• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Keuntungan Kekal Abadi

BUKAN mudah dalam kehidupan manusia yang penuh dengan cabaran ini untuk mempertahankan serta meningkatkan kualiti iman.

Pastinya akan ada sesuatu yang berat dan gangguan daripada kawan, buku, filem dan hiburan yang datang dengan pelbagai tawaran. Baik dan buruk perangai kita akan jadi turun dan naik.

Bermusim umpama musim buah saja, tetapi kepada mereka yang bersungguh-sungguh dan percaya kepada tawaran Allah dan janji-Nya dapat meningkatkan keyakinan untuk terus menjadi baik.

Bagaimana remaja bernama Ammar bin Yaaser sanggup diseksa, diuji dan diazab kerana mempertahankan iman. Begitu juga remaja Ashhabul Kahfi, mereka sanggup bersembunyi dalam gua demi memelihara keimanan.


Mereka menghadapi semua cabaran dan tekanan itu dengan bersungguh-sungguh. Allah memberi janji-Nya kepada orang beriman sebagaimana disebut dalam al-Quran.


Janji itu menjadi pendorong untuk meraih keuntungan yang lebih kekal abadi. Antara janji itu ialah orang beriman dijanjikan Allah pembelaan dan pertolongan.

Maksudnya orang yang beriman dan komited dalam agama Allah akan menjadi pembela kepadanya. Pembela maknanya penjaga, memulihara, penghibur dan pemberi kekuatan.

Allah Maha Kaya, jadi orang Islam yang kuat imannya walaupun miskin, apabila mereka dekat dengan Allah Yang Maha Kaya, dia akan berasa kaya dan diberi kekayaan.

Allah Maha Kaya maknanya, Allah tidak akan membiarkan hamba-Nya miskin. Sebab itulah orang yang dibela Allah walaupun mereka miskin harta, tetapi mereka sesekali tidak menggadai akhlak, peribadi dan maruah.

Mereka diberi kekayaan hati. Biarpun duit banyak, tapi kalau hati miskin mereka akan rosak seperti 'matinya semut kerana gula'. Bila Allah tidak membela, nikmat bertukar menjadi bala.

Hari ini, umat Islam berdepan dengan pelbagai masalah kerana Allah sudah tidak dijadikan sebagai pembela. Kenapa hal itu berlaku? Semuanya disebabkan kita tidak ambil kisah segala suruhan Allah.

Allah hanya akan terus membela hambanya yang membela agama-Nya. Sebagaimana firman Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah membela orang beriman dan Allah tidak menyukai orang yang khianat. (Surah al-Hajj ayat 38).

Janji kedua yang diperoleh orang beriman adalah jaminan keselamatan iman.
Inilah jaminan yang paling mahal. Allah akan melindungi mereka daripada perangai buruk, akhlak rosak, godaan syaitan, kekufuran dan kemiskinan.

Tidak bermakna kita hanya perlu duduk saja tanpa berbuat apa-apa. Sebaliknya, mesti belajar merancang dengan beribadat serta menghayati agama dengan bersungguh-sungguh.

Janji ketiga yang diperoleh golongan beriman adalah mereka mendapat petunjuk kehidupan. Kita amat perlukan hidayah petunjuk di dunia yang penuh cabaran.

Kadangkala kita sudah tidak dapat membezakan lagi mana satu madu dan racun.
Lebih parah, jika madu itu bercampur racun. Amat sulit hidup untuk memilih kebenaran apabila kebaikan dikata kejahatan dan kejahatan pula dikatakan kebaikan.

Hanya jaminan Allah saja ang dapat menyelamatkan remaja kini daripada perangkap noda dan dosa. Namun yang penting kita perlu sentiasa berusaha untuk melakukan perubahan dalam hidup iaitu daripada jahat kepada baik atau lebih baik lagi, daripada jahil kepada berilmu.

Allah memberikan penegasan melalui firman-Nya bahawa Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum atau bangsa sehingga mereka sendiri berusaha mengubah apa yang ada pada diri mereka (Surah ar-Ra'd ayat 11).

Yang berubah sifatnya dalam diri manusia ialah hati dan akalnya. Fizikal hanya mengikut saja manakala hati adalah kunci utama membawa perubahan dalam hidup manusia.

Cara pertama untuk berubah ialah memperbaiki diri sendiri serta membersihkan hati daripada sifat keji (mazmumah) kepada sifat terpuji (mahmudah).

Kita perlu berusaha keras mendekatkan diri kepada Allah dengan penuh ketaatan. Seterusnya, perhatikan siapa kawan kita, adakah kawan kita mendorong ke arah kebaikan atau sebaliknya?

Adakah kawan kita berbangga dengan maksiat yang dilakukan hingga kita terdorong sama ke arah maksiat juga? Jadilah seorang yang pandai memilih dan menilai kawan, pilihlah kawan yang dapat memberikan kehidupan positif dalam hidup kita.

Apabila tersilap pilih kawan ia boleh menghancurkan keperibadian kita.
Kemaksiatan, kejahatan, dosa serta kemungkaran yang berpunca daripada sifat keji dalam diri akan mengundang kemurkaan Allah.

Untuk mendapatkan nilaian iman, ia bukan sekadar 'percaya' sebab jika hanya percaya, iblis lebih percaya dan berpengalaman.

Pengalaman itulah yang menyebabkan iblis berani 'membangkang' Allah.

Untuk tidak menjadikan kita sama dengan iblis, iman mesti diterjemah dengan lebih nyata iaitu melaksanakannya dengan perbuatan.

Rasulullah pernah bersabda yang maksudnya: "Iman itu bukannya angan-angan, tetapi ia tersemat di hati disebut di lidah dan diterjemahkan dengan perbuatan".

Iman laksana bekas manakala badan kita jasad seperti alat dan perbuatan adalah isinya. Sekiranya diletakkan susu maka dikatakan segelas susu.

Jika diletakkan racun, walaupun gelas itu berharga, tetapi ia sangat berbahaya. Begitulah iman jika tidak diisi dengan perangai dan akhlak, iman tidak berfungsi malah menyusahkan.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)