• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Jemaah Dalam Penerbangan Tak Boleh Tunda Solat

Lambaian Kaabah: Jemaah dalam penerbangan tak boleh tunda solat
Oleh Dr Irfan Mohamad

Ibadat tiang agama boleh dilaksana dalam apa jua keadaan ketika berada dalam pesawat

LABBAIKALLAHUMMA labbaik. Bermulalah musafir yang mulia bagi menyempurnakan rukun Islam kelima. Persiapan yang begitu rapi dibuat semestinya, termasuklah merapikan ilmu yang berkaitan agar tiada lagi timbul salah faham berhubung ibadat haji. Mereka memastikan keadaan kesihatan baik dari sudut kawalan penyakit kronik yang sedia ada seperti darah tinggi dan kencing manis, juga pencegahan penyakit H1N1, membekalkan dengan serba sedikit makanan bagi membangkitkan selera dan yang tidak kurang pentingnya ialah persiapan duit buat berbelanja.

Ibadat haji perlu dipandang sebagai suatu yang besar dan dilakukan dengan cermat agar pelaburan yang diletakkan padanya mendapat pulangan yang setimpal atau lebih besar daripada Tuhan.Keadaan ini sering kali membuatkan sesetengah antara kita memandang ringan terhadap kepentingan menjaga rapi ibadat solat dalam keghairahan kita menuju suatu ibadat yang dianggap lebih besar. Sesuatu yang sering diabaikan ialah menunaikan solat dalam perjalanan suci ini ialah ketika berada dalam penerbangan. Kepentingan ibadat solat dalam agama tidak boleh dipertikaikan lagi justeru pelaksanaannya juga perlu dititikberatkan dalam keadaan apa sekalipun.

Rasulullah SAW bersabda, "Solat itu tiang agama, barang siapa yang mendirikan solat maka dia menegakkan agamanya. Barang siapa yang meninggalkan solat bererti dia telah meruntuhkan agamanya." (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Antara kekangan yang sering ditimbulkan ialah sukar berwuduk, tiada tempat sesuai, pakaian tidak bersih, sukar menentukan kiblat dan waktu solat dan tidak kurang juga yang malu untuk menyempurnakannya dalam keadaan yang serba kekurangan. Faktor kurangnya ilmu dan maklumat prapenerbangan menjadikan jemaah sering mengambil jalan mudah, iaitu akan menqadanya apabila sampai nanti. Sedangkan Allah SWT berfirman, "Sesungguhnya solat itu adalah satu ketetapan yang ditentukan waktunya ke atas orang-orang yang beriman." (Surah an-Nisa' :103)

Amat malang bagi mereka yang berpendapat sedemikian iaitu solat adalah suatu yang boleh ditunda, ditangguh ke lain masa atau dibuat ketika ada kemudahan dan kelapangan. Perjalanan mulia menyempurnakan rukun Islam dicemari dengan meninggalkan rukun Islam kedua. Walaupun solat ialah ibadat rutin yang dilakukan seharian, namun alasan itu tidak seharusnya meletakkan ia sebagai keutamaan yang boleh dikompromi.

Dalam zaman yang segala ilmu ini, pastinya tiada alasan untuk menjadikan 'tidak tahu' untuk soalan berkaitan solat dalam penerbangan itu suatu yang boleh diterima. Pastinya juga dalam siri kursus haji yang diberikan secara intensif mengenai cara menyempurnakan solat mengikut keterbatasan yang ada. Sesungguhnya Islam itu adalah agama yang mudah bagi mereka yang melihatnya mengikut sudut yang sebenar.

Kelas pengajian di masjid dan surau juga sentiasa membicarakan isu fekah berhubung masalah solat ketika musafir baik yang berjarak pendek mahupun yang panjang. Mungkin bagi mereka yang kurang biasa pada mulanya berasa agak kekok untuk beramal dengan kemudahan ini, namun percayalah apa yang lebih penting ialah pelaksanaan kewajipan terhadap Allah itulah yang lebih utama daripada apa yang akan diperkatakan oleh manusia.

Dalam hal solat dalam penerbangan ini, mungkin ada yang cuba untuk mendapatkan wuduk yang lengkap dengan menggunakan air di tandas kapal terbang. Jika kita dinasihatkan tidak berbuat demikian atas sebab keselamatan, pastinya ada alternatif lain bagi kita menyempurnakan wuduk kita. Di sinilah persediaan ilmu selagi lagi memainkan peranan yang amat penting.

Isu seperti kiblat dan masa masuk waktu pasti dapat dirungkaikan dengan lebih mudah jika sekiranya kita mengetepikan rasa malu untuk bertanya baik kepada pramugara atau pramugari yang bertugas, atau mana-mana ustaz yang turut sama dalam penerbangan. Pastinya mereka yang berpengalaman akan ringan mulut untuk berkongsi maklumat kerana itu selaras dengan prinsip menyebarkan ilmu dan saling memperingati antara satu sama lain.

Kekangan ruang juga harus diambil perhatian. Sesetengah penerbangan mempunyai ruang untuk bersolat namun ada juga yang tiada disebabkan oleh kesempitan. Perlu diingat bahawa dalam kita menyempurnakan solat, faktor sebegini juga harus dipertimbangkan. Amatlah tidak wajar jika disebabkan solat kita itu, menyebabkan terhalangnya orang lain untuk lalu lalang. Jika keperluan ilmu diambil kira, bersolat di kawasan laluan orang itu suatu yang ditegah sejak awal lagi.Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)