• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Islam penyelesai masalah perkauman dunia

Barat takut berhadapan kenyataan Israel sebenarnya suku bangsa sangat kejam

JIKA minggu lalu ruangan ini mentakrif bangsa mengikut Kamus Dewan, kali ini satu lagi perkataan yang mempunyai kedekatan makna dengannya iaitu 'kaum'.

Dalam kamus sama, kaum mempunyai lima makna iaitu puak, suku bangsa; jenis bangsa; keluarga, sanak saudara; golongan (orang yang sekerja, sefahaman, setingkat dan lain-lain); serta istilah sains ia bermakna bahagian daripada jenis (tumbuh-tumbuhan dan haiwan).

Jika kaum diberi imbuhan kemudian menjadi 'perkauman', maknanya menjadi tiga saja iaitu (yang berkaitan dengan) kaum kerabat (keluarga), (pertalian) sanak saudara; (yang berkaitan dengan) golongan, puak; dan (yang berkaitan dengan sesuatu) suku bangsa dan kesukuan (bangsa dan lain-lain).

Minggu lalu masyarakat antarabangsa melangsungkan persidangan pertama isu perkauman yang dianjurkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Geneva, Switzerland. Malangnya, persidangan yang salah satu tujuannya mencari jalan penyelesaian isu perkauman di dunia diboikot Amerika Syarikat dan lapan negara lain kerana bimbang negara Islam akan menuntut supaya Israel dikutuk dan kritikan terhadap agama Islam diharamkan. Kelapan-lapan negara itu ialah Belanda, Jerman, Australia, Kanada, Israel, Itali, Poland dan New Zealand.

Dari sudut pandangan Islam, pemulauan mereka pada persidangan itu dengan sebab sedemikian menunjukkan kepada kita kebenaran sabda Rasulullah SAW yang menyatakan, musuh Islam akan takut berdepan dengan umat Islam sebelum terjadinya pertempuran selama sebulan. Mereka takut berdepan dengan kenyataan bahawa Israel yang disokong Barat sebenarnya negara perkauman sangat kejam.

Apabila kita merujuk kepada kitab suci al-Quran yang menjadi buku panduan umat manusia sejagat yang diturunkan oleh Pencipta mereka kepada Nabi akhir zaman, kita dapati satu kenyataan menarik yang sepatutnya masyarakat antarabangsa tidak takut atau bimbang membicarakannya. Malah, ia akan menjadi jalan yang lurus dan senjata tepat untuk menyelesaikan masalah perkauman.

Kaum berasal daripada bahasa Arab dengan kata dasar 'qa-wa-ma' dengan pengertian berdiri. Al-Quran menyebut perkataan 'qaum' sangat banyak dalam ayatnya sehingga kitab Fath al-Rahman li Talib Ayat al-Quran, satu kitab indeks pencarian perkataan dalam al-Quran tidak menyenaraikannya. Jika anda merujuk kitab itu tanpa membaca mukadimahnya, anda akan menyatakan bahawa kitab yang berharga itu tidak lengkap. Pada hal dalam mukadimah itu disebut oleh penyusunnya, Ilmi Zadah Faidullah al-Maqdisi bahawa dia tidak memasukkan 23 perkataan di dalamnya termasuk kata 'qaum' kerana terlalu banyak disebut al-Quran. (hal. Ha')

Ia bermakna jika kita merujuk kepada al-Quran sebagai kitab hidayah, kita akan dapat mencari banyak cara penyelesaian bagi isu perkauman bermula daripada konsep kaum; perbezaannya dengan konsep bangsa; adab dan sopan-santun hubungan kaum; hak dan kewajipan; kriteria kaum baik dan kaum jahat; sifat kaum yang berjaya dan kaum yang gagal; panduan cara menyelesaikan masalah perkauman dan lain-lain. Betapa indahnya kitab suci umat Islam ini, malangnya manusia mengetepikannya sehingga mereka selalu menerima kehampaan hidup.

Mengenai asal kejadian kaum dan tujuannya, al-Quran menjelaskan maksudnya: "Wahai sekalian manusia! Bertakwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya-Hawa), dan juga yang membiakkan daripada keduanya - zuriat keturunan - lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertakwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-nyebut nama-Nya, serta peliharalah hubungan (silaturahim) kaum kerabat kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas kamu)." (Surah al-Nisa': 1)

Secara tersurat dan tersirat, ayat di atas menyentuh secara global pengertian kaum pada awal tulisan ini. Semua kaum yang wujud di dunia selama ini berasal daripada satu susuk tubuh Adam as. Proses pembiakan manusia sehingga menjadi kumpulan manusia menjadi bangsa dan kaum adalah dengan kebenaran Allah. Oleh itu manusia disuruh untuk bertakwa kepada-Nya. Malah suruhan ini diulang dua kali dalam satu ayat ini.

Ketakwaan manusia secara individu mahupun kolektif, secara persendirian mahupun berkelompok akan menghasilkan pengukuhan tali silaturahim antara mereka agar saling hormat menghormati, saling faham memahami, saling tolong-menolong dan saling bertimbang rasa. Ketakwaan ini hasil daripada satu hakikat pengertian manusia bahawa Allah SWT sentiasa memerhati dan mengawasi mereka.

Dalam Surah Nuh, surah ke-71 daripada urutan al-Quran kita akan dapati konsep kaum dan pelaksanaannya secara amnya. Surah yang terdiri daripada 28 ayat ini mengisahkan perjalanan dakwah Nabi Nuh as sebagai bapa manusia kedua selepas Nabi Adam as bersama kaumnya.

Dalam konsep kaum pada surah ini dijelaskan beberapa kenyataan, termasuk dalam setiap kaum mesti ada golongan agama yang tugasnya sebagai pemberi peringatan dan amaran yang nyata (ayat 2); bahawa tujuan utama keberadaan satu-satu kaum ialah menyembah Allah, bertakwa kepada-Nya dan mentaati utusan-Nya (ayat 3); bahawa jika ini dilakukan, mereka akan diampunkan sebahagian dosa mereka dan mendapat keselamatan hidup sepanjang masa (ayat 4); bahawa kaum yang banyak beristighfar akan memperoleh ketenteraman hidup yang penuh keberkatan dalam rezeki, harta dan keturunan (ayat 10-12); bahawa dalam satu-satu kaum akan ada penentangan terhadap ajaran Allah (ayat 5-9); bahawa pada akhir setiap pertarungan yang hak dan yang batil doa nabi maksudnya: "Wahai Tuhanku! Ampunkanlah bagiku, dan bagi kedua-dua ibu bapaku, serta bagi sesiapa yang masuk ke rumahku dengan keadaan beriman; dan (ampunkanlah) bagi sekalian orang beriman, lelaki dan perempuan (dalam segala zaman); dan janganlah Engkau tambahkan orang zalim melainkan kebinasaan." (Ayat 28).

Al-Quran dengan jelas menyediakan garis panduan hubungan kaum yang diwakili orang beriman dengan satu ayatnya yang bermaksud: 'Wahai orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (daripada kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuh itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak daripada kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuh itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban sesetengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran buruk. (Larangan berkenaan menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik) amat buruk sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah dia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang yang zalim." (Surah al-Hujarat: 11)

Sopan- santun antara kaum di atas adalah deklarasi global yang wajib dipatuhi semua kaum agar mereka hidup dalam keharmonian yang berkekalan.

Seandainya dalam persidangan isu perkauman yang dilangsungkan di Barat itu tidak digunakan untuk menghentam sesetengah pihak yang sudah sememangnya diketahui dunia kebiadabannya dan sebaliknya kita menjelaskan konsep kaum dan perkauman menurut al-Quran secara jelas dan jitu, sudah pasti kita boleh membuktikan ketakutan Barat untuk menghadirinya adalah tidak benar dan kita juga membuktikan bahawa Islam adalah agama yang menyeru kepada perdamaian sejagat, bukan sebaliknya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)