• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Memupuk Nilai Budaya Korporat Melayu-islam

Bersama YaPEIM: Memupuk nilai budaya korporat Melayu-Islam
Oleh Penulis Khas YaPEIM


PEMIMPIN korporat Muslim sebagai pembina budaya seharusnya menerapkan nilai Islam yang berhubungan dengan etika kerja, moral, nilai kemanusiaan dan tanggungjawab sosial yang terkandung dalam fiqh muamalat. - Gambar hiasanPengurusan kanan perlu utama tanggungjawab sosial

BUDAYA korporat bermaksud nilai yang dibudayakan dalam konteks suatu perusahaan. Nilai yang disepakati dan dihayati bersama itulah menjadi teras budaya korporat, lalu melahirkan sikap dan perilaku unik serta tersendiri, berbeza daripada korporat lain terutama yang menjadi saingan.

Nilai itu terus dipertahankan dan diwariskan daripada generasi ke generasi kerana nilai budaya itu dianggap faktor penting kecemerlangan prestasi korporat. Memang kecemerlangan sering kali dihubung kait gandingan antara budaya dengan strategi.

Walaupun budaya dengan pelbagai aspeknya sudah lama dibicarakan, kira-kira dua dekad lalu sarjana mula memahami dan mengambil kira pengaruh budaya terhadap perilaku, semangat dan produktiviti kerja. Sejak itu, mereka mula memberi perhatian bagaimana memanfaatkan unsur budaya untuk menjadikan kerja sebagai yang menyenangkan, menambah penghasilan, memenuhi keperluan pengguna dan menghadapi cabaran persaingan.Dalam kaitan ini, Jepun selalu dirujuk sebagai bangsa berjaya menyerap nilai budayanya dalam organisasi perdagangan mereka dan menghasilkan generasi korporat yang menguasai perindustrian perdagangan antarabangsa.

Memang tidak semua unsur budaya korporat Jepun sesuai dengan budaya kita. Seperti kita tahu, sebahagian budaya korporat Jepun berakar pada ajaran Zen Buddhism dan Shogun Tokugawa. Sudah tentu unsur sedemikian tidak mungkin dapat diserapkan dalam budaya korporat kita.

Dari satu segi, kita memang perlu bersikap terbuka dan bersedia menerima unsur budaya luar bermanfaat dan sesuai dengan budaya kita. Sikap terbuka sedemikian diperlihatkan Rasulullah SAW ketika menerima saranan Salman al-Farisi supaya menggali parit di sekeliling Madinah sebagai strategi pertahanan menghadapi serangan Quraisy dalam Perang Khandak.

Menggali parit sebagai strategi perang satu unsur yang dipinjam dari Parsi, pinjaman seperti itu memang tidak ada salahnya.

Peminjaman unsur budaya asing tidak harus mengambil alih nilai budaya tempatan sebenarnya lebih berpotensi. Sesuatu unsur budaya yang membawa kejayaan sesebuah negara tidak semestinya membawa hasil sama jika dipindahkan dalam persekitaran budaya berlainan.

Sebenarnya ajaran Islam memang cukup kaya dengan nilai dinamik. Andainya nilai yang memang sudah membudaya itu dapat disalurkan dan diserapkan ke dalam budaya korporat kita, nanti akan terhasil suatu model budaya korporat Melayu-Muslim yang sihat, unik dan dinamik.

Dalam hubungan ini pemimpin korporat sebagai pembina budaya seharusnya mampu menggilap dan menyegarkan nilai Islam yang berhubungan dengan etika kerja, moral, nilai kemanusiaan, semangat musyawarah dan gotong-royong, kesetiaan dan kepemimpinan, tanggungjawab sosial yang terkandung dalam fiqh muamalat.

Dalam budaya korporat Islam, kita akan menemukan ciri unik seperti menyenangi pekerjaan kerana kerja mencari nafkah yang halal adalah suatu jihad, sikap berdisiplin yang lahir daripada kewaspadaan batin dan kesedaran mengenai dosa dan pahala, ganjaran dan hukuman duniawi-ukhrawi, juga semangat persaudaraan serta hubungan kasih sayang kemanusiaan yang jujur.

Budaya korporat Islam tidak berorientasi keuntungan atau mencari keuntungan semata-mata. Memang semua korporat perlu mencari keuntungan untuk syarikat, tetapi mereka juga mempunyai tanggungjawab sosial yang harus ditunai.

Yang dimaksudkan tanggungjawab sosial korporat bukan hanya menyediakan barang, perkhidmatan atau dividen, tetapi meliputi masalah kemanusiaan lain tanpa terikat dengan kepentingan ekonomi.

Keghairahan untuk mengaut keuntungan sebanyak mungkin, sering mendorong pelbagai tingkah tidak beretika oleh korporat. Yang penting tidak menyalahi undang-undang. Dengan ungkapan lain buat apa saja asalkan tidak menyalahi undang-undang walaupun tidak beretika.

Budaya korporat berorientasikan Islam tidak hanya memperhatikan aspek undang-undang, tetapi juga etikanya.

Yang diharapkan masyarakat korporat bukan sekadar tidak menyalahi undang-undang, tetapi memenuhi ukuran moral dan etika masyarakat.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)