• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Madrasah Rumah Tangga

Oleh Mohd Fadly Samsudin

KETIKA hangat bercinta, pasangan ibarat belangkas, ke mana sahaja asyik berkepit. Ketika itu semuanya indah dan wangi belaka, tiada ada cela di antara satu sama lain.

Namun, selepas berkahwin, lain pula ceritanya. Ada saja yang tidak kena, seolah-olah suami isteri mencari kesalahan masing-masing.

Fenomena bercinta setahun berkahwin sehari kian mencengkam masyarakat Islam di negara ini. Ia seperti kudis yang menunggu masa mengeluarkan nanah busuk.

Punca utama berlakunya 'perkahwinan singkat' ini kerana kurangnya komunikasi, pasangan panas baran, masalah kewangan serta campur tangan orang ketiga.

Justeru, adakah setiap pasangan faham matlamat perkahwinan dan bersyukur dengan anugerah Ilahi?

Jika masalah kewangan dikatakan punca perkahwinan singkat, bagaimana halnya dengan pasangan yang mampu bertahan walaupun mereka hidup dalam kekurangan?

Jelas ia bertitik tolak daripada keberkatan yang Allah kurniakan kepada rumah tangga yang dibina berpaksikan kasih sayang serta kesederhanaan sehingga mampu mendidik anak serta keluarga bersifat qanaah (cukup) dan reda dengan apa yang dimiliki.

Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya lelaki mukmin yang sempurna imannya ialah mereka yang baik tingkah lakunya dan lemah lembut terhadap isteri dan anak-anaknya." (Riwayat At-Tirmizi)

Perkahwinan ibarat 'pelayaran' di lautan yang tidak dapat diduga dengan tepat geloranya. Justeru, sebagai nahkoda yang mengemudi bahtera itu, perkahwinan perlu dibaja dengan kasih sayang dan saling memahami.

Ada juga perkahwinan berpunca daripada memilih pasangan yang tidak bersandarkan apa yang dianjurkan Rasulullah s.a.w.

Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Dikahwini akan perempuan itu kerana empat perkara: kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah dari kalangan mereka yang beragama, nescaya akan selamat." (Muttafaqun Alaih).

Malah, gambaran terhadap keluarga yang bahagia memerlukan keluarga yang beragama. Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Apabila datang kepada kamu orang yang kamu redai agama dan akhlaknya maka hendaklah kamu mengahwinkannya, jika kamu tidak melakukannya nescaya akan berlaku fitnah di muka bumi dan kerosakan yang besar". (Riwayat at-Tarmizi, Ibnu Majah dan Al-Hakim).

Bagaimana mahu mewujudkan keluarga bahagia jika masing-masing tidak mahu mengalah dan saling mempertahankan ego sendiri?

Isteri yang mempunyai suami panas baran perlu mencari jalan mengelak kemarahan dengan bersabar dan reda.

Contohnya, jika ada isteri dimarahi kerana lambat menyediakan makanan, isteri perlu segera berubah. Istiqamah dalam melakukan tugasan menjaga kebajikan suami.

Pastikan suami diberi layanan paling istimewa sehingga mereka tiada lagi ruang untuk marah atau mencari kesalahan isteri. Akhirnya pasti ia membuka jalan penyelesaian kepada masalah rumah tangga yang dihadapi.

Daripada Abu Sayid Bin al-Khudri, Nabi Muhammad bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang suami menatap isterinya dan isterinya pula membalas pandangan dengan pandangan cinta dan kasih, lalu Allah menatap mereka dengan pandangan kasih mesra. Jika suami membelai isteri, lalu dosa mereka jatuh berguguran di celah-celah jari mereka.

Perang mulut jangan dibiarkan berterusan kerana kerana gagal mengawal kemarahan menyebabkan ada suami tanpa berfikir panjang terus melafazkan talak.

Pensyarah Kolej Islam Darul Ulum, Pokok Sena, Kedah, Ustaz Muhd Zainul Asri, berkata perkahwinan menjadikan setiap pasangan itu mendapat ketenangan.

"Itulah bukti kekuasaan dan kebesaran Allah yang perlu kita syukuri.
Perkahwinan menerbitkan perasaan saling sayang menyayangi (mahabbah) serta bersatu (mawaddah) untuk membentuk keluarga bahagia.

"Ada empat perkara yang amat penting dijadikan ukuran dalam hal asas pembinaan rumah tangga iaitu harta, keturunan, kecantikan dan agama. Namun pemilihan dari segi agamanya adalah paling utama," katanya.

Muhd Zainul berkata bagi mengekalkan perkahwinan tiada rahsia lain melainkan memberikan sepenuh kasih sayang terhadap pasangan sehingga ia menjadi satu ibadat untuk merapatkan diri kepada Allah.

"Itulah kehebatan Allah yang menciptakan manusia, lelaki dan perempuan yang setiap satunya tidak serupa.

"Maksud perkahwinan sebenar mampu menjadikan seseorang itu tambah taat kepada Allah. Ia ibadah yang disyariatkan Islam dan perlu dilaksanakan dengan sempurna," katanya.

Beliau berkata, menjadi perkara biasa dalam perkahwinan jika berlakunya salah faham, selesaikan cara bijaksana.

"Suami perlu menjalankan tugas sebagai ketua dengan mendidik keluarga. Isteri pula perlu menunjukkan sifat takwa, mentaati suami, berhias diri untuk suami, memelihara kehormatan diri menjaga rahsia rumah tangga.

"Tanda seorang wanita solehah boleh dinilai, antaranya apabila suami melihat wajah isteri, hatinya senang, patuh perintah suami dan apabila suami tiada di rumah, si isteri tetap menjaga kehormatan diri," katanya.

Berbicara soal talak, Muhd Zainul berkata jika perkahwinan gagal diselamatkan, talak adalah jalan terakhir.

"Mungkin ada yang tidak mendapat kebahagiaan dalam perkahwinan itu, maka dibenarkan menjatuhkan talak namun ia perlu 'diadili' atas empat perkara asas iaitu haram, makruh, wajib dan sunat.

"Haram menjatuhkan talak ketika isteri dalam haid kerana Islam tidak mahu menzalimi wanita. Manakala sunat menjatuhkan talak ke atas isteri ketika dia tidak mengikut perintah suami, celupar, suka memaki hamun dan tidak menjaga nama baik keluarga.

"Walaupun talak dibenarkan dalam Islam, apabila suami melafazkan talak, arash Allah akan bergoncang," katanya.

Pengacara dan pendakwah bebas, Ustazah Asni Mansor, berkata sebagai perancang keluarga suami perlu menanggung segala tuntutan seperti memberi perlindungan tempat tinggal, makan dan minum serta perbelanjaan lain.

"Tugas isteri adalah untuk membantu suami. Dalam kehidupan sekarang sudah ramai isteri yang bekerja membantu keluarga dan ia pengorbanan mulia isteri dalam mengurangkan bebanan yang ditanggung suami.

"Suami dan isteri perlu mengetahui peranan masing-masing walaupun mempunyai karier sendiri dan tidak boleh sesekali mengabaikan tanggungjawab yang diamanahkan," katanya.

Asni berkata dalam merencana kehidupan yang penuh cabaran pasangan suami isteri perlu sentiasa mewujudkan keseronokan dalam rumah tangga mereka.

"Jadi keluarga contoh yang boleh menjadi ikutan orang lain dengan menjalani kehidupan sebagai pasangan yang mengamalkan interaksi secara sopan dan menggunakan panggilan mesra.

"Wujudkan persekitaran Islamiah di dalam rumah iaitu sentiasa mengucapkan salam kepada pasangan, memohon maaf jika melakukan kesilapan, solat berjemaah bersama, bercuti serta sentiasa mempertingkatkan ilmu berkaitan alam rumah tangga," katanya.

Beliau berkata, amat kejam ada kes isteri dianiaya dan dizalimi suami malah membiarkan isteri dalam keadaan tidak terbela.

"Selain memberi nafkah, suami juga pelindung kepada keluarga. Jika suami tergamak melakukan kekerasan terhadap isteri, suami berkenaan memang tidak membawa manfaat kepada keluarganya.

"Cuba bawa unsur madrasah di dalam rumah tangga iaitu dengan menyemai benih tauhid dan iman kepada anak-anak. Ajarkan mereka al-Quran supaya hati mereka terdidik untuk membentuk keluarga yang hebat dalam dan luaran," katanya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)