• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Kepemimpinan Ikut Al-quran, Hadis Berkesan

Oleh Nik Mustapha Nik Hassan

2010/08/06
Pendekatan guna syariat Islam jamin keadilan, beri kebaikan kepada masyarakat

PENGERTIAN kemerdekaan negara dari sudut politik boleh difahami dengan erti negara memperoleh kebebasan untuk rakyat tempatan memerintah dan menentu bentuk penyusunan serta agenda pembangunannya sendiri. Negara kita pernah ditakluk beberapa kuasa besar sejak 1511 bermula dengan Portugis, disusuli Belanda, Inggeris, Jepun dan kembali kepada Inggeris sehingga Tanah Melayu mencapai kemerdekaan dari Inggeris pada 1957, seterusnya kewujudan Malaysia pada 1963. Negara ditakluki dan dijajah kerana waktu itu tiada kekuatan untuk mempertahankan negara daripada pencerobohan penjajah selain lemah aspek ketenteraan dan ekonomi. Justeru, pengajaran untuk umat Islam hari ini supaya membina kekuatan bagi mempertahankan kemerdekaan.

Dari sudut Islam, kemerdekaan negara dicapai apabila kepemimpinan kerajaan mampu menerajui pemerintahan berasaskan pendekatan Islam. Bukan saja bebas daripada penaklukan fizikal penjajah, juga bebas daripada penjajahan ideologi ciptaan manusia.

Pengabdian kepada arahan Allah SWT bermaksud kerajaan mampu menyusun dan membangun negara bagi mewujudkan peradaban masyarakat berasaskan prinsip agama. Oleh itu, negara memerlukan barisan kepimpinan kerajaan yang berwibawa dan berketrampilan.

Kejayaan kepemimpinan Rasulullah SAW dan Khalifah Al-Rasyidun disebabkan mutu kepimpinan yang luar biasa. Di samping memiliki ikatan keimanan yang jitu, mereka juga berkemampuan membina permuafakatan rakyat melalui penggubalan Perlembagaan Madinah serta menaikkan taraf hidup rakyat sehingga zaman Khalifah Umar Al-Khattab, kerajaan Islam berkembang dengan besarnya.
Kejayaan pemerintahan mereka diasaskan kepada kemampuan menghayati prinsip pengendalian negara berpandukan prinsip al-Quran iaitu prinsip memupuk keadilan dan kasih sayang dalam kalangan umat manusia.

Firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyuruh (kamu) berlaku adil dan berbuat kebajikan, memberi kepada kaum kerabat, dan Allah melarang daripada perbuatan keji, kemungkaran dan permusuhan. Dia memberi pengajaran kepadamu supaya kamu dapat mengambil pelajaran.” (Surah An Nahl, ayat 90)

Prinsip al-Quran sangat sesuai dalam penyusunan masyarakat bernegara semasa dan ia patut diterjemahkan dalam kesemua aspek kehidupan. Keberkesanan kepemimpinan negara semasa memerlukan kepada kemampuan berperanan secara berkesan.

Keadaan semasa yang penuh persaingan memerlukan kepada kepemimpinan negara yang memahami perkembangan dalam negara, serantau dan dunia serta mampu mengendali negara untuk berperanan secara berkesan.

Dalam senario semasa, ajaran Islam kembali diberi perhatian oleh umat Islam. Arus kebangkitan minat masyarakat kepada Islam, golongan ilmuwan Islam perlu menguasai ilmu al-Quran dan hadis supaya pandangan hidup Islam dapat difahami secara sempurna.

Begitu juga dengan prinsip panduan al-Quran dan hadis dalam menyusun serta memajukan negara. Islam perlu dilihat sebagai pendekatan yang memberi kebaikan (rahmat) kepada masyarakat.

Allah berfirman yang bermaksud: “Dan tiadalah kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam.” (Surah Al-Anbiya, ayat 107)

Ulama besar, Shah Waliullah al-Dehlavi mengetengahkan kaedah mentafsir al-Quran untuk difahami dan dijadikan panduan kepada kehidupan manusia bermasyarakat dan bernegara.

Beliau memberi garis panduan pembahagian ayat al-Quran melalui kitabnya, Al-Fauzul Kabir Fi Usulit Tafsir (Prinsip-prinsip Dalam mentafsir al-Quran) yang membahagikan pengajaran al-Quran kepada lima bahagian.

Ilmu hukum, ilmu mempertahankan kebenaran dan menentang musuhnya, ilmu mengingat nikmat Allah, ilmu mengingati hari balasan Allah di bumi ini dan ilmu mengingatkan manusia di bumi ini akan mati dan kejadian yang berlaku selepas mati.

Dalam konteks memahami ilmu hadis, Shah Waliullah dalam kitab agungnya (Magnun Opus) Hujatullah-ul-Balighah membicara hadis mengikut aspek hikmat syarak iaitu sesuatu hukum agama selaras dengan kehendak fitrah insaniah.

Oleh itu, pentingnya kitab Hujatullah-ul-Balighah dalam konteks memahami ilmu hadis ialah untuk menghala pengkaji hadis supaya melihat pengertian hadis ke arah kepentingan hidup manusia di dunia dan akhirat kelak.

Selain menguasai ilmu al-Quran dan hadis, ulama dan kepemimpinan negara perlu menguasai ilmu untuk memahami masyarakat supaya prinsip al-Quran serta hadis dapat dilaksana dengan tepat dan berkesan.

Dalam era pertembungan tamadun dan budaya, Islam perlu dikemukakan sebagai pendekatan sempurna, canggih dan sesuai dalam kehidupan bermasyarakat pada zaman sekarang, seterusnya pada masa depan.

Pendekatan dan ramuan Islam dalam semua aspek penyusunan dan pengendalian negara perlu diketengahkan supaya menjadi panduan kepada kepemimpinan negara Islam melaksanakannya.

Penulis ialah Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)