• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Kubah Batu Bukan Masjid Al-aqsa

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

BANGUNAN ini kerap dipaparkan hingga ramai umat Islam terkeliru bahawa yang mereka saksikan itu bukannya Masjid Al Aqsa, yang merupakan masjid ketiga paling suci di dunia.

Binaan unik yang keindahannya begitu terserlah dek kilauan keemasan kubahnya yang besar itu, sebenarnya lebih tepat dikenali sebagai Kubah Batu atau dalam bahasa Arabnya, Qubbat As Sakhrah dan dalam bahasa Inggeris pula Dome Of the Rock.

Bangunan ini menyimpan banyak sejarah dan peristiwa keagamaan yang sangat penting serta menjadi lambang kesucian Islam itu sendiri. Sebab itu ia merupakan antara tempat yang terlalu ingin dikunjungi dan dilihat sendiri oleh seluruh umat Islam.

Kubah Batu ini bukanlah sebuah masjid sebagaimana yang difahami oleh masyarakat dunia. Ini kerana Masjid Al Aqsa yang kedudukannya kini begitu terancam dek kerja-kerja keji puak Israel sebenarnya terletak tidak jauh dari bangunan ini.

Sebaliknya, bangunan ini merupakan sebuah kompleks yang dalamnya terdapat sebuah bongkah batu besar yang dikatakan tempat atau lokasi Nabi Muhammad SAW berdiri sebelum baginda diangkat ke langit dalam peristiwa Israk dan Mikraj.

Kompleks ini terletak di Baitul Maqdis, iaitu di kawasan Al-Haram asy-Syarif (kawasan Suci) yang juga sering disalah ertikan sebagai Masjid Omar yang merupakan masjid sempena sahabat besar Rasulullah itu mendirikan solat sebaik tiba di bandar suci itu.

Bangunan kubah ini dibina antara tahun 687 hingga 691 Masihi oleh Khalifah dari Dinasti Ummaiyyah iaitu Khalifah Abdul Malik bin Marwan yang kemudiannya telah melalui pelbagai zaman pemilikan yang sering bertukar tangan, iaitu zaman Islam, zaman Perang Salib, zaman penjajahan British dan kini terkepung dalam penjajahan oleh rejim yang paling ganas dan kejam di dunia, Israel.

Semasa era Perang Salib, bangunan Kubah Batu ini pernah bertukar menjadi istana kepada seorang panglima tentera Salib, dikenali sebagai Agustine. Masjid Al Aqsa yang turut dirampas bertukar menjadi istana kepada Raja Baldwin I pada tahun 1104M.

Bangunan ini kemudian sering mendapat sentuhan dan dibina semula oleh kebanyakan pemerintah Islam. Ia termasuk akibat kerosakan akibat kejadian gempa bumi seperti yang berlaku pada Julai 1927.

Bangunan yang berbentuk segienam horizontal dengan kubah besar keemasan di tengah-tengah itu turut mempunyai kepentingan berdasarkan kepercayaan agama lain.

Bagi penganut dan kaum Yahudi, mereka menganggap bongkah batu yang menjadi lantai dan tempat berdiri Nabi Muhammad itu sebagai batu besar yang digunakan oleh Nabi Ibrahim untuk menyembelih putera baginda, Nabi Ismail.

Malah mereka juga percaya bahawa bangunan ini turut menjadi sebahagian dari tapak Kuil Nabi Sulaiman.

Kini bangunan itu turut sama seperti Masjid Al Aqsa - terancam - apabila pihak Yahudi giat menggali terowong-terowong bawah tanah yang kononnya boleh menemukan mereka dengan peninggalan Kuil itu.

Ini kerana bangunan ini dikatakan terletak betul-betul di tengah-tengah tapak kuil yang kononnya menyimpan pelbagai khazanah dan harta yang tidak ternilai. Malah menurut sesetengah pendapat, bangunan Kubah Batu berdiri berdekatan dengan altar untuk tujuan korban dalam Kuil Yahudi itu.

Walau apa pun kisah suka duka di sebalik bangunan Kubah Batu ini termasuk dikatakan bakal berlakunya tempat tiupan sangkakala yang pertama bagi menandakan atau amaran akan berlakunya Hari Kiamat, yang jelas ramai terpegun apabila berada di situ.

Terpegun kerana terlalu mengagumi keindahan seni bina bangunan Kubah Batu ini.

Bercakap mengenai kubah emas yang menjadi tumpuan, pada asalnya ia diperbuat daripada emas asli. Kemudian ia ditukar kepada tembaga diikuti logam aluminium atau aloi.

Tetapi pada tahun 1994 ia kembali disadurkan dengan daun-daun emas iaitu hasil sumbangan peribadi almarhum Raja Hussein Jordan.

Di puncak kubah terdapat simbol bulan yang jika dilihat dari arah selatan bangunan ini merupakan penunjuk arah kiblat umat Islam iaitu Mekah.

Keindahan semakin menyerlah apabila sepanjang lilitan kubah dihiasi jubin berukir dengan corak geometri serta elemen flora dan fauna dalam gabungan warna yang sangat harmoni seperti kelabu, biru, hijau dan kuning.

Namun sebagai umat Islam kita sangat mengagumi keindahan kaligrafi atau khat ayat-ayat al Quran yang melingkungi dari sudut ke sudut bahagian atas segi enam bangunan ini.

Antara ayat yang dicatatkan di situ termasuklah daripada surah Al Israk yang menceritakan mengenai perjalanan Nabi Muhammad dari Mekah ke Baitul Maqdis dengan menaiki kenderaan burung Buraq dan kemudiannya diangkat untuk menemui Allah di Sidratul Muntaha.

Seluruh corak yang menghiasi dinding dan tembok luar bangunan ini tidak ubah bagai sebuah lakaran kanvas yang dilukis indah.

Gabungan corak-corak geometri yang sangat pintar dalam pemilihan warna-warna yang cukup harmoni menjadikan seluruh kompleks ini menjanjikan kepuasan seni yang tidak terhingga.

Malangkah masuk ke dalamnya terpapar keindahan yang tidak mampu diungkapkan dengan kata-kata.

Tumpuan tidak sahaja terhadap bongkah batu yang menyaksikan kejadian agung Mikraj Nabi Muhamad untuk naik sehingga ke langit ketujuh, tetapi juga terdapat juga koleksi beberapa helai janggut Rasulullah yang terletak di sisi batu bongkah tersebut.

Kehadiran pelawat yang disambut dengan kicauan burung-burung kecil mencipta suasana yang cukup hening namun mengasyikkan.

Sinaran lampu limpah di tiap sudut menerangi bongkah batu tersebut sudah cukup membangkitkan perasaan untuk mengagungkan kekuasaan Allah yang mengaturkan kejadian-kejadian yang sangat luar biasa.

Tetapi kenapa tidak kita bebaskan bumi Palestin ini terlebih dahulu daripda kekejaman Israel?

Barulah Kompleks Kubah Batu ini lebih mudah dikunjungi dan kita bebas untuk berada di situ.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)