• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Keutuhan Akhlak Lahir Individu Maju, Progresif

Nilai positif dalam dunia kompetitif amat penting untuk negara terus bersaing, membangun

ISLAM adalah agama yang memberi penumpuan penting kepada pembentukan akhlak di kalangan umat manusia. Akhlak membina diri manusia menjadi seseorang yang tunduk kepada kebenaran Ilahi, memiliki sifat suci dari segi sifat dalaman peribadi dan personaliti luaran, sekali gus meminati cara pergaulan dan perhubungan sesama manusia dengan penuh tolak ansur.

Menghayati ciri akhlak itu sudah pasti dapat melahirkan manusia berbudi pekerti tinggi dan disertai dengan sifat berdaya maju. Nabi Muhammad SAW, mengikut Islam diutuskan oleh Allah SWT dan antara tugas utamanya ialah mengajar manusia supaya memiliki akhlak mulia. Baginda bukan saja memberi pengajaran berkaitan pembinaan akhlak manusia malah menjadikan hidupnya sebagai contoh untuk diteladani. Cara sedemikian lebih berkesan daripada peningkatan kefahaman saja. Islam yakin mendidik manusia untuk mudah diikuti melalui dua pendekatan, iaitu kefahaman dan perbuatan. Akhlak tinggi dimiliki seseorang individu, melahirkan insan yang berguna kepada masyarakat dan negara. Seseorang yang berakhlak tinggi adalah aset kepada negara. Akhlak tinggi sepatutnya melahirkan individu bersifat maju dan progresif yang berperanan secara positif kepada semua aspek pembangunan masyarakat.

Oleh kerana individu menganggotai masyarakat, keutuhan masyarakat didokong oleh individu. Bahkan kekuatan dan kemajuan masyarakat dan negara akan ditentukan oleh anggota masyarakat. Justeru, dalam usaha kerajaan memajukan negara, nilai akhlak rakyat perlu diberi penumpuan. Bahkan keutuhan akhlak pemimpin dan rakyat adalah syarat kepada pembangunan negara.

Pada zaman sekarang, di mana arus dan pengaruh nilai kebendaan begitu ketara dalam budaya hidup masyarakat Malaysia, usaha untuk menyatupadukan nilai akhlak dalam kehidupan dan kegiatan individu jika tidak dapat ditingkatkan akan menimbulkan gejala besar pada masa akan datang.

Tamadun silam sudah terbukti, begitu juga dengan sekarang di mana tanpa keutuhan akhlak, sesebuah negara akan bermasalah.
Kemajuan ekonomi negara tidak boleh dilihat sebagai satu dimensi berasingan yang tidak memerlukan keutuhan akhlak.

Bahkan nilai akhlak seperti yang dijelaskan di atas sangat perlu dalam memantapkan kemajuan ekonomi berterusan. Jika asas akhlak disepadukan dengan usaha kemajuan masyarakat termasuk ekonomi, ia akan mewujudkan satu tamadun manusia komprehensif yang mampu mengurangkan kewujudan gejala masyarakat seperti rasuah, keruntuhan institusi keluarga, penindasan, kemiskinan, penyakit mental dan sebagainya.

Rajin, tekun, amanah, bersifat kemanusiaan, bekerjasama dan sebagainya adalah nilai akhlak murni yang perlu dimiliki individu yang berkecimpung dengan urusan ekonomi. Kecekapan dan produktiviti tinggi adalah hasil penghayatan akhlak mulia.

Dalam dunia kompetitif, ciri ini penting untuk mewujudkan daya saing dalam bersaing dengan negara lain, bagi mempengaruhi pasaran barangan dan perkhidmatan. Dalam tamadun kebendaan barat, kita dapati daya saing mereka makin bertambah malap.

Ini pada hemat saya kerana akhlak masyarakat barat dewasa ini menghadapi peringkat krisis yang sangat ketara. Jika keadaan ini berterusan, kemampuan barat mempertahan kedudukannya sebagai negara maju tidak akan dapat dikekalkan.

Jelas daya saing ekonomi yang dimiliki mereka terhakis dengan keruntuhan akhlak di kalangan ahli masyarakat mereka sendiri. Keadaan begitu terpaksa berlaku bukan di atas kehendak masyarakat barat, sebaliknya hasil cara dan pendekatan pandangan hidup mereka yang berteraskan kepada pencapaian kemajuan kebendaan tanpa kesepaduan dengan nilai akhlak.

Islam menganjur kepada asas akhlak dengan semua kegiatan manusia termasuk politik, ekonomi dan sebagainya. Di samping penekanan kepada akhlak individu, Islam menitik berat kepada asas keadilan dalam struktur penyusunan pengendalian masyarakat bernegara. Asas keadilan dari segi rohnya hendaklah dijadikan panduan dalam menyusun jentera pengendalian masyarakat.

Islam sentiasa memberi penumpuan kepada kemajuan masyarakat. Kemajuan yang menyeluruh hanya dapat dicapai melalui dua asas penting iaitu pembentukan akhlak individu dan penyusunan masyarakat berteraskan keadilan.

Malangnya kedua-dua unsur itu gagal dihayati umat Islam. Kegagalan ini menyebabkan mereka berada di belakang masyarakat barat dalam pelbagai aspek. Justeru, umat Islam jika mahu menerajui dunia, pembinaan akhlak individu dan penyusunan hidup bermasyarakat yang berasaskan asas keadilan perlu menjadi kenyataan.

Datuk Nik Mustapha ialah Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim)

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)