• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Meletakkan Tarikh Berlaku Kiamat Adalah Khurafat

Oleh Hasliza Hassan
bhnews@bharian.com.my

MAKLUMAT diperoleh daripada papan web (web bot) meramalkan akan berlaku perang nuklear pada 2008 atau 2009. Kini Korea Utara sedang giat melancarkan ujian peluru berpandu dan senjata nuklear, tindakan itu mendapat bantahan banyak negara.

Kebanyakan yang diperkatakan bakal berlaku sebelum ini bukan saja oleh papan web, ahli ramal dan kalendar kaum tertentu sudah pun berlaku walaupun tidak semestinya tepat seperti dikatakan tetapi hampir menyamai apa diramalkan.

Contohnya, ramalan yang dibuat akan berlaku gempa bumi pada 2004, tahun itu juga terjadinya tsunami yang menggemparkan dunia. Begitu juga ramalan mengenai serangan Anthrax, sejenis bakteria yang membiak menerusi penyebaran spora pada 2001 dan taufan Katrina pada 2005.Semua peristiwa serta bencana alam yang pernah diramalkan itu baik oleh tukang ramal, kitab agama, program dikembangkan laman web di internet atau perkiraan berasaskan ilmu matematik, sudah berlaku.

Satu lagi ramalan, pada 2012 nanti akan berakhirnya riwayat bumi. Ini dikuatkan dengan tarikh tepat dalam kalendar suku Maya yang dijumpai di bawah runtuhan di Mexico iaitu kiamat bakal berlaku pada 21 Disember 2012.

Suku Maya terkenal dengan kebolehan mereka dalam ilmu matematik dan astronomi. Kalendar itu secara misteri berakhir dengan satu tarikh pengakhiran hari iaitu 21122012. Fakta menarik itu kini dijadikan jalan cerita sebuah filem.

Sedutan filem mengenai kononnya akan berlaku kiamat pada 2012 itu boleh ditonton melalui internet yang memaparkan seorang sami Buddha berlari ke arah menara amaran untuk mengetuk gendang memberitahu masa dinantikan sudah tiba.

Menggunakan teknologi terkini dalam pembikinan filem, kelihatan timbunan salji daripada gunung di belakang menara menunjukkan permulaan kepada kemusnahan. Persoalan di timbulkan filem bakal ditayangkan pada 13 November akan datang, apakah kerajaan dunia bersedia menghadapi saat itu.

Mencari maklumat berkaitan 2012, akan menemukan banyak laman web serta sedutan video yang mengupas mengenainya bukan saja di kalangan bukan Islam, juga umat Islam yang turut mengambil peluang membahaskan ramalan dikatakan berasaskan fakta itu.

Dengan adanya filem yang bakal ditayangkan nanti, perbicaraan mengenainya akan jadi lebih menarik kerana sekarang ini pun sudah timbul persoalan, benarkah itu tarikh kiamat dan kehancuran dunia? Bagi yang mempercayainya, mungkin akan terkesan.

Pengarah Pusat Sains dan Teknologi Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim), Dr Mohd Zaidi Ismail berkata, merujuk filem 2012 atau ramalan berasaskan perkiraan kalendar suku Maya, semua berbalik kepada penerimaan atau pemikiran masyarakat umum.

“Semua itu terpulang kepada kerangka minda seseorang tidak kira yang muda atau dewasa. Jika sebelum menonton filem 2012 mereka sudah menganggap bahawa fakta itu betul, mereka menganggapnya sebagai betul. Dan begitu juga sebaliknya.

“Apapun, untuk menentukan sama ada apa yang dikatakan tukang ramal iaitu pada 21 Disember 2012 nanti akan berlaku kiamat, kita perlu menunggu tibanya tarikh itu kerana jika tidak berlaku, ia hanyalah ramalan,” katanya.

Beliau berkata, yang lebih penting bagi umat Islam ialah mengingati mati kerana ia adalah pasti dan untuk itu persediaan perlu dilakukan bagi menempuh alam satu lagi yang bermula sebaik saja menghadapi saat kematian.

Katanya, jika kiamat berlaku sebelum tarikh yang digembar gemburkan itu pun, umat Islam tetap perlu bersedia menempuh alam satu lagi yang ilmu mengenai di luar jangkauan pemikiran manusia tetapi menjadi sebahagian daripada rukun iman.

Oleh itu, bila tarikh kiamat atau saat kematian, bukan perkara utama sebaliknya tumpuan umat Islam ialah mempersiapkan diri dengan bekalan secukupnya bagi memastikan dapat menempuh saat itu dalam keadaan dimudahkan.

“Apapun, fokus utama kita ialah persediaan menghadapi alam selepas mati. Itu yang lebih penting bagi orang Islam, sebab kita meyakini seperti juga orang Islam yang sudah meninggal sebelum ini yang tidak sampai menunggu saat kiamat, persediaan itu yang penting dan diutamakan.

“Takkan nak tunggu kiamat atau jika kita tahu saat kematian baru nak bertaubat. Umat Islam kena jelas dengan apa yang menjadi agenda utama mereka. Sebab itu Allah SWT sudah jelaskan kiamat itu adalah ilmu Allah SWT.

“Kiamat pasti berlaku tetapi bila waktunya, kita tak tahu. Ada sebahagian tanda Nabi sudah khabarkan pada kita. Sama ada tanda itu berlaku atau tidak, ia tak penting kerana kita perlu bersedia dengan amal baik untuk alam lain,” katanya.

Dr Zaidi turut mempersoalkan tujuan pihak tertentu memperbesarkan soal ramalan mengenai kiamat kerana pada anggapannya, bagi yang meyakini kiamat sudah hampir pasti akan khuatir dengan nasib diri mereka.

Mungkin ada yang akan mencari jalan untuk melewatkan waktu itu memandangkan dunia inilah kehidupan mereka atau cuba mengelak daripada menjadi mangsa bencana termasuk keluar daripada bumi serta mencari planet lain.

Katanya, amalan membuat ramalan akan datang dan pergi kerana manusia sentiasa mencari serta bertemu perkara baru sementara bagi pembikin filem pula, mereka memerlukan sesuatu yang boleh memikat penonton bagi mengaut keuntungan.

“Di sebalik penerbitan filem ada motif keuntungan. Jadi, mereka perlu mencari sesuatu yang boleh menarik perhatian penonton. Kisah dunia nak kiamat bukan pertama kali difilemkan tetapi dengan adanya rujukan daripada suku Maya, ia jadi lebih menarik.

“Jika perkara hambar, siapa hendak menonton dan dengan teknologi canggih serta kesan khas yang dihasilkan, ia boleh mencetus fenomena. Sama ada percaya atau tidak, itu terpulang kepada penonton juga. Secara peribadi saya juga ingin menonton filem 2012 ini,” katanya.

Beliau berkata, kajian mengenai bumi sudah dilakukan sejak sekian lama dan pertukaran cuaca yang berlaku sekarang adalah kesan alam sekitar yang parah di mana sesuatu perlu dilakukan bagi menyelamatkan situasi.

Katanya, daripada segi menjaga alam dan berlaku adil kepada segenap komponen alam sudah menjadi tanggungjawab khalifah.

Paras air laut makin meningkat kerana pencairan kutub utara dan selatan disebabkan kepanasan yang semakin meningkat memang berlaku dan jika tidak dikawal atau diambil tindakan secara bersepadu akan menyebabkan bencana besar berlaku.

“Pertukaran cuaca dan kesan alam sekitar yang parah memerlukan kita mengambil langkah segera untuk menyelamatkan situasi supaya tidak menjadi makin teruk. Tanpa percaya kiamat hampir tiba pun kita perlu ambil tindakan kerana kewajipan pada alam.

Pensyarah di Institut Penyelidikan Matematik (INSPEM) Universiti Putra Malaysia, Prof Madya Mat Rofa Ismail berkata, berdasarkan kajian kosmologi memang matahari dalam era separuh umur dan berlaku perubahan daripada segi fizikal.

Bagaimanapun katanya, walaupun matahari di peringkat sekarang, hayatnya masih panjang dan mengikut kajian sains lebih banyak perkara boleh berlaku secara tiba-tiba di angkasa raya umpamanya galaksi pecah.

Oleh itu, katanya untuk meletakkan tarikh tertentu bagi mengatakan bahawa bumi akan menghadapi saat kehancurannya adalah khurafat dan masyarakat tidak boleh terpengaruh dengan andaian seumpama itu.

“Faktor sains hanya dapat menjawab persoalan kecil daripada kosmos. Memang ada tanda bumi sekarang bergerak perlahan dan persekitaran juga bergerak perlahan. Akhirnya bumi akan berhenti berputar dan jika siang selama 30 jam, bumi akan terbakar.

“Itu adalah akademik kerana berdasarkan benda kita boleh jangka umur. Kajian radioaktif membolehkan pakar sains menjelaskan perubahan yang berlaku. Bagaimanapun, ketepatan masih dipersoalkan,” katanya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)