• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Jahil Undang-undang

PADA kali ini saya akan menulis mengenai bagaimana seseorang boleh memohon cerai atau menyelesaikan kekusutan rumah tangga.

Tentunya pasangan apabila hendak berkahwin, ibu bapa atau bakal pengantin pergi mengambil borang di pejabat agama Islam berdekatan. Borang tersebut perlu ditandatangani oleh bakal pengantin, wali dan diserahkan semula kepada pegawai agama berkenaan untuk kelulusan.

Dalam undang-undang keluarga Islam yang ada di negeri-negeri, borang tersebut apabila dikembalikan perlu memasukkan surat pengakuan bujang atau sijil cerai (bagi yang telah bercerai) bagi mengelakkan pasangan daripada berpoligami tanpa kebenaran mahkamah.

Ia juga membolehkan pihak berkuasa agama membuat siasatan sebelum memberi kebenaran kepada juru nikah atau pendaftara nikah cerai menikahkan pasangan atau wali menikahkan pasangan terbabit.

Begitu juga dengan pasangan yang hendak bercerai. Mereka sangat digalakkan pergi ke pejabat agama bahagian nikah cerai dan bertemu dengan perunding cara atau kaunselor yang boleh membantu pasangan melihat permasalahan rumah tangga mereka dan memberi khidmat nasihat.

Daripada pengamatan saya, jika pasangan pergi berjumpa kaunselor dengan niat mahu menyelesaikan pertikaian dan berharap berbaik semua, maka kaunseling selalunya berjaya mendamaikan mereka.

Malangnya hari ini, pasangan tidak mahu dikaunseling langsung. Malah ada yang tidak hadir pun apabila dipanggil.

Bagi seorang wanita, jika dia yang membuat aduan dan memohon untuk dikaunseling, dia berharap suaminya mahu berbaik semula. Pada kebiasaannya, dalam kes seperti ini suami tidak mahu datang kerana telah bulat hati untuk bercerai atau sudah mempunyai isteri baru.

Apabila pihak kaunselor telah memanggil pasangan dan salah satu pihak tidak hadir, kaunselor akan membuat rumusan bahawa perselisihan tidak boleh didamaikan dan isteri boleh memohon fasakh. Surat itu selalunya dilampirkan oleh isteri dalam permohonan cerainya kepada Mahkamah Syariah.

Jadi sejak wujudnya Enakmen Undang-undang Keluarga Islam di semua negeri, tiada suami boleh mentalakkan isterinya tanpa terlebih dahulu memohon kebenaran dari Mahkamah Syariah.

Begitu juga dengan isteri, jika suami tidak hadir kaunseling, maka dia boleh mengisi borang permohonan untuk bercerai untuk suaminya mentalakkannya.

Sebenarnya hari ini jika pasangan sudah bulat hati untuk bercerai mereka tidak perlu ke pejaba. Ada yang terus mengambil borang permohonan dan meminta peguam mengisinya untuk membuat permohonan.

Hari ini sudah ramai pasangan yang mengambil peguam untuk menguruskan kes perceraian kerana lebih yakin kes tersebut akan dapat diselesaikan segera.

Namun masih ada isteri yang tidak tahu bahawa mereka boleh pergi terus ke mahkamah untuk memohon cerai tanpa ke pejabat agama.

Lantas mereka membuat aduan kerana sudah terlalu lama menunggu dan masih belum diceraikan. Ini kerana jika ke pejabat agama, tentulah pegawai cuba mendamaikan pasangan dengan kaunseling.

Ada yang lebih enam bulan kes belum selesai dan si isteri merasakan kesnya tertangguh atau Mahkamah Syariah tidak menjalankan tugas. Sebenarnya, kes itu belum sampaipun ke Mahkamah Syariah.

Apabila permohonan cerai dibicarakan, ada kes amat mudah dan cepat. Misalnya isteri memohon untuk ditalak dan apabila mahkamah bersidang suami hadir dan bersetuju melafaz talak. Mahkamah benarkan perlafazan talak dan talak direkodkan. Kes selesai.

Namun tidak semua kes cerai semudah itu. Kebanyakan kes, hakim akan bertanya kepada pihak yang terlibat, sama ada dia bersetuju untuk melafaz talak. Jika tidak bersetuju, maka hakim akan merujuk kes kepada Jawatankuasa Pendamai di bawah seksyen 47(5) Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Negeri Melaka 2002. Saya menggunakan Enakmen ini sebagai contoh dan peruntukan yang sama ada dalam enakmen undang-undang keluarga Islam di setiap negeri.

Jawatankuasa Pendamai terdiri daripada seorang Pegawai Agama dan dua orang yang lain iaitu seorang bagi pihak suami dan seorang lagi bagi pihak isteri yang terdiri daripada saudara terdekat kedua pihak yang tahu kes tersebut.

Jawatankuasa ini diberikan enam bulan untuk mencari jalan penyelesaian kepada kes dan jika pasangan berdamai, permohonan untuk ditalak atau mentalak akan ditolak.

Jika Jawatankuasa tidak dapat mendamaikan pasangan, mereka akan cuba memujuk suami untuk melafaz talak. Jika suami enggan, Hakim akan merujuk kes tersebut kepada Hakam di bawah seksyen 48, Enakmen yang sama. Hakamterdiri daripada dua orang, seorang dari pihak suami dan seorang bagi pihak isteri. Hakam boleh mendapatkan kuasa talak dan pasangan boleh bercerai melalui proses tersebut.

Dalam Jawatankuasa Pendamai dan Hakam, peguam tidak dibenarkan hadir. Tempoh masa permohonan untuk mentalak atau ditalak jika sampai kerujukan Hakam akan mengambil masa yang panjang dan ada yang mencapai setahun setengah.

Sebab itulah pasangan sentiasa dinasihatkan untuk cuba menyelesaikan perselisihan mereka sebelum membuat permohonan.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)