• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Membentuk Pelajar Lemah Menjadi Cemerlang

Oleh Azrina Sobian

PENDIDIKAN sangat penting dan kerana itu, tidak hairanlah pada setiap masa, dunia pendidikan negara mendapat perhatian yang tinggi. Sering kali kita mendengar pelbagai pandangan diutarakan bagi memperbaiki sistem pendidikan negara.

Namun, sehingga kini usaha merealisasikan pandangan itu masih terlalu jauh apatah lagi untuk melihat hasilnya. Rungutan yang diterima pula mempunyai pelbagai sifat, daripada rungutan terhadap sistem pendidikan, mutu guru, kandungan pelajaran, kaedah pengajaran serta tumpuan pendidikan.

Segala rungutan akhirnya mengelirukan masyarakat dan menimbulkan rasa tidak yakin ibu bapa terhadap dunia pendidikan itu sendiri. Paling terbaru adalah usaha mengehadkan jumlah mata pelajaran yang boleh diambil pelajar dan menilai semula mata pelajaran teras.

Semua usaha itu dialu-alukan. Sememangnya, perhatian kerajaan terhadap meningkatkan keupayaan pelajar amat digalakkan. Namun, penulis tidak begitu pasti adakah usaha dicanangkan itu mengambil kira pelajar lemah di sekolah?

Apa yang diperhatikan kini, pelbagai usaha penambahbaikan mutu pendidikan lebih banyak menyentuh atau menjurus kepada pelajar mempunyai kemampuan belajar yang baik atau dalam bahasa mudahnya, pelajar pandai.

Namun, langkah memperbaiki sistem pendidikan untuk pelajar lemah jarang sekali disentuh. Adakah ini bermakna pelajar sebegini tidak diiktiraf dalam dunia pendidikan negara? Untuk tujuan penulisan ini, penulis ingin merujuk pelajar lemah yang tidak begitu menyerlah dalam pelajaran atau tidak dapat menguasai pelajaran.

Secara umumnya, mereka ini menguasai kemahiran asas pembelajaran (3M) iaitu membaca, mengira dan menulis namun mereka adalah pelajar yang jarang sekali memperoleh A dalam pelajaran. Dengan kata lain, mereka sering kali dirujuk sebagai ‘pelajar tidak pandai’.

Pelajar tidak pandai ini disebabkan pelbagai punca. Ada pelajar itu sememangnya sudah sedia menghadapi masalah ketidakupayaan pembelajaran. Ada pula menghadapi masalah sikap dan tidak ketinggalan sememangnya tidak menyukai sesuatu mata pelajaran akibat pengalaman pembelajaran tidak baik atau tidak menyeronokkan.

Walaupun pelajar lemah tidak menyerlah dalam pelajaran dan mungkin, setiap kali peperiksaan hanya mendapat markah ‘cukup makan’, tidak bermakna mereka tidak mempunyai potensi atau kemampuan untuk berjaya.

Malangnya, dalam keadaan kini, potensi atau keupayaan pelajar tidak dikenal pasti kerana dunia pendidikan lebih banyak menumpukan kepada pelajar berkeupayaan tinggi. Hasilnya, jarang sekali mendengar masalah atau nasib pelajar lemah terbela setelah gagal atau hanya mendapat markah minimum dalam peperiksaan utama.

Oleh kerana itulah persoalan diskriminasi dunia pendidikan terhadap pelajar lemah ditimbulkan. Apakah yang terjadi kepada mereka selepas tidak memperoleh keputusan baik dalam peperiksaan? Adakah program atau perancangan khusus dilakukan untuk pelajar ini?

Atau mungkinkah mereka hanya dibiarkan menentukan nasib sendiri. Jika ini benar terjadi maka tidak hairanlah pelbagai masalah berkait dunia remaja semakin berleluasa.

Tidak dinafikan, ada perancangan tertentu untuk pelajar yang kurang menyerlah dalam pelajaran. Jika tidak masakan kerajaan memperkenalkan sekolah vokasional atau sekolah kemahiran. Namun, berapa ramaikah pelajar lemah berpeluang memasuki sekolah begini?

Pasti tidak semua pelajar mempunyai peluang yang sama untuk memasuki sekolah kemahiran. Apa pula terjadi kepada pelajar yang tidak terpilih? Ini pasti menimbulkan persoalan terhadap pelaksanaan dasar atau perancangan yang tidak menepati sasaran dikehendaki.

Justeru, kita hendaklah bijak mengenal pasti keupayaan anak atau pelajar dan seterusnya membangunkan keupayaan mereka ke tahap tertinggi. Jika pelajar tidak mampu cemerlang dalam pelajaran, maka keupayaan lain dimiliki pelajar itu mestilah dikenal pasti.

Kemungkinan besar pelajar itu pandai dalam lukisan atau muzik. Maka, kelebihan itulah yang perlu digilap. Inilah yang berlaku kepada beberapa insan ternama di dunia seperti Albert Einstein (14 Mac 1879 - 18 April 1955).

Einstein menghadapi masalah disleksia yang menyebabkan beliau mempunyai daya ingatan tidak baik dan sentiasa gagal menghafal walaupun satu perkara mudah seperti mengingati bulan dalam satu tahun. Walaupun Einstein mungkin tidak dapat belajar dengan baik, sumbangan beliau dalam dunia saintifik dan teori sememangnya tidak dapat dinafikan lagi.

Begitu juga penulis terkenal Agatha Christie (15 September 1890 - 12 Januari 1976). Walaupun menghadapi masalah dalam pembelajaran, ia tidak menghalang beliau menjadi kreatif dan belajar untuk menulis.

Hasilnya, beliau berjaya menulis pelbagai buku misteri yang terjual sehingga 4 bilion naskhah di seluruh dunia. Malah, tulisan beliau menjadi sumber ilham ramai penulis muda di seluruh dunia.

Manusia mempunyai pelbagai keupayaan dan keupayaan yang perlu digilap. Dalam dunia pendidikan negara, perbezaan keupayaan sememangnya diakui wujud namun sejauh mana usaha mengenal pasti dan memupuk perbezaan keupayaan itu dilaksanakan masih menjadi tanda tanya.

Apa yang sangat diperlukan adalah usaha campur tangan awal dalam pengenal pasti keupayaan pelajar. Ini harus dilakukan seawal mungkin dan seterusnya kaedah pendidikan yang menjurus kepada keupayaan itu mestilah dilaksanakan segera.

Jika ini dapat dilakukan, maka keupayaan semua pelajar dapat digembleng dan diarahkan kepada jalan yang baik. Seterusnya, ini membuktikan betapa kita mengiktiraf keistimewaan yang dimiliki setiap pelajar.

Penulis ialah Felo Pusat Sains dan Teknologi Institut Kefahaman Islam Malaysia

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)