• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Keadilan Kontrak Islam

09/06/2010

Oleh WAN JEMIZAN WAN DERAMAN

SISTEM muamalat Islam sangat mementingkan keadilan dan kesaksamaan kepada pihak yang terlibat dalam kontrak. Sistem yang digagaskan oleh al-Quran dan Sunnah ini menetapkan rukun-rukun tertentu bagi menjayakan tujuan di sebalik pengamalan kontrak-kontrak yang berlangsung. Di sebalik rukun-rukun yang terdapat bagi setiap kontrak itu, terdapatnya syarat-syarat yang perlu dipenuhi bagi memastikan kesahihannya.

Sebagai contoh, antara rukun yang perlu ada dalam kontrak jual-beli (al-bai') ialah al-'aqidain (dua pihak yang berakad). Namun, tidak cukup setakat itu. Rukun-rukun tersebut mesti memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan. Iaitu kedua-dua pihak yang berakad mestilah baligh dan berakal.

Al-Quran tidak meletakkan secara khusus syarat-syarat yang perlu untuk memeterai sesuatu kontrak. Namun, al-Quran telah memberikan garis panduan umum yang perlu dipatuhi bersama oleh mereka yang terlibat dalam kontrak. (rujuk al-Maidah: 1)

Melalui ayat ini, kita dapat memahami bahawa Allah SWT memerintahkan mereka yang berkontrak supaya mematuhi segala syarat-syarat yang telah dipersetujui bersama semasa kontrak dilangsungkan. Ini bermakna, setiap pihak yang telah bersepakat tentang syarat-syarat tertentu dalam kontrak akan terikat dengan syarat-syarat berkenaan.

Sekiranya terdapat pihak yang gagal mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan, maka dia bertanggungjawab menanggung bebanannya termasuklah sebarang kerugian yang terhasil daripada pelanggaran syarat-syarat terbabit.

Dalam Islam, mereka yang melanggar syarat-syarat yang ditetapkan bukan sahaja akan menerima akibatnya di dunia, bahkan dia dianggap sebagai berdosa kerana mengkhianati kontrak dan bakal menerima pembalasan di akhirat. (rujuk al-Isra': 34)

Sebagai contoh, sekiranya dua pihak bersetuju untuk melakukan perniagaan atas asas mudharabah, maka antara perkara yang mereka mesti bersetuju dan bersepakat terlebih dahulu adalah tentang pembahagian keuntungan. Satu pihak akan menjadi penyumbang modal (Rabbul Mal) manakala satu pihak lagi akan menjadi pekerja (Mudharib).

Setelah perniagaan tersebut berlangsung dan didapati adanya keuntungan, maka kedua-dua pihak yang berkontrak perlu membahagikan mengikut peratusan yang telah dipersetujui pada peringkat awal. Sebaliknya, jika terdapat kerugian, maka ia hanya melibatkan wang penyumbang modal, bukannya pekerja.

Namun begitu, sekiranya pekerja tersebut melanggar syarat-syarat yang telah dipersetujui bersama semasa menjalankan perniagaan tersebut, maka dia akan menanggung segala kerugian yang berlaku. Ini berasaskan hadis daripada Ibnu Abbas r.a. katanya: "Saidina Abbas bin Abdul Mutalib apabila menyerahkan harta sebagai mudharabah mensyaratkan kepada kawannya (pekerja) supaya jangan membawa hartanya menyeberang laut, menuruni lembah dan membeli binatang yang hidup. Jika dia melakukan juga demikian hendaklah dia menanggung bayaran ganti rugi. Syarat yang diletakkan oleh Abbas ini telah sampai kepada pengetahuan Rasulullah SAW dan Baginda meluluskannya. (riwayat Al-Tabarani)

Secara asasnya, Islam membenarkan kita untuk meletakkan syarat-syarat tambahan dalam kontrak yang dimeterai. Kebebasan berkontrak ini sejajar dengan asas muamalat Islam itu sendiri yang bersifat harus (al-aslu fil ashya' al-ibahah). Penetapan syarat dibenarkan dalam Islam untuk menegakkan keadilan dan mengelakkan kezaliman serta penganiayaan kepada mana-mana pihak yang terlibat atau yang tidak terlibat dalam kontrak.

Justeru, selagi mana syarat-syarat yang ditetapkan tidak keluar dari keempat- empat kategori ini, maka ia dibenarkan. Namun, di sana terdapat juga syarat- syarat yang tidak diharuskan dalam Islam. Iaitu syarat-syarat yang mengganggu tujuan sebenar kontrak dan menggugat hak-hak mereka yang berkontrak.

Islam juga melarang syarat-syarat yang menyebabkan hak-hak pihak yang berkontrak dizalimi. Sebagai contoh, pihak penjual menyatakan "aku menjual rumah ini kepada kamu dengan syarat aku hendak mendudukinya selama setahun terlebih dahulu". Syarat ini juga terbatal dan boleh memberikan kesan kepada kontrak berkenaan.

Garis panduan ringkas ini sebenarnya digagaskan melalui nas al-Quran dan Sunnah untuk menjaga maqasid Syariah di sebalik kontrak-kontrak Islam. Ia juga untuk mengelakkan mana-mana pihak mengikat pihak yang lain dengan akad yang berat sebelah. Ini sekali gus akan menjejaskan keharmonian dan persaudaraan sesama manusia.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)