• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Mendalami Kandungan Surah Al-fatihah

BUKU ini menjadikan kandungan surah al-Fatihah sebagai topik utama perbincangan. Al-Fatihah walaupun hanya mengandung tujuh ayat tetapi ia membawa mesej yang cukup besar.

Al-Quran merupakan himpunan dan rumusan bagi keseluruhan wahyu yang pernah diturunkan kepada para Nabi dan Rasul terdahulu. Al-Fatihah pula merupakan himpunan dan rumusan bagi keseluruhan kandungan al-Quran. Penempatannya di urutan pertama di dalam susunan surah-surah al-Quran memberikan keagungan yang tersendiri kepada surah ini. Hal ini dikukuhkan dengan kewajipan membacanya di dalam setiap rakaat solat.

Bahkan, setiap ayat yang dibacakan setelah al-Fatihah memperlihatkan kaitan yang erat sehingga keutamaan al-Fatihah menjadi begitu menyerlah.

Walaupun buku ini menjadikan al-Fatihah sebagai topik utama pembahasan, penulis tidak menjadikan buku ini berunsur kajian tafsir. Ini kerana tafsiran al-Quran memiliki disiplin yang khusus.

Penulis berusaha di dalam buku ini untuk mengungkapkan kandungan al-Fatihah dengan persembahan gaya bahasa dan bentuk penyampaian yang ringan. Harapannya, ia menjadi sebuah bacaan yang tidak hanya menyapa minda tetapi turut juga menyentuh hati.

Demi menghadirkan gambaran nyata bagaimana sepatutnya setiap insan berinteraksi dengan kalamullah, penulis menyelitkan kisah-kisah kehidupan yang ringkas.

Kisah-kisah pendek ini diusahakan menjadi sarana yang dapat menjelaskan sudut pandang al-Quran mengenai suatu situasi dalam episod kehidupan.

Buku ini dibahagikan kepada 10 bab seperti berikut :

Bab 1 : Isti'azah (A'uzubillahi minassyaithanirrajim)

Bab 2 : Basmalah (Bismillahirrahmanirrahim)

Bab 3 : Alhamdulillahi rabbil 'alamin

Bab 4 : Arrahmanirrahim

Bab 5 : Maliki yaumiddin

Bab 6 : Iyyaka na'bud wa iyyaka nasta'in

Bab 7 : Ihdinasshiratal mustaqim

Bab 8 : Shirathallazina an'amta 'alaihim

Bab 9 : Ghairil maghdhubi 'alaihim waladdhallin

Bab 10 : Al-Fatihah

Secara kesimpulannya ada empat perkara utama yang patut mendapat renungan.

Pertama, mengenai perkenalan Allah sebagai Tuhan. Kedua, pemberitahuan bahawa manusia memiliki peranan, tugas dan matlamat di dalam kehidupan ini. Ketiga, permohonan kepada Sang maha segala maha agar diberi petunjuk agar manusia dapat memainkan peranan, menjalankan tugas dan mencapai matlamat dengan sebaiknya.

Keempat, selain dari usaha bersifat doa, manusia juga perlu memperluaskan usaha dengan mengkaji bagaimana mereka yang Allah beri nikmat kehidupan ini dan bagaimana mereka yang mendapat murka dan kemarahan Allah dalam kehidupan ini.

Demikian dapat menjadi kayu ukur dan garis panduan bagi manusia dalam kehidupan ini.

Empat perkara di atas menjadi faktor utama yang akan membantu setiap insan menyusun struktur perasaan dan fikiran mereka dalam setiap situasi yang dialami. Mereka yang mampu merenung empat perkara utama itu akan sampai kepada penilaian terhadap situasi dari beberapa sudut.

Pertama, dari sudut Allah selaku yang Maha Kuasa. Kedua, dari sudut dirinya sebagai hamba. Ketiga, dari sudut bagaimana kesungguhan memohon petunjuk Allah, berusaha mencari petunjuk Allah dan menggantung harap kepada-Nya. Keempat, mengkaji pengalaman mereka yang terdahulu dalam mengharungi situasi serupa.

Dengan demikian setiap insan dapat melihat dengan jelas struktur perasaan dan fikiran yang rapi sesuai dengan apa yang dikehendaki Allah.

Semoga kita tergolong di kalangan mereka yang mampu menyusun struktur perasaan dan fikiran sehingga membantu kita untuk meraih segala yang baik dan menjauhkan diri daripada segala yang buruk.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)