• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Pemantauan, Pengawasan Jamin Keberhasilan Kualiti

Oleh Sharifah Haayati
bhagama@bharian.com.my

Proses menguat kuasa elak kesilapan berterusan, pastikan amanah tidak terabai

SETIAP hari, kita melakukan pelbagai urusan termasuk urusan kerjaya dan rumah tangga. Namun, kadangkala urusan itu belum tentu berhasil jika tanpa pemantauan atau pengawasan berterusan selain menerusi izin Allah SWT.

Lihat saja kepada peranan ibu bapa di rumah. Mendidik, mengasuh, memberi segala bentuk kasih sayang belum tentu dapat melahirkan anak yang salih dan berjaya jika kita tidak mengikuti, memantau atau mengawasi perkembangan mereka secara dekat dan rapat.

Sehinggalah kita mengenali perwatakan anak yang berbeza walaupun seibu dan sebapa. Ada anak rajin belajar tanpa perlu disuruh tetapi apabila dipantau, cara belajarnya kurang berkesan. Ada pula anak perlu sentiasa diingatkan atau disuruh untuk mengulang kaji pelajaran tetapi apabila melakukannya dia bersungguh-sungguh.

Ada yang sering lewat menghantar atau menyiapkan kerja sekolah dan ada pula asyik hilang saja alat tulis yang dibawanya. Macam-macam lagi keadaan yang semua boleh diketahui apabila ibu bapa memantau hal anak mereka.

Seringkali aspek pemantauan ini dilupakan sehinggalah berlaku keadaan tidak disangka oleh ibu bapa kerana mereka anggap sudah bermacam-macam usaha dilakukan. Justeru, memantau atau mengawasi perkembangan anak juga adalah sebahagian daripada tanggungjawab serta bukti kasih sayang dan sifat ambil berat ibu bapa.

Samalah keadaan dalam urusan kerja seharian yang memerlukan pemantauan berterusan. Hampir setiap hari pelbagai isu akibat kegagalan pemantauan, pengawasan dan pemeriksaan pelbagai pihak dipaparkan dalam media.
Proses kerja tidak akan lengkap dan berhasil dengan kualiti walaupun selepas dirancang, disusun atur, dilaksana jika dibiarkan tanpa pemantauan berterusan.

Tugas memantau, mengawasi, mengawal, memeriksa dan menguat kuasa bukan untuk mencari salah tapi mengelakkan kesalahan atau kesilapan berterusan, memastikan prosedur dipatuhi, keutamaan didahulukan dalam pelaksanaan, meningkatkan kewibawaan, profesionalisme, menyelaras tugasan, mengelak pembaziran sumber, mengelakkan pertambahan kos disebabkan kelewatan serta menilai pencapaian projek semasa berbanding apa yang dirancangkan.

Justeru, Islam amat menekankan aspek pemantauan bagi menguatkuasakan amalan berteraskan ajarannya serta untuk mengelakkan berlakunya keburukan melalui konsep kerja yang dinamakan al-hisbah. Firman Allah SWT dalam Surah al-Imran ayat 110 bermaksud: "Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang buruk dan keji."

Al-Mawardi dalam al-Ahkam al-Sultaniyyah menyatakan, ayat itu bermaksud menggesa kepada perbuatan baik dan mencegah keburukan daripada berlaku dan termasuk dalam tanggungjawab agama serta perlu diinstitusikan sebagai agensi atau badan penguatkuasaan bagi menjamin keberkesanannya.

Ibn Khaldun dalam Muqaddimah juga menegaskan kepentingannya terutama kepada mereka yang gagal dalam mematuhi peraturan undang-undang. Pelbagai unit, agensi, badan penguatkuasaan, pemantauan dan audit juga ditubuhkan secara khas dalam pelbagai kementerian dan institusi di negara ini bagi tujuan itu.

Pemantauan dilaksanakan sejak zaman Rasulullah yang sering meninjau peniaga di pasar supaya tidak menipu dalam perniagaan mereka dan gemar mencari golongan miskin untuk dibantu. Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Bantulah aku mencari orang miskin di antara kamu, kerana kamu dilimpahi rezeki dan diberi kemenangan semata-mata berkat orang miskin di antara kamu". (Riwayat Abu Daud & al-Nasaie)

Bahkan Saidina Umar al-Khattab juga sering berjalan malam untuk meninjau keadaan masyarakatnya. Daripada amalan inilah Saidina Umar mengetahui perbualan antara seorang ibu yang menyuruh anak perempuannya mencampurkan susu dengan air bagi menambah pendapatan mereka seperti dikisahkan oleh al-Baihaqi dan pengembala haiwan yang enggan menjual haiwan yang dijaga kepada Saidina Umar kerana takut perbuatannya dilihat oleh Allah SWT.

Gambaran sifat ihsan mereka diketahui melalui pemantauan secara langsung oleh khalifah Saidina Umar. Malah, zakat juga dapat diagihkan dengan berkesan pada zaman ini kerana adanya pemantauan dan pengawasan teliti.

Firman Allah SWT dalam surah al-Hasyr ayat 18-19 bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya), Dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang disediakan (dari amalan-amalannya) untuk hati esok (hari akhirat). Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat meliputi pengetahuan-Nya akan segala yang kamu kerjakan".

Dalam pengurusan kerja, pemantauan boleh dibuat dengan beberapa cara iaitu penyediaan penjadualan kerja termasuklah sumber tenaga, aliran kewangan dan tempoh, penentuan aliran proses kerja, penyediaan terma rujukan, penyediaan petunjuk pencapaian, pengauditan dan penyediaan laporan.

Hasil pemantauan, pengawasan diperoleh melalui mesyuarat. laporan status projek, minit mesyuarat, laporan berkala dan tahunan serta maklum balas pelanggan.

Justeru, bagi memastikan penghasilan kerja berkualiti, janganlah kita abaikan aspek pemantauan kerana ia juga adalah sebahagian daripada amanah dan proses dalam tanggungjawab kerja. Setiap proses tindakan untuk memastikan keberhasilan atau output yang berkualiti itu pula tidak akan sia-sia.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)