• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Musyawarah Teras Pemerintahan Terbaik

Oleh Nik Mustapha Nik Hassan

Mekanisme beri peluang kalangan bijak pandai bentuk sistem sesuai wujud negara Islam

ISLAM diutuskan Allah untuk membentuk keperibadian individu yang sempurna dan menyusun masyarakat supaya keharmonian dan kesejahteraan manusia setempat serta sejagat dapat dicapai. Mengikut fitrah kemanusiaan, manusia dicipta bukan saja dengan memiliki sifat makhluk individu malah bersifat makhluk sosial. Bahkan tema isi al-Quran menumpu kepada kelakuan manusia di peringkat individu dan masyarakat. Shah Waliyullah, seorang ulama terkenal abad ke-18 berpendapat, tujuan Islam diutuskan kepada umat manusia untuk menyempurnakan sifat keperibadian manusia dan menyedarkan diri mereka kepada kehendak Ilahi melalui pembentukan sebuah ‘orde’ masyarakat yang tersusun dan manusia dapat menyempurnakan kemampuan sepenuhnya. Abu Ali Ahmed Miskawayh, seorang ahli falsafah dan sejarawan Islam dalam bukunya ‘Tahdib al-Akhlaq Wa Ta’thir al-A’raq’ mengutarakan teori-manusia pada fitrahnya memiliki sifat sosial (madani). Justeru, individu perlu bersama dengan masyarakat.

Al-Farabi, seorang lagi ulama besar turut berpandangan, untuk manusia meningkatkan kesempurnaannya, pada dasarnya perlu kepada banyak keperluan yang tidak mungkin dapat menyediakannya sendiri. Oleh itu, manusia perlu menjalani proses pertukaran barangan dan perkhidmatan antara satu sama lain.

Dengan kata lain, manusia memerlukan antara satu sama lain dalam menjalani hidup yang bermakna dan sempurna. Dari sudut lain, manusia memiliki kecenderungan untuk menjamin kepentingan dirinya sentiasa terpelihara.
Kepentingan atau menyayangi diri sendiri adalah sifat semula jadi manusia.
Islam tidak sekali-kali menghapuskan sesuatu yang sedia ada dalam diri manusia.
Islam hanya cuba menyempurnakan sifat itu dengan mengimbangi keharmonian kepentingan individu dengan kemuslihatan masyarakat.

Daripada dua sifat dimiliki manusia, ‘orde’ kemasyarakatan bersandarkan keadilan dan kerjasama dapat disusun melalui keharmonian keperluan menjaga kepentingan diri individu dan kemuslihatan masyarakat. Dalam proses menuju matlamat itu, Islam meletakkan institusi pemerintah sebagai keperluan untuk menjamin tercapainya ketersusunan masyarakat.

Institusi pemerintah atau sektor awam yang mantap dan berwibawa dianggap prasyarat kepada kemakmuran dan kemajuan sesebuah ‘orde’ masyarakat. Teras utama pembentukan struktur dan pelaksanaan institusi pemerintah hendaklah berasas kepada kewujudan semangat musyawarah dalam sistem pemerintahan negara.

Asas ini penting demi merealisasikan pemerintahan negara menepati semangat agama. Semangat musyawarah mewujudkan struktur institusi pemerintahan, pemilihan barisan kepemimpinan dan pelaksanaan dasar pemerintahan negara menepati semangat dan seterusnya mewujudkan kebajikan serta kesejahteraan kepada rakyat.

Musyawarah adalah mekanisme terbaik kerana di kalangan bijak pandai dan ahli masyarakat pada keseluruhan diberi peluang untuk berperanan pada peringkat masing-masing bagi memandu haluan perjalanan pemerintahan negara.

Daripada semangat musyawarah, sesebuah negara Islam mampu membentuk struktur sistem pemerintahan negara sesuai dengan keadaan setempat dan semasa demi mendaulatkan syariah Islam. Tugas utama sesebuah pemerintahan dalam Islam ialah menjamin kebajikan sosial di kalangan semua lapisan rakyat tercapai.

Sektor swasta merangkumi sektor isi rumah dan sektor firma turut sama berperanan membangunkan negara dalam semua aspek termasuk akhlak dan kemajuan ekonomi. Sesuai dengan kehormatan dan keyakinan Islam terhadap kedudukan individu, sektor swasta dalam pemerintahan Islam adalah rakan kongsi yang sama-sama akan menentukan kemajuan negara.

Bahkan dalam Islam, sesuai dengan fitrah penyusunan negara, sektor swasta harus mempelopori usaha ke arah memajukan negara. Islam mempunyai pandangan bahawa usaha membangun dan memaju sesebuah masyarakat atau negara memerlukan penggemblengan usaha peringkat individu isi rumah dan firma.

Inisiatif individu dalam suasana yang sesuai dengan kehormatan dan kebebasan yang diperuntukkan kepada individu akan menjadi faktor penentu kemajuan sesebuah negara. Islam mempunyai pendekatan berbeza berkaitan kebebasan individu dibandingkan kebebasan individu dalam sistem liberal demokratik kapitalis.

Islam memberi penekanan kepada pembentukan akhlak individu. Kesepaduan akhlak yang mantap dan kebebasan gerak geri individu dalam suasana wujud budaya Islam akan menghasilkan masyarakat kreatif dan dinamik. Akhlak mulia adalah asas dan penggerak kepada pencapaian kecekapan, inovatif dan kreativiti dalam diri manusia.

Individu yang berakhlak adalah individu yang bertanggungjawab, sekali gus berperanan positif kepada pembangunan negara. Justeru, seseorang yang berakhlak tinggi akan sentiasa mencuba membaiki prestasi pekerjaannya ke mercu yang mampu dicapai.

Sektor firma lebih kecil dari segi saiz organisasinya. Ia lebih fokus dari segi bidang usaha dan objektif yang hendak dicapai. Justeru, ia lebih cepat dan mudah membuat sesuatu keputusan serta tindakan. Ciri ini memudahkan organisasi mencapai matlamatnya. Jika semua firma dalam negara dapat digembleng supaya berperanan secara positif dan relevan kepada keperluan negara, mereka pasti akan dapat mendukung aspirasi negara.

Penulis ialah Ketua Pengarah Institut Kemajuan Islam Malaysia (IKIM)

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)