• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Memantapkan Pengertian Akidah

ARKIB : 14/03/2012
Oleh MOHAMAD AMIRUL AMIN MAULA LOKMAN HAKIM


DALAM setiap tindakan umat Islam akidah merupakan neraca utama menjadi parameter kepada perbuatan serta aktiviti mereka.

Akidah adalah perkara asas dan utama bagi umat Islam tidak kira bangsa atau rupa. Lebih-lebih lagi mereka yang bergelar Muslim haruslah berpaut pada intipati akidah yang jelas dan mantap.

Daripada sudut istilah akidah bererti simpulan iman, pegangan yang kuat atau keyakinan yang menjadi pegangan yang kuat.

Keyakinan ini tidak akan terserlah kecuali dengan kejayaan seseorang Muslim itu mempercayai al-Quran dan sunnah.

Kepercayaan tidak akan sempurna tanpa pengamalan yang benar (sahih) dan bukan dari cetusan pengamalan yang sesat (dholal).

Iman pula merupakan asas akidah yang menghasilkan syariat Islam. Kemudian daripada asas itu terhasil cabang-cabang yang digelar sebagai syariat (perbuatan) dan akhlak (tingkah laku) manusia itu sendiri.

Pertautan yang kompleks ini menyebabkan akidah perlu dipertahankan oleh umat Islam kerana ia mempunyai kesan yang amat besar dalam kehidupan seharian umat Islam.

Hal yang demikian menjadikan keimanan dan syariat satu perkara yang sangat padu saling lengkap melengkapi antara satu sama lain. Ikatannya antara satu sama lain amat memberikan kesan yang mendalam.

Mereka yang berakidah dengan cara yang tidak benar, akan mengamalkan Islam secara terpesong.

Oleh kerana itu, keimanan haruslah diperhalusi dengan syarat dan ketentuan yang diletakkan hukum syarak.

Seharusnya kita memahami bahawa Islam mempunyai nilai yang sangat tinggi dan berkualiti.

Antara beberapa perkara yang boleh merosakkan akidah menjurus secara langsung kepada kecacatan dalam syariat adalah bentuk keyakinan kepada konsep ketuhanan.

Manusia yang bertamadun wajib meyakini kewujudan tuhan dan berkuasa atas segalanya.

Hal ini dapat mematahkan golongan atheis yang sering merancang bagi menjatuhkan kualiti pegangan umat Islam.

Jelas disini kepercayaan dan keyakinan yang kukuh di benak hati manusia itu sendiri amat dititikberatkan sama sekali.

Kedua, kesilapan manusia dalam menuturkan kata-kata. Perkara ini sering berlaku dalam kehidupan bermasyarakat. Mereka yang sering mengeluarkan kata-kata dan ucapan yang mampu membawa kepada kerosakan akidah, mampu menjerumuskan dirinya ke dalam kesesatan yang tersembunyi (syirik khafi).

Percakapan dan ucapan ini sering dipandang remeh oleh sesetengah golongan masyarakat. Hal ini kerana, mereka yang sering menyamakan urusan dunia dan akhirat, tanpa merujuk kepada asas rujukan agama seperti al-Quran dan sunnah.

Ketiga, akidah juga boleh menjadi rosak dengan pengamalan manusia yang sering berlandaskan adat berbanding syariat.

Perkara ini sering terjadi bagi mereka yang terlalu mementingkan soal adat resam sesetengah kaum, tanpa melihat secara dalam dari lensa agama Islam itu sendiri.

Pengamalan yang membawa kepada kesesatan amatlah ditolak sama sekali, kerana ia bakal menjerumuskan manusia ke dalam kebinasaan.

Tanggungjawab kita sebagai muslim dan mukmin haruslah bercirikan kepada pembangunan akidah. Memelihara konsep akidah itu adalah tugas semua mereka yang bergelar muslim. Hati yang bersih, dan menjadikan al-Quran dan sunnah sebagai rujukan utama sangat memberi jalur positif pada dunia hari ini.

Seterusnya, jihad melawan hawa nafsu itu perlu diperjuangkan bagi semua masyarakat Islam kini yang hidup dalam keadaan majmuk.

Taqwa pula adalah hadiah kepada mereka yang telah berjaya membawa diri kearah kefahaman akidah yang matang.

Penyelarasan syariat itu sebenarnya memainkan peranan penting bagi meneliti ketaqwaan seseorang itu sendiri.

Allah SWT berfirman dengan bermaksud: Wahai sekalian manusia! Beribadatlah kepada Tuhan kamu yang telah menciptakan kamu dan orang-orang yang terdahulu daripada kamu supaya kamu (menjadi orang-orang yang ) bertaqwa. (Al-Baqarah : 21)

Ayat di atas amat memberi kesan yang positif dalam kehidupan kita. Mempercayai, meyakini dan mengakui bahawa pengukuhan akidah itu ada bagi setiap muslim itu harus direncanakan.

Segala intipati undang-undang yang direka hari ini, bukanlah untuk mengawal kita, bahkan ia sebenarnya melepaskan kita dari seksaan api neraka kelak.

Melihat peri pentingnya memperjuangkan akidah yang bersih ini, umat Islam tidak seharusnya berkompromi dalam isu-isu yang menjejaskan akidah Islam.

Ia merupakan satu elemen jati diri umat Islam yang perlu dipertahankan dalam apa keadaan sekalipun.

Dalam konteks negara pula, Islam merupakan jati diri negara yang tidak boleh dihapuskan berdasarkan Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan Islam bukan sekadar agama rasmi tetapi merupakan agama bagi Persekutuan.

Ia diperkukuhkan lagi apabila Ketua Negara iaitu Yang di-Pertuan Agong tatkala menaiki takhta akan bersumpah akan memelihara Islam pada setiap masa.

Secara tersiratnya Perlembagaan Persekutuan ini telah cuba untuk mempertahankan akidah umat Islam agar sentiasa terjamin dan tidak dirobek oleh mana-mana orang perseorangan ataupun badan-badan tertentu.

Mempertahankan akidah adalah tanggungjawab setiap umat Islam. Setiap umat Islam wajib melakukan sesuatu untuk mempertahankan akidah umat Islam.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)