• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Kasih Ramadan Sinari Nasib Insan Terpinggir

ARKIB : 09/08/2011

SAAT yang dinanti-nantikan oleh mereka yang merindukan kelebihan beramal di bulan Ramadan tiba juga akhirnya. Bulan di mana ia ditangisi oleh para syaitan kerana keagungan dan keberkatannya mengatasi bulan-bulan lain.

Rasulullah SAW di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi daripada Abu Hurairah r.a bersabda: "Ketika tibanya malam pertama dari bulan Ramadan, seluruh syaitan akan dibelenggu dan seluruh jin yang derhaka akan diikat. Semua pintu neraka ditutup dan tidak ada satu pintu pun yang dibuka. Semua pintu Syurga dibuka hingga tidak ada satu pun pintu yang tertutup. Diseru, "Wahai orang yang mencari kebaikan! Datang ke sini! Wahai orang yang mencari keburukan! Jauhkanlah dirimu. Allah membebaskan ramai manusia daripada api neraka. Perkara tersebut berlaku setiap malam."

Semoga kita semua dapat menemui bulan Ramadan ini dan berpuasa sesuai dengan perintah Allah SWT dan menjadikannya sebagai saat dan kesempatan yang berharga untuk memperbanyak ibadah, amal soleh dan aktiviti lainnya demi meraih reda Allah SWT.

Sungguhpun begitu, bahang kemeriahan Ramadan sudah mula dirasai sejak berada di dalam bulan Syaaban lagi. Boleh dikatakan di mana-mana sahaja sudah terpapar mengenai promosi 'Berbuka Puasa'. Tidak kurang juga promosi jualan hebat sempena Syawal menjelma. Malah tidak ketinggalan program-program kemasyarakatan dan usrah anjuran masjid dan surau bagi mengisi kehadiran bulan yang penuh dengan ganjaran itu.

Namun dalam keceriaan menyambut bulan penuh keberkatan itu, masih ada insan yang terpinggir dan bagi mereka Ramadan ini sama saja seperti hari biasa. Yang membezakan mereka hanyalah niat puasa kerana berlapar di siang hari telah menjadi rutin dalam kehidupan mereka untuk meneruskan kehidupan ini.

Melihat akan situasi ini, Pertubuhan Bantuan Kemanusiaan Islam Malaysia atau Pertubuhan IRM telah tampil dalam membela nasib golongan ini. Jika sebelum ini program 'Jejak Prihatin' telah diperkenalkan dan berjaya membantu golongan seumpama ini, tetapi bagi memberi keceriaan kepada golongan yang kurang berkemampuan, program 'Kasih Ramadan' telah diperkenalkan bagi meneruskan misi kemanusiaan demi membantu masyarakat terpinggir ini bersempena Ramadan al-Mubarak.

Justeru, bagi mereka yang mempunyai kemampuan dari segi harta benda, inilah masanya untuk kita berkongsi sedikit keceriaan dan beramal. Program khusus yang dinamakan program 'Kasih Ramadan 2011' merupakan program amal pengagihan pek makanan keperluan harian kepada golongan fakir miskin dan juga golongan yang kurang berkemampuan bagi meringankan beban golongan tersebut untuk menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadan.

Program yang bertemakan 'Bantulah Mereka Berbuka Puasa' ini juga turut melibatkan kempen kutipan dana daripada orang ramai bagi membantu golongan tersebut. Seharusnya sebagai seorang Muslim yang prihatin, peluang keemasan ini harus diambil dengan mengasingkan sebahagian daripada pendapatan yang diperoleh untuk berinfak.

Oleh itu, bagi merealisasikan misi ini, pihak Pertubuhan IRM dengan kerjasama Jabatan Muzium Malaysia serta Radio Klasik Nasional telah melancarkan kempen 'Kasih Ramadan 2011' bertempat di Muzium Negara, baru-baru ini.

Pelancaran tabung 'Kasih Ramadan 2011' ini dilaksanakan bagi memudahkan orang ramai turut serta dalam memberi sumbangan untuk membantu mereka yang kurang berkemampuan sepanjang Ramadan ini.

Lanjutan daripada majlis pelancaran tersebut, pihak Pertubuhan IRM turut membuat pengagihan pek makanan "Kasih Ramadan 2011" yang pertama untuk tahun 2011. Sebanyak 180 pek makanan telah diagihkan kepada golongan istimewa yang terdiri daripada masyarakat orang kerdil dan sebahagian lagi kepada ibu tunggal, golongan fakir miskin dan juga kakitangan Jabatan Muzium yang telah disenarai pendek layak untuk menerima sumbangan.

Atas keprihatinan terhadap usaha-usaha kemanusiaan yang telah dilaksanakan oleh Pertubuhan IRM serta kesedaran terhadap tanggungjawab sosial yang perlu diberi perhatian, Radio Klasik Nasional akan terlibat secara langsung dalam menjayakan misi program selaku radio rasmi dengan membuat hebahan. Program murni ini juga turut mendapat sokongan dan perhatian daripada Hotel Seri Pacific Kuala Lumpur.

Lebih istimewa, program ini juga turut memperlihatkan sokongan dan keprihatinan daripada syarikat korporat. Syarikat Takaful Ikhlas Sdn. Bhd. telah menjadi syarikat korporat pertama yang tampil dalam menyertai program 'Kasih Ramadan 2011' dengan membuat sumbangan sebanyak 80 pek makanan kepada golongan yang memerlukan.

Sementara itu, bagi mengumpul dana untuk menjayakan program ini, turut diadakan adalah 'Karnival Jualan Amal Barangan Terpakai.' Usaha murni ini telah mendapat sokongan dan kerjasama daripada Jabatan Muzium Malaysia yang begitu prihatin terhadap usaha-usaha kemanusiaan yang dijalankan oleh Pertubuhan IRM.

Pihak Jabatan Muzium Malaysia telah membantu pihak Pertubuhan IRM dalam mengumpulkan barangan terpakai hasil daripada sumbangan orang ramai. Aktiviti pengumpulan barangan terpakai ini telah berjalan lebih kurang tiga minggu dengan pembukaan pusat pengumpulan barang di Muzium Negara.

Selain itu, bagi menyokong usaha murni ini pihak Jabatan Muzium Malaysia juga turut menyediakan charity-drive dengan menempatkan tabung derma di pintu masuk muzium di sepanjang bulan Ramadan bagi memudahkan pengunjungnya membuat sumbangan sambil beramal.

Presiden Pertubuhan IRM, Zawahir Abdullah berkata, melalui kempen ini juga orang ramai boleh menyumbang sebanyak RM50 bagi satu pek sumbangan lengkap makanan keperluan harian untuk sebuah keluarga.

Pek barangan tersebut yang mengandungi makanan keperluan harian asas seperti beras, gula, garam, susu, tepung, minyak, sardin, kurma dan lain-lain ini diharapkan akan dapat membantu meringankan beban keluarga penerima.

"Untuk tahun ini sahaja , pihak Pertubuhan IRM telah mensasarkan untuk mengagihkan pek makanan tersebut kepada 5,000 penerima bantuan dari seluruh Malaysia yang terdiri daripada golongan fakir miskin, ibu-ibu tunggal, anak-anak yatim dan mereka yang telah dikenalpasti layak menerima mengikut kriteria yang telah ditetapkan.

"Kami akan lakukan yang terbaik dalam menyalurkan sumbangan tersebut dan hanya mereka yang benar-benar layak saja yang akan menerima manfaat daripada program ini tanpa mengira latar belakang politik mereka.

"Program ini juga akan turut berkunjung ke negeri-negeri lain seperti Kedah, Kelantan, Perak, Johor dan Pahang bagi memenuhi tanggungjawab pengagihan pek makanan ini kepada mereka yang benar-benar memerlukan," katanya yang sangat berterima kasih kepada rakan sukarelawan Pertubuhan IRM yang terlibat secara langsung dalam menjayakan program ini.

Di samping itu, Zawahir turut menyeru agar lebih banyak lagi syarikat korporat tampil menjayakan program 'Kasih Ramadan 2011'.

Sebarang bantuan yang ingin dihulurkan, orang ramai boleh melayari laman web rasmi Pertubuhan Bantuan Kemanusiaan Islam Malaysia (Islamic Relief Association Malaysia-IRM) iaitu www.irmalaysia.org.my atau menyumbang terus ke Akaun Maybank No: 564070002424 / CIMB No: 12470000477108. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai usaha kemanusiaan, pertubuhan ini boleh dihubungi di talian 03-8948 5939/019-397 3558 (Farouq Zauji).

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)