• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Pendakwah Perlu Ikhlas Berdakwah

Oleh MOHD. SHAH CHE AHMAD

MENYEBARKAN ajaran Islam bukanlah semudah yang disangka. Selain memerlukan penguasaan ilmu pengetahuan duniawi dan ukhrawi yang tinggi, keyakinan diri serta peribadi mulia perlu disertakan dalam diri seseorang pendakwah.

Segala cabaran perlu dilalui dengan hati terbuka dan ikhlas dalam melaksanakan usaha dakwah, terutamanya kepada golongan yang belum mendapat hidayah dan menentang satu-satunya agama yang diredai oleh Allah itu.

Oleh itu, tugas sebagai pendakwah masyarakat Orang Asli adalah satu cabaran yang sukar kerana ia menguji kesabaran serta semangat pendakwah dalam menghadapi segala kerenah setiap lapisan masyarakat yang ingin menerima dakwah.

Tindakan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyediakan penggerak masyarakat Orang Asli di perkampungan Orang Asli merupakan usaha pintar dalam menyebarkan ajaran Islam di kawasan pendalaman yang kurang dimasuki orang ramai.

Penggerak merupakan wakil daie yang ditempatkan oleh Jakim di perkampungan Orang Asli untuk membimbing golongan itu agar membimbing masyarakat Orang mengenali dan menghayati agama Islam.

Walaupun bilangan Orang Asli tidak begitu besar dibandingkan dengan penduduk bandar, namun mereka juga merupakan penyumbang kepada negara serta mempunyai hak sama rata untuk didakwah ke arah jalan yang benar iaitu agama Islam.

Menjadi tanggungjawab bagi penggerak yang telah diamanahkan untuk merealisasikan misi asal menyebarkan agama Islam kepada saudara-saudara Muslim dan mengukuhkan tunjang keimanan sesama Islam.

Orang Asli mempunyai potensi besar untuk memeluk agama Islam. Ini kerana kebanyakan daripada mereka tidak mempunyai pegangan agama yang jelas dan hanya mengamalkan kepercayaan turun-temurun nenek moyang mereka.

Peluang itu tidak harus disia-siakan dan perlu diambil segera oleh semua pihak dan jabatan agama supaya ajaran Islam dapat dikembangkan seluruh pelosok negara dan dapat dinikmati bersama dengan masyarakat pendalaman.

Ketua Pegawai Perhubungan, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Mohammad Noor Abdul Rahman berkata, penggerak harus ikhlas meneruskan usaha dan menyingkirkan sikap berputus asa sepanjang melaksanakan tanggungjawab berdakwah.

Ini kerana, tanggungjawab menyebarkan agama Islam dan memastikan penghayatan ajaran dan gaya hidupnya kekal diamalkan dalam diri masyarakat Orang Asli terletak di tangan penggerak yang telah diamanahkan itu.

"Berdakwah bukanlah kerja mudah kerana ia melibatkan kepercayaan dan pegangan seseorang. Lebih-lebih lagi yang diamalkan sejak turun-temurun. Oleh itu dakwah yang berkesan memakan masa yang lama dan usaha yang berterusan dalam menarik perhatian dan membuka keinginan golongan sasar.

"Di samping dibantu oleh organisasi lain, penggerak memegang amanah untuk menyebarkan dakwah Islam di kawasan yang telah ditempatkan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada program Jelajah Silaturrahim Orang Asli Seluruh Malaysia anjuran Yadim, baru-baru ini.

Sebanyak 25 buah perkampungan Orang Asli terpilih di seluruh negeri Semenanjung Malaysia dilawati oleh anggota kumpulan Yadim tersebut.

Antara pengisian pada program jelajah tersebut adalah penyampaian sumbangan berupa keperluan isi rumah, penyediaan burger panas Yadim, ceramah agama, persembahan karaoke, mendapatkan maklum balas keadaan Orang Asli dan pendaftaran sahabat Yadim.

Mohammad Noor berkata, dakwah yang berkesan memerlukan strategi yang teratur dan terancang.

"Dakwah tidak boleh disampaikan dengan cara paksa. Pendekatan berbentuk santai dan bersahaja harus dilakukan bagi menarik minat golongan bukan Islam dengan ajaran Islam selagi tidak bertentangan dengan ajaran Islam," katanya.

Bagaimanapun tambahnya, misi dakwah tidak hanya boleh disandarkan oleh penggerak sahaja. Kerjasama semua pihak penting dalam menjayakan usaha menyebarkan agama Islam.

"Walaupun terdapat badan yang ditubuhkan untuk menjalankan dakwah kepada masyarakat Orang Asli, namun ia tidak mungkin akan dapat mencapai sasaran jika tidak dibantu pelbagai pihak.

"Berbagai-bagai cara boleh dilakukan dalam usaha menyebarkan dakwah Islam mengikut kemampuan individu atau sesuatu pihak tersebut. Ia tidak memerlukan peruntukan wang ringgit yang banyak, tetapi dengan kaedah pemantauan berterusan mungkin lebih berkesan," jelasnya.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)