• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Islam Elak Jadi Jenama Lariskan Produk

Tajdid Iman: Islam elak jadi jenama lariskan produk
Oleh Juanda Jaya

BARANG yang paling mudah dijual sememangnya agama. Setiap manusia yang lahir dengan indoktrinasi atas nama Islam jenama sendiri, yang kental daripada keluarga, kumpulan dan golongan tertentu, semangat asabiyahnya berakar umbi, sering menjadi mangsa mereka yang mempergunakan nama Islam.

Asalkan dicop Islam, barangan dianggap pilihan selamat, baik dan terjamin kualitinya. Walaupun akhirnya kecewa dengan barang yang dibeli kerana rendahnya kualiti daripada barangan yang tidak dicop Islam.

Tidak hairan apabila orang Islam akhirnya memilih kedai apek yang peramah dan mesra, jujur dan pemurah dengan harga berpatutan berbanding harus menerima layanan buruk daripada peniaga sesama Muslim yang tidak amanah walaupun nama kedai runcitnya Islam.Nama ustaz amat laris dijual, inikan pula nama Tuhan. Ia menjadi daya tarikan paling mujarab demi mengaut keuntungan peribadi dan dunia. Pernah seseorang mengadu mengenai jaringan pelaburan yang mengaut modal daripada ahlinya dengan menjual nama pertubuhan anak yatim, kononnya hasil keuntungan terus disalurkan kepada organisasi dakwah dan kebajikan.

Bahkan nama ustaz pun dijual untuk menarik modal walaupun beliau tidak tahu diperguna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Penipuan atas nama anak yatim, pembangunan masjid, sekolah Islam dan badan kebajikan untuk menarik keuntungan peribadi sememangnya berlaku.

Berniaga sambil beramal menjadi cogan kata walaupun hanya satu sen untuk bahagian anak yatim dan beribu-ribu ringgit masuk ke dalam perut sendiri. Sekali lagi jenama agama sememangnya panas dan terus mendapat sambutan daripada umat Islam.

Daripada harga paling murah dijual di kedai kopi sehingga jualan saham, bacaan al-Quran untuk orang mati, ceramah dengan harga melampau walaupun sedikit sekali kesan ilmu pusaka Nabi SAW menyentuh peribadi yang mendengar, melainkan sekadar seronok tertawa dengan kisah jenaka dan rekaan penceramah dan yang paling hebat jualan Islam dalam berpolitik.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Itulah orang yang membeli kehidupan dunia dengan (kehidupan) akhirat, Maka tidak akan diringankan seksaan mereka dan mereka tidak akan ditolong.” (Surah Al-Baqarah: 86)

Memang tiada masalah untuk meletakkan nama Islam sebagai jenama melariskan barangan atau memperjuangkan politik tetapi intinya hendaklah kejujuran, amanah, keadilan dan kesucian Islam. Jangan cemari Islam dengan perbuatan tidak bermoral yang bertentangan dengan kemuliaan Islam.

Sejarah merakamkan seorang sultan kerajaan Islam mengeksploitasi jihad rakyatnya. Syukurlah sudah lahir di tengah mereka ulama alim lagi amanah dengan ilmunya iaitu Imam Al-Nawawi.

Saat itu Sultan Zahir Baibars mengumpulkan tandatangan seluruh ulama di Damsyik yang bersetuju untuk menghalalkan undang-undang mengambil harta rakyat untuk jihad melawan Tartar.

Imam Al-Nawawi tidak sependapat dengan mereka yang mengeksploitasi jihad demi keuntungan peribadi lantas berkata: “Kita mengetahui dulu tuan (sultan) adalah hamba sahaya yang tidak memiliki apa-apa. Lalu Allah memuliakan tuan dan menjadikannya raja.

“Sekarang tuan memiliki 1,000 hamba yang memakai pakaian daripada emas dan 200 hamba perempuan yang memakai perhiasan bertatahkan permata. Jika tuan menginfakkan semuanya sehingga hamba lelaki hanya memakai pakaian bulu domba dan hamba perempuan melepaskan perhiasannya, pasti aku akan fatwakan boleh mengambil harta rakyat untuk keperluan berjihad.” (Al-Da’wah wal Du’aat Fil Islam, Dr Mustafa Ar-Rafi’i)

Betapa liciknya mereka yang mempergunakan nama Islam untuk kepentingan peribadi dan alangkah berat dosa yang ditanggung penipu ini di akhirat. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Siapa yang berdusta atas namaku dengan sengaja, maka hendaklah dia mengambil tempat tinggalnya di neraka.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari)

Bahkan orang yang mengaku kononnya keturunan Nabi SAW mempergunakan keistimewaan itu untuk kepentingan diri. Dulu ada yang mengambil cukai secara haram di sekitar Masjidil Haram daripada jemaah haji setiap tahun.

Mereka rasa berhak atas harta tetamu Allah SWT disebabkan kononnya keluarga Nabi SAW, padahal puteri Baginda, Fatimah pernah meminta harta peninggalan Rasulullah SAW daripada Amirul Mukminin Abu Bakar berupa tanah bekas rampasan perang, tetapi permintaannya ditolak kerana Abu Bakar pernah mendengar hadis Nabi SAW bahawa Baginda tidak mewarisi harta kepada keluarganya.

Pada zaman pemerintahan Umawiyah, sebahagian ahli politik menyalahgunakan kemuliaan Jumaat untuk mencerca Ali Abu Talib dan keluarganya. Mereka mengeksploitasi Islam demi kepentingan politik semata-mata sehingga datang Umar Abdul Aziz yang memurnikan semula syariat Islam.

Begitu pula pada zaman Abbasiyah, sebelum tercetusnya pemberontakan terhadap daulah Umawiyah mereka mempengaruhi ulama supaya menyokong cita-cita untuk menegakkan keadilan Islam tetapi selepas berjaya, ulama itu dihampakan ahli politik yang kotor.

Al-Imam Ibnu Kathir dalam kitabnya Al-Bidayah wal-Nihayah menulis mengenai kisah perjuangan ulama hebat, Ibrahim Maimun yang menyokong pemberontakan Abbasiyah kononnya menegakkan hukum Allah SWT sesuai dengan al-Quran dan sunnah.

Namun, ketika kemenangan jatuh ke tangan Abbasiyah, beliau dihukum bunuh oleh pemimpin Abbasiyah iaitu Abu Muslim Al-Khurasani kerana lantang menyuarakan tuntutan menegakkan hukum Allah SWT. Sekali lagi Islam dijadikan alat untuk meraih kepentingan politik pihak tertentu kerana pada akhirnya Abu Muslim dibunuh kerana didakwa mengkhianati Khalifah.

Sesiapa yang mencintai agama ini harus memberi fokus sebanyak-banyaknya untuk kepentingan agama saja, bukan memeras setamak-tamaknya harta, kedudukan dan kekuasaan atas nama agama. Sesiapa yang ditawarkan jualan berjenama Islam hendaklah berhati-hati daripada unsur penipuan yang terancang ini.Penulis ialah Mufti Perlis

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)