• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Jemaah Malaysia Mesti Elak Perlakuan Diharamkan Agama Di Mas

Oleh Abdullah Ngah

BETULKAH Indonesia guru, Malaysia murid? Perkara ini menarik untuk diperbincangkan, terutama sekali bagi umat Islam yang menunaikan fardu haji di Makkah. Seramai 250,000 rakyat Indonesia datang ke Makkah untuk menunaikan fardu haji, sementara rakyat Malaysia hanya 28,000 orang saja dibenarkan menunaikan fardu haji pada satu musim.

Ia adalah kuota 10 peratus penduduk sesebuah negara Islam yang dibenarkan untuk menunaikan fardu haji. Cuba bayangkan betapa ramainya rakyat Indonesia menunaikan fardu haji, apabila tibanya musim haji. Ini tidak termasuk mereka yang dibenarkan menunaikan umrah.

Mengapa ia menjadi menarik diperbincangkan? Ini kerana kebanyakan umat Islam, terutama umat Islam Malaysia berasa hairan dengan apa yang dilakukan termasuk menunaikan solat dalam Masjidilharam dalam saf bersama-sama suami isteri.

Jika ke Makkah, anda akan melihat orang Indonesia mendirikan solat dalam saf suami isteri iaitu isteri diletak di belah kiri atau di sebelah kanan, sedangkan pernah disebut hukumnya haram, hatta lelaki solat di belakang perempuan.

Tidak dinafikan solatnya sah tetapi haram hukumnya, walaupun bersama-sama suami isteri. Ini dijelaskan dalam buku Panduan untuk jemaah haji dan umrah serta pengunjung Masjid Rasul bahawa haram lelaki solat di samping perempuan dan perempuan solat di samping lelaki.

Tajuk 'Pesanan dan wasiat penting' dalam buku itu menyatakan: "Jemaah haji yang dihormati, kami memanjatkan segala pujian kepada Allah yang melimpahkan taufik kepada anda sekalian untuk menunaikan ibadah haji semoga Allah menerima semua amal kebajikan yang kita lakukan serta membalasnya dengan pahala berlipat ganda."

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Solat di Masjidilharam mendapat pahala satu ratus ribu, di masjidku satu ribu dan masjid Al-Aqsa, lima ratus."

Bagaimana pula dengan amal yang haram seperti solat berdua-duaan isteri dengan suami dalam Masjidilharam yang hukumnya haram itu. Pasti dosa yang sengaja dilakukan itu akan mendapat sebanyak satu ratus ribu kali ganda juga.

Sehubungan itu, pesanan dan wasiat penting menyatakan seharusnya kami sampaikan kepada anda pesanan dan wasiat ini dengan harapan supaya ibadah haji kita diterima Allah sebagai haji yang mabrur dan usaha terpuji.

Lantas dinyatakan, ingatlah bahawa anda sekalian sedang berada dalam perjalanan yang penuh berkat, berasaskan tauhid dan ikhlas kepada-Nya dan bertujuan untuk menyahut seruan-Nya dan mentaati perintah-Nya. Ketahuilah bahawa haji yang mabrur (diterima) balasannya adalah syurga.

Buku itu mengingatkan umat Islam supaya berwaspada daripada tipu daya syaitan, kerana ia adalah musuh yang sentiasa mengintip. Hendaklah saling mengasihi sesama Muslim kerana Allah serta menghindari diri daripada pertelingkahan dan melakukan maksiat kepada Allah.

Persoalan yang timbul ialah sekarang ini bukan umat Islam Indonesia saja yang menunaikan solat bersama-sama suami isteri, malah umat Malaysia juga turut berbuat demikian pada hal hukumnya haram.

Maka betullah apa yang dikatakan bahawa Indonesia guru, Malaysia murid kerana orang Malaysia yang menunaikan fardu haji sejak akhir-akhir ini sudah ramai yang meniru solat orang Indonesia, walaupun haram hukumnya.

Kita harus ingat bahawa dalam Islam diperintah supaya bertanyalah kepada orang berilmu mengenai masalah agama dan ibadah haji yang kurang jelas sehingga kita memahaminya.

Allah berfirman yang bermaksud: "Maka bertanyalah kamu kepada orang yang berilmu jika kamu tidak mengetahui." � (Surah An-Nahl, ayat 43)

Solat bersama atau berdua-duaan dalam Masjidilharam dilihat sebagai lazim dilakukan umat Islam Indonesia kini sudah dijadikan ikutan umat Islam Malaysia yang barangkali tidak faham meskipun diberitahu berkali-kali bahawa hukumnya adalah haram.

Kita perlu ingat bahawa sesiapa yang Allah menginginkan kebaikan untuknya, dia akan memberi kepadanya kefahaman dalam agama. Hal ini kurang disedari jemaah haji Malaysia sehingga terjadi perbuatan yang diharamkan ketika menunaikan ibadah haji yang penuh dengan keberkatan itu.

Seseorang lelaki tidak boleh melakukan solat di samping perempuan meskipun ia isterinya yang sah atau di belakangnya, sama ada di masjid Haram atau di tempat lain dengan sebarang sebab sekali pun selama ia dapat menghindarinya.

Perempuan hendaklah melakukan solat di belakang lelaki. Yang peliknya sudah ramai umat Islam Malaysia ikut amal yang diharamkan ketika menunaikan fardu haji di Makkah dan apakah wajar umat Islam Indonesia dijadikan guru?

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)