letaknya kebahagiaan serta keharmonian yang diidamkan manusia tanpa mengira bangsa. Kunci perpaduan adalah persaudaraan di mana semakin kukuh persaudaraan semakin kuat semangat perpaduan.

Runtuhnya sesuatu tamadun itu bertolak daripada perpecahan akibat terlalu inginkan kekuatan daripada kumpulan tertentu yang akhirnya menambahkan lagi perpecahan di sebalik laungan perpaduan.

Firman Allah bermaksud: "Hendaklah kamu semua berpegang teguh dengan tali Allah dan janganlah kamu semua berpecah belah." (Surah Ali Imran, ayat 103)

Dalam usaha mengekalkan persaudaraan dan keharmonian, agama menganjurkan supaya usaha ke arah perdamaian diperhebatkan. Apatah lagi apabila disedari tanda-tanda perpecahan sudah nampak di kalangan ahli.

Oleh itu, jangan dicari perbezaan sebaliknya merapatkan jurang dan ruang perpecahan supaya hubungan yang renggang dapat dirapatkan kembali dan sebarang perselisihan dibincangkan secara damai.

Ingatlah, hanya perpaduan dan kesatuan yang berupaya menjadikan kita ummah yang kuat dan teguh, sedangkan perpecahan menyebabkan kita menjadikan lemah serta tidak berupaya menandingi musuh.

Namun, realitinya tidak begitu. Manusia sentiasa berpecah-belah dan bermusuhan, sekalipun dalam satu etnik atau rumpun bangsa sama. Selalunya, apabila nafsu menguasai diri, manusia mudah hilang pertimbangan hingga sanggup menggadaikan kesatuan yang ada.

Soal perpaduan sudah tidak penting kerana keutamaan kini ialah mendapatkan apa yang dihajati atau memastikan pihak lain gagal dalam usaha mereka. Apa yang menjadi keutamaan mencapai matlamat diri bukan keperluan semua pihak.

Menyatukan hati manusia bukanlah kerja mudah melainkan dengan ikhtiar yang bersungguh-sungguh dan doa berterusan supaya semangat serta perasaan kasih sayang tidak hilang daripada hati setiap anggota masyarakat.

Allah berfirman bermaksud: "Sebenarnya orang yang beriman itu bersaudara maka damaikanlah di antara dua saudara kamu itu; dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat." (Surah al-Hujurat, ayat 10)

Justeru, walau apa juga halangan serta cabaran ditempuh, perjuangan untuk menyatupadukan ahli masyarakat tidak boleh hilang sebaliknya setiap usaha perlu digerakkan supaya semangat kesatuan sentiasa hidup dalam hati semua.

Pada masa sama, jangan lupa untuk memohon doa supaya semangat perpaduan yang ada terus diperkukuhkan selain mengelak semua perbuatan yang boleh menjejaskan hubungan baik semasa insan di sebalik sebarang perbezaan yang ada.

Bersatu teguh, bercerai roboh. Maknanya kita tidak ada pilihan, selain untuk bersatu atau bersedia menempuh kehancuran apabila bangunan yang terbina roboh disebabkan sikap masing-masing yang enggan berusaha mempertahankan perpaduan.

Penulis ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Dewan Amal Islam Hadhari (DAMAI)

Cetak artikel | Hantar

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)