• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Marc bersyukur dipilih Allah

Susunan ZUARIDA MOHYIN

PENGHIJRAHAN akidah anak pasangan tentera Amerika Syarikat (AS) ini berbeza daripada kebiasaan kebanyakan mualaf kulit putih di sana, yang memiliki latar belakang fahaman liberal dan bersikap terbuka.

Ini kerana Marc Springer dibesarkan dalam suasana yang penuh dengan peraturan dan disiplin sementelah ibu bapanya bertugas sebagai tentera. Kerjaya ketenteraan turut mempengaruhi pandangan dan perwatakan bapanya dan paling ketara, bersifat perkauman.

Marc turut terkena tempias sifat negatif bapanya itu sehinggalah usianya mencecah 24 tahun. Malah katanya, telinganya sudah lali dengan leteran dan tempelakan bapanya terhadap bangsa Arab, masyarakat Islam dan tidak kurang juga menghentam agama, cara hidup dan bangsa tersebut.

Bukan itu sahaja, kehidupan kanak-kanak yang dilalui Marc cukup rumit dan penuh dengan tekanan. Apa tidaknya, perangai kaki botol bapa menjadi satu bentuk deraan fizikal dan menimbulkan ketakutan kepada dia sekeluarga.

Lantaran itu tidak hairanlah Marc mencari ketenangan di luar rumah bagi menggantikan sebuah keluarga yang ideal yang menjadi idaman setiap manusia. Masalahnya, orang yang dicari sebagai pengganti itu semuanya yang teruk akhlak dan latar belakang mereka.

"Saya mula terlibat dengan kumpulan gengster dan boleh dikatakan saya sentiasa mengepalai gerakan bersifat perkauman ini. Malah nama saya memang digeruni penduduk di sekitar pekan kecil di mana saya dibesarkan itu.

"Biarpun menjalani kehidupan liar, jauh di sudut hati kecil saya tetap menyedari apa yang dilakukan itu adalah salah dan tidak adil. Saya masih ingat pertanyaan pedas seorang teman sekolah berbangsa Mexico ketika berusia 16 tahun: "Mengapa engkau bergaul dengan orang-orang yang tidak senonoh sebegitu, sedangkan engkau lebih bagus daripada mereka?"

"Saya mengakuinya tetapi alasan berkelakuan sedemikian ialah kerana kecewa dan benci dengan sikap tidak bertanggungjawab bapa terhadap kami sekeluarga," katanya dan dari situlah perasaan perkauman dan kebencian bermula.

Situasi di rumah menjadi semakin meruncing, menyebabkan dia telah dihalau keluar pada usia 23 tahun. Namun ada hikmah di sebalik setiap kejadian itu.

Marc akui saat menjalani kehidupan di luar itulah menjadi titik tolak kepada perubahan akidahnya. Ini kerana dia bebas daripada kongkongan bapa.

Bagaimanapun untuk sampai kepada kebenaran yang hakiki, Marc masih dengan tabiat buruk menonggak arak, mengambil dadah dan melampaui undang-undang.

Di sebalik kegelapan itu, satu pengalaman baru yang dilalui Marc ialah dia mula dapat melihat situasi sebenar dirinya yang boleh membawa kepada kehancuran.

Malah Marc mula bermonolog segala macam berkaitan kehidupan dan pegangan agamanya. Sejak itu dia mula mengambil pendirian untuk menilai semula kehidupannya itu.

"Saya mempunyai seorang teman wanita yang kemudiannya saya kahwini. Kami sama-sama terlibat dalam kumpulan gangster.

"Penglibatan serius dalam aktiviti tidak sihat itu menimbulkan kebimbangan kepada saya sekiranya ia turut menyeret teman wanita saya ke kancah yang jauh lebih teruk," katanya.

Lantaran itu Marc mula membeli pelbagai bahan bacaan yang diharap dapat mengubah dan menyedarkan diri ini agar menjalani kehidupan lebih bermakna dan berfaedah.

Mini perpustakaan

Tabiat baru ini akhirnya terbina sebuah mini perpustakaan peribadi yang mengandungi beribu naskhah buku.

"Pada masa yang sama, kemunculan gerakan Intifada di Palestin menambahkan lagi kemarahan bapa, apatah lagi sikap antinya terhadap orang bukan berkulit putih termasuk bangsa Yahudi.

"Walau bagaimanapun, dia rela menyokong Israel kerana bencinya kepada orang Arab memang membuak-buak," kata Marc keadaan itu menyebabkan dia berhasrat ke Asia Barat untuk mendapat gambaran yang lebih jelas.

Sejak itu Marc mula membaca bahan bacaan umum mengenai sejarah, politik di Asia Barat. Lama-kelamaan beliau semakin keliru kerana langsung tidak mengetahui tentang sejarah agama negara tersebut. Ditambah pula benih kebencian kepada Islam telah tersemai sejak kecil lagi oleh ayah, tinggal di kawasan di mana sukar ditemui komuniti Muslim.

Pun begitu, ia tidak menghalang minatnya untuk menggali segala maklumat berkaitan Islam. Dengan menggunakan kecanggihan teknologi maklumat seperti menerusi Internet dan media cetak, Marc akhirnya memperoleh maklumat asas tentang sejarah dan agama Islam.

Perpindahan kerja isteri ke England sekali lagi membawa perubahan besar dalam kehidupan Marc, sungguhpun pada peringkat awal minatnya beralih kepada sejarah di Eropah yang cukup panjang dan menarik serta berpeluang mengembara ke seluruh Eropah.

Namun minat mengkaji tentang sejarah Asia Barat tetap mendapat perhatian. Lagi pula, kewujudan komuniti Muslim di Eropah sudah lama bertapak dan stabil.

"Jadi saya mula mengkaji tentang kepercayaan, ideologi dan sejarah Islam. Malah saya juga sudah berjinak-jinak dengan pembacaan al-Quran.

"Pada masa sama, pelbagai persoalan muncul seperti benarkah Tuhan itu ada anak. Menerusi pembacaan, saya dapati kepercayaan ini berasal daripada sumber agama pagan.

"Rupa-rupanya Islam ada jawapan terhadap konsep triniti, siapa itu Nabi Isa dan banyak lagi. Saat itulah fokus dan isu utama saya adalah untuk melaksanakan Islam di dalam kehidupan saya," jelas beliau.

Sayangnya, kata Marc, perubahan yang dibuat itu menyebabkan perkahwinannya tidak kekal lama. Beliau meninggalkan England bersama seorang pemuda dari Lubnan yang ditemui di London dan mengucap dua kalimah syahadah di sebuah masjid di situ.

"Meninggalkan England merupakan sesuatu yang sukar diterima kerana beranggapan sukar untuk mendalami agama yang baru dianuti itu. Tetapi sebenarnya ada hikmah yang Allah sediakan pada setiap yang Dia takdirkan ke atas hamba-Nya," katanya.

Marc memperoleh pekerjaan di salah sebuah agensi kerajaan AS di Alaska. Berada di situ memberinya peluang membuat kajian dan pembacaan untuk mendalami agama Islam.

Malah perjalanannya atas urusan perniagaan di Washington DC memberi peluang kepada Marc bergaul dengan komuniti Islam di situ. Pada saat itu hatinya mula terdetik untuk sekali lagi mendirikan rumah tangga selepas beberapa tahun hidup menduda.

Keinginan itu terpaksa dipendamkan dengan anggapan bahawa komuniti Islam memandang serong mualaf yang berkulit putih sepertinya, apa lagi dengan tatoo penuh di badan yang ditoreh pada zaman jahil dahulu.

"Bagaimanapun seorang teman saya memberitahu bahawa dia mengenali seorang wanita yang berhasrat serupa. Setelah persetujuan bertukar nombor telefon diperoleh, saya terus menghubunginya.

"Persahabatan kami menjadi semakin akrab sejak hari itu. Setiap hari kami berhubung melalui telefon mahupun emel. Saya mula yakin bahawa kami adalah pasangan yang serasi dan mula menaruh hati. Pada bulan Ramadan, saya mengunjungi keluarganya," kata Marc pada pertemuan pertama itulah dia sudah diterima oleh keluarga besar wanita itu.

Sekembalinya Marc ke Washington DC, mereka diijab kabul di hadapan keluarga dan teman-teman. Seperti pasangan pengantin lain, Marc dan isterinya, seorang wanita Arab Saudi sebaik sah bergelar suami isteri turut meraikan bulan madu mereka.

Sungguhpun ada yang beranggapan tiada keajaiban di dunia sekarang ini tetapi kata Marc, kisahnya menepis salah tanggapan ini.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)