• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Islam Bangkit Semula Di Nusantara?

H Fansuri
Fri | Jun 26, 09 | 8:20:11 am MYT

Seperti yang dijanjikan, Hj Amin Nordin Hj Abdul Rahman, 65, dengan penuh kesabaran telah menunggu saya di sebuah restoren, sekitar ibu kota. Sebenarnya, beliau mahu memperkenal sebuah bukunya yang terbaru.

Walaupun usia penulis ini melebihi separuh abad, tapi semangatnya masih muda dan memikirkan hal itu, rasa segan pun bertandang apabila melihat kesungguhannya menulis beberapa buah buku yang menyentuh hal ehwal kemurnian agama Islam.

Buku itu sememangnya antara judul yang cepat menambat perhatian, kerana ia secara tak langsung mengaitkan Melayu sebagai pengangkat agama dan nilai tauhid sebagai sebuah tenaga penggerak kuasa baru Islam di rantau Nusantara ini.

Perihal kebangkitan Islam di Nusantara kerap disebut dalam banyak hal. Ada pihak yang mengaitkannya dengan peranan Ahlul Bait yang menyebarkan dakwah di rantau itu.

Sementara itu, pendapat pemimpin Barat seperti Richard Nixon umpamanya banyak menyebutkan rantau Nusantara sebagai antara kawasan yang menarik perhatiannya serta berpotensi sebagai rantau yang perlu dipantau.

Ini kerana, rantau Nusantara mempunyai potensi untuk membangun sebagai sebuah kuasa Islam pada masa-masa yang akan datang. Pendek kata, rantau itu bukan saja membangun sebagai tempat di mana Islam berkembang, malah Islam itu sendiri akan tertegak sebagai sebuah pusat kuasa dunia!

Buku 'Kebangkitan Semula Islam'

Haji Amin Nordin, lewat bukunya berjudul Kebangkitan Semula Islam memperihalkan keyakinan ini walaupun di celah kegawatan siasah Nusantara.

Ketika berbual ringkas bersamanya sementara menunggu solat Jumaat baru-baru ini, Haji Amin Nordin menyelak beberapa helaian bukunya yang berharga RM7 itu untuk mencari perenggan yang memperihalkan perkara tersebut.

"Amerika pernah memberi bantuan sebanyak RM600,000,000 kepada pesantren-pesantren di Indonesia agar institusi-institusi itu bersetuju mengadakan kurikulum pelajaran yang dikehendaki mereka.

"Bagaimanapun, jumlah wang tersebut tidak berjaya mempengaruhi pihak pentadbir pesantren itu," kata beliau.

Pesantren Gontor di Surabaya, mempunyai lapan cawangan, dan mempunyai seramai 12,000 pelajar itu antara yang diintai oleh kuasa besar Amerika.

Beliau optimis bahawa keagungan Islam di Nusantara akan hampir sama setara dengan kegemilangan empayar-empayar Islam yang terdahulu.

"Sekiranya pada zaman-zaman kegemilangan Islam dulu lahirnya khilafah-khilafah atau empayar Islam seperti Khilafah Umaiyah, Abasiyah, Uthmaniyah dan sebagainya, maka adalah dipercayai akan lahirnya khilafah atau empayar Islam yang standing khilafah yang terdahulu.

"Dari segi negara atau wilayah yang berpotensi untuk menjadi khilafah atau empayar Islam dewasa ini adalah wilayah Nusantara (meliputi Indonesia, Malaysia, Brunei, Selatan Thailand dan Selatan Filipina). Ini kerana selain daripada mempunyai bilangan penduduk Muslim paling ramai di dunia, keinginan untuk menghayati ajaran Islam juga adalah tinggi di sini," tulisnya melalui buku itu yang baru terbit pada tahun ini.

Tetapi, adakah Melayu yang selalu dilihat sebagai bangsa yang lemah dibanding Barat ini akan dapat bingkas bangun mempertahan Islam sebagai sebuah kuasa di Nusantara?

Mengulas hal ini, Haji Amin Nordin berkata, adalah suatu keperluan untuk mengeluarkan golongan mujahid berjiwa sufi dan sufi berjiwa mujahid.

"Dalam buku ini, saya sebutkan bahawa kita perlukan golongan mujahid, bukan sufi saja tapi tidak berjiwa mujahid," tambah beliau sambil menyelak beberapa helaian lagi.

Beliau turut mengaitkan pandangan yang tercetak dalam buku ini dengan kenyataan Prof. Dr Yusuf al-Qaradawi yang menyatakan bahawa abad ke-19 adalah milik Kristian, kurun ke-20 adalah milik Yahudi dan kurun ke-21 adalah milik umat Islam.

Beliau memetik nas dari ayat daripada surah al-Anfal ayat 65 yang menyebutkan bahawa jika ada 100 orang Islam yang bersabar, nescaya mereka dapat menumpaskan 1,000 bala tentera kafir. Perkembangan mutakhir ini telah menyokong kebenaran nas itu.

"Lihat Hamas di Palestin dan Hizbullah di Lubnan," tambah Haji Amin Nordin, "dengan jumlah bilangan mereka yang kerdil, tapi mampu menumbangkan tentera Israel yang jauh lebih besar daripada mereka."

"Tak perlu ramai orang. Mungkin jika ada 10 mujahid sufi dah boleh mengangkat maruah Islam di rantau ini," tambahnya sambil menjelaskan; bukunya pernah mahu diterjemah ke bahasa Indonesia oleh Drs Sidi Gazalba; seorang cendekia dari tanah seberang itu.

Blok Negara Islam?

Tampil dengan beberapa gagasan menarik, ialah pandangan yang termuat dalam buku itu; penubuhan blok Negara Islam; gagasan yang pernah diapung oleh mantan Presiden Iran; Khatami ketika Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri.

Tun Dr Mahathir, bagaimanapun, mungkin kerana idea itu bukan miliknya, telah bersikap dingin terhadap gagasan tersebut.

"Kita kena fikirkan semula mengenai keperluan kita menubuhkan blok seperti Kesatuan Eropah (EU)," tambah beliau lagi.

Selain itu, tambahnya, negara-negara Islam perlu menilai semula pembabitan mereka di dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Beberapa halaman lagi telah diselak. Haji Amin memberitahu mengenai kaitan PBB dengan The Protocols of the Elders of Zion, iaitu masyarakat rahsia yang masih wujud ke hari ini untuk menjatuhkan peradaban sekali gus membunuh kemanusiaan.

Sebuah petikan daripada protokol Yahudi itu telah dimasukkan di dalam buku beliau itu, bagi menyokong hujahnya bahawa kelahiran PBB adalah hasil daripada perbincangan-perbincangan awal tokoh-tokoh Zionis.

"Sebab itu apabila Iraq, Afghanistan, Palestin, Serbia diserang, PBB tidak melakukan apa pun. Sebabnya, mereka sendiri yang mengemudikan pertubuhan dunia tersebut.

"Lihat sahaja siapakah yang menguasai Majlis Keselamatan PBB? Semuanya bukan dari kuasa-kuasa Islam," tambah Haji Amin Nordin lagi.

Banyak lagi isu yang dikupas dengan menarik dalam buku ini kalau mahu diteliti semua. Namun, apa yang penting bagi mantan pegawai Felda sejak zaman Dato' Asri Muda ini, umat Islam berjiwa mujahid dan berjiwa sufi perlu dicetak ke serata alam.

Hal ini perlu kerana, menurutnya, di tangan mujahid berjiwa sufi inilah akan tercetaknya umat Islam yang menggalas perubahan mendasar di rantau ini sebagai pembela maruah Islam seperti yang berlaku pada zaman-zaman sebelumnya.

Mereka yang berminat menyelongkar pemikiran penulis ini boleh menghubungi Hj Amin Nordin di 397 Jalan B-6, Taman Melawati, 53100 Kuala Lumpur. Beliau dapat dihubungi juga menerusi talian 03-41074737 dan 017-3873978.

5:13 p.m, 1 Mei
Sekolah Pemikiran Kg Baru

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)