• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Islam Sedia Panduan Tangani Gejala Sosial

Oleh Mohd Rizal Azman Rifin

2011/10/24
BANYAK negara di dunia masih dihantui konflik agama. Bukan sedikit nyawa terkorban dan harta benda musnah lantaran timbul pergaduhan serta salah faham dalam kalangan penganut agama yang berbeza.

Islam sudah menunjukkan satu garis panduan sejak awal lagi bagaimana menangani permasalahan sosial sebegini supaya tidak timbul permusuhan dan pergaduhan sesama manusia sejagat. Islam menyarankan resipi terbaik buat umatnya menjalani kehidupan dalam masyarakat pelbagai agama. Jalur kehidupan Islam cukup murni dan harmoni dengan membuka ruang kepada umatnya saling menghormati antara satu sama lain meskipun berlainan agama Firman Allah yang bermaksud: “Allah tidak melarang kamu berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang yang tiada memerangimu kerana agama dan tidak (pula) mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berlaku adil.” (Surah Al-Mumtahanah, ayat 60).

Jalur kehidupan Islam cukup murni dan harmoni dengan membuka ruang kepada umatnya saling menghormati antara satu sama lain meskipun berlainan agama.

Tokoh ulama tersohor, Dr Yusuf al-Qaradhawi berkata ada empat faktor menzahirkan sikap toleransi unik Islam antaranya keyakinan terhadap kemuliaan manusia.

Apapun anutan agamanya, rupa bangsa dan kesukuan seseorang itu didasarkan kepada kemuliaan sebagai manusia.
Faktor kedua ialah keyakinan bahawa perbezaan manusia dalam beragama memang realiti yang dikehendaki Allah yang memberikan manusia kebebasan untuk memilih iman atau kufur.

Disebabkan itulah Islam tidak pernah memaksa penganut agama lain memeluk Islam.

Selain itu, seseorang mukmin itu tidak dituntut untuk mengadili kekafiran seseorang yang lain atau menghukum kesesatan orang sesat.
Hanya Allah saja yang berhak secara mutlak mengadili mereka pada hari kiamat kelak.

Faktor keempat, keyakinan bahawa Allah memerintahkan seorang mukmin berlaku adil dan mengajak kepada gaya hidup berakhlak mulia meskipun terhadap orang musyrik.

Dikisahkan bahawa Rasulullah SAW sangat menekankan hal toleransi antara penganut agama berbeza kepada umatnya. Malahan, ketika dalam peperangan sekalipun, Rasulullah SAW melarang sahabat memaksa tawanan musuh memeluk Islam.

Contohnya, pada 631-632 masihi, Islam berjaya menguasai wilayah Najran dan kawasan sekitarnya, namun Rasulullah SAW berjanji untuk melindungi jiwa, agama dan harta benda kaum Nasrani di wilayah itu.

Baginda Rasulullah SAW mengarahkan kepercayaan, adat kebiasaan, hak dan kewajipan mereka tidak diganggu.

Begitu juga semua pendeta dan guru agama Nasrani di Najran tidak dipecat.
Rasulullah SAW melarang keras berbuat zalim dan aniaya terhadap mereka selagi mereka tidak melakukan zalim terhadap kaum muslimin.

Patung dan palang salib kaum Nasrani itu pun tidak diusik langsung oleh Rasulullah SAW dan sahabat.

Jadi, di sini jelas memperlihatkan sikap Islam yang sangat bertoleransi terhadap penganut agama lain dalam pelbagai keadaan.

Banyak lagi kisah mempamerkan sikap toleransi Islam terhadap penganut agama lain yang ditunjukkan Rasulullah SAW serta sahabat Baginda yang kental dalam iman serta takwa mereka memelihara agama Allah.

Ini diakui penulis Barat, H G Wells menerusi bukunya, ‘What is Coming’ yang mengatakan: “Agama Islam ialah agama yang agung lagi sederhana dan hidup di ruang terbuka.”

Begitu juga kajian dibuat oleh Dr Mingana yang tercatat dalam The Buletin of John Rylands Library, Manchester (1926) yang memaparkan coretan bahawa khalifah Islam begitu tinggi sikap toleransi terhadap penganut agama lain.

Justeru, seandainya semua penganut agama lain dapat mengikuti susur sejarah Islam sebenarnya pasti mereka tidak akan berprasangka buruk dan menuduh yang bukan-bukan terhadap Islam serta penganutnya yang sentiasa bertimbang rasa dalam semua aspek.

Begitu jugalah dengan umat Islam sendiri seharusnya kembali menonjolkan karakter sebenar Islam yang sentiasa menghormati anutan agama lain selagi mereka tidak bertindak zalim dan memusuhi Islam.

Inilah jalur kehidupan indah yang dipaparkan oleh Islam.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)