• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Kanak-kanak Ke Masjid Perlu Diawasi Elak Ganggu Khusyuk

Oleh Abdul Razak Idris
SERING kali kita melihat ibu bapa membawa anak-anak ke surau atau masjid untuk solat berjemaah sama ada solat Jumaat atau solat wajib lima waktu. Namun apa yang menjadi pro dan kontra di kalangan jemaah ialah kehadiran anak-anak kecil yang berusia bawah tujuh tahun ini dianggap menjadi pengacau khusyuk jemaah lain. Bagi proses pendidikan awal pendedahan amat penting dalam membentuk jatidiri sebagai insan Muslim.

Namun, kehadiran si cilik sesungguhnya tidak salah cuma pengawasan rapi perlu dilakukan penjaga mereka. Seperti kita sebagai ibu bapa mendidik anak-anak untuk pandai bertutur dan berbudi-bahasa dengan orang tua begitu juga adab anak-anak ini ketika berada di ruang solat di masjid atau surau wajib untuk menjaga tertib agar tidak menimbulkan kacau ganggu kepada hadirin lain. Suara jeritan anak-anak kecil yang hadir di saf belakang bergurau-senda bersama-sama rakan mereka ketika khutbah Jumaat atau ketika solat berlangsung ada kala mengundang khusyuk hati bertukar serta-merta menjadi panas hati.

Gejala ini dilihat semakin berleluasa seakan tiada titik noktah. Institusi masjid yang dianggap rumah Allah SWT dan tempat umat Islam beribadat dengan penuh ketenangan perlu dikekalkan sedemikian rupa. Kewujudan kanak-kanak bawah umur yang seakan menghadiri taska Islam di surau ketika solat Jumaat bukanlah suatu kewajipan bagi mereka atas dasar mereka belum akil baligh dan mereka tidak mukalaf. Bukan kita sebagai orang dewasa tidak sayang atau sedar bahawa proses pendidikan sebagai individu Muslim perlu bermula dari umur anak kita seawal tiga hingga lima tahun tapi berpada dalam mendidik kerana solat Jumaat adalah kunci perpaduan ummah dan mendengar dua khutbah adalah salah satu fardu dan proses mendengar bukan sekadar mengangguk atau mengantuk. Sesungguhnya dua khutbah itu adalah cermin dua rakaat zuhur yang tidak dilakukan pada hari berkenaan.Anak-anak yang berusia dari tujuh hingga 10 tahun juga perlu dipantau pergerakan mereka ketika solat Jumaat. Apabila anak-anak ini bertemu sesama mereka keadaan seakan tidak terkawal dan solat Jumaat diselang-selikan dengan pekikan suara anak-anak ini yang sungguh tidak menyenangkan.

Bagi orang tua yang prihatin akan segera memarahi anak-anak ini dan mengarahkan mereka diam namun berapa kerat yang sanggup membuat kerja berkenaan iaitu memberi peringatan agar diam ketika khatib sedang berkhutbah kerana ada masanya, ada kalangan orang tua sendiri turut bersembang ketika khatib berkhutbah. Inilah masalahnya `jika harapkan pagar, pagar makan padi`. Dua kali lima.

Fenomena kanak-kanak bising dan mengganggu jemaah ini bukan berlaku di zaman ini malahan di zaman kita kanak-kanak dulu. Misalnya ada ibu bapa membawa anak-anak kecil bertarawih. Apabila ibu bapa mengejar rakaat hingga ke angka 21, anak-anak yang keletihan atau tidak memahami hikmah tarawih akan mula bermain kejar-mengejar antara satu sama lain di belakang jemaah.

Apa yang ibu bapa anak-anak ini akan dapat hanyalah menjadi umpatan jemaah yang tidak membawa anak-anak bersama. Namanya pun tarawih adalah solat sunat, menjaga dan mendidik anak-anak adalah tugas hakiki ibu bapa dan sudah menjadi kewajipan sebagai umat Islam.

Jika pun ingin membawa anak-anak kita ke masjid di usia muda demi cinta kepada agama dan rukun Islam, kita perlu juga mengawasi setiap gerak-geri mereka ketika berada di ruang solat. Hiruk-pikuk yang ditimbulkan anak-anak ketika khutbah Jumaat dibaca dan sebelum azan berkumandang perlu diambil serius oleh semua pengurusan masjid agar kesucian masjid sebagai tempat beribadat tidak bertukar menjadi hanya majlis sosial antara anak-anak kecil secara tidak formal.

Oleh itu hendaklah diwujudkan satu langkah proaktif oleh jawatankuasa masjid bagi menubuhkan satu AJK tugas khas memantau aktiviti anak-anak ini ketika khutbah berlangsung dan memastikan anak-anak ini berada di saf secara tersusun agar tidak mengganggu golongan dewasa. Jangan jadikan saf masa depan kita ini dididik tanpa pantauan yang sewajarnya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)