• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Penyelarasan, Kawalan Jayakan Pakej Rangsangan

Oleh Mohd Noor Omar

Kelemahan operasi, pengurusan risiko punca utama kegagalan pemulihan ekonomi

PAKEJ rangsangan adalah satu langkah pengurusan risiko terhadap kelembapan ekonomi yang dihadapi.

Musim kemerosotan kali ini menyaksikan peruntukan lebih tinggi diumumkan oleh kebanyakan negara.

Bagaimanapun, persiapan ke arah pengurusan risiko ekonomi perlu mengambil kira keberkesanan dan kebarangkalian risiko bersifat bukan ekonomi.

Jika tindakan mengurus risiko tidak dapat dijayakan, tindakan itu sebenarnya akan lebih mengundang risiko tambahan kepada negara.

Risiko adalah suatu kemungkinan atau kebarangkalian berlaku sesuatu yang tidak diingini. Pelbagai bentuk risiko dikenal pasti dalam ekonomi, antaranya risiko pasaran, operasi, kredit dan pematuhan.

Pengurusan risiko membabitkan kawalan terhadap sebarang kemungkinan dalam dan luar jangkaan. Mengikut ISO/DIS 31000-Principles and Guidelines, ciri asas pengurusan risiko ialah keteraturan, memberi nilai tambah, mengandungi ketelusan, menggunakan sumber maklumat terbaik, kelangsungan penambahbaikan, boleh diubah suai, berupaya mengenal pasti kemungkinan dan mengambil kira pengagihan sumber manusia.

Pengurusan risiko tidak terhenti kepada ekonomi semata-mata, malah melangkaui batasan kemasyarakatan, siasah dan generasi akan datang.

Begitu juga pakej rangsangan ekonomi yang tidak terhad kepada kesan ekonomi semata-mata tetapi membabitkan kemungkinan lain yang tidak dijangkakan.

Oleh itu, peruntukan yang diusulkan adalah keputusan yang bukan saja dipersetujui, malah perlu dilaksanakan beriringan dengan satu penyelarasan menyeluruh ke atas semua aturan. Kita sedar keadaan sebenar yang sering berlaku di Malaysia menampakkan wujudnya kekurangan dari sudut penyelarasan antara keputusan dan pelaksanaan.

Mungkin keputusan yang diambil adalah pilihan terbaik yang pernah diusulkan tetapi kegagalan disebabkan tiada penyelarasan. Kegagalan pembangunan ekonomi terletak kepada keupayaan penyelarasan tindakan oleh pelaksana bukan kerana sikit atau banyak peruntukan.

Penyalahgunaan, kelemahan atau ketiadaan kesinambungan antara penggubal dan pelaksana atau antara jabatan adalah beberapa penyebab utama. Walaupun sejumlah peruntukan ditetapkan, jika tiada keupayaan pada peringkat jentera untuk bertindak, maka kesudahannya, pelaksanaan tempang ini memberi kesan buruk lebih ketara.

Cuba kita lihat matlamat Bank Negara Malaysia menurunkan kadar pinjaman asas (BLR) kepada 5.5 peratus untuk merangsang ekonomi, mengurangkan kos hidup, mengimbangi pendapatan dan perbelanjaan serta menjadi suntikan kepada aturan kewangan.

Ramai pihak salah faham mengenai tujuan itu dan mencadangkan pelbagai tindakan yang tidak selari dengan matlamat asal. Penurunan BLR bukan bermakna kita perlu melonggarkan syarat pemberian pinjaman atau berkurangnya kadar keuntungan bank berbanding caruman modal (deposit) dibuat.

Kadar pinjaman dan pembayaran balik hartanah sepatutnya diselaraskan semula supaya ia menjadi lebih rendah daripada kadar semasa dan membantu menurunkan kos sara hidup masyarakat umum.

Namun, kita masih berhadapan dengan kadar sewa pejabat, ruang perniagaan atau kedai yang masih tidak berubah. Jika ada pengusaha yang ingin menjalankan perniagaan, mereka terpaksa membayar sewa yang tinggi berbanding kadar sewajarnya.

Dalam keadaan ekonomi menguncup dan persaingan tinggi, pengusaha akan memilih untuk menangguhkan saja niat meneruskan perniagaan dan memberi kesan ke atas amalan ekonomi.

Jika diteruskan pula, barang atau perkhidmatan ditawarkan lazimnya akan dipasarkan pada kadar harga yang tidak boleh saing dan akhirnya terkubur.

Begitu juga keadaannya antara penggubalan atau cadangan penambahbaikan yang dicetuskan badan penyelidik ekonomi kadang-kadang tidak dapat dipindahkan kepada pelaksana. Oleh itu, setiap badan yang mempunyai amanah tertentu perlu merancang cadangan pemulihan walaupun tiada peruntukan diberikan dalam pakej rangsangan.

Tidak semestinya peruntukan pakej rangsangan itu 100 peratus meliputi semua perkara terutama perkara yang berada di luar jangkauan kemampuan penyelidikan. Apa yang ditakuti ialah penumpuan jangkaan kajian itu akan menyebabkan negara bertambah tenat apabila sektor lain yang lebih penting kurang ditekankan dan hilang penumpuan.

Kegagalan syarikat gergasi yang rebah seperti Lehman Brothers, Enron, Worldcom dan Herstatt Bank bukan kerana kekurangan peruntukan tetapi kelemahan kawalan operasi. Pihak terbabit dengan penambahbaikan amalan kerja perlu menilai semula prosedur untuk meningkatkan keberkesanan keseluruhan jentera dan mengurangkan kemungkinan berlaku pelanggaran.

Lompong itu terserlah apabila kita sering didedahkan mengenai pelanggaran yang mengalami kerugian dan ketirisan tetapi tidak berupaya mengesannya pada peringkat awal. Begitu juga dengan kemudahan dan kelonggaran diberikan dalam usaha menjana ekonomi.

Memang kita boleh peruntukan sejumlah wang pembiayaan atau dana pinjaman bagi merangsang pembangunan sesebuah perusahaan tetapi kita juga perlu melihat kecenderungan buruk apabila bermain dengan amalan kredit.

Jika kita mempelajari apa yang berlaku ke atas ekonomi dunia, kita lebih perlu meningkatkan kawalan kredit dalam usaha penjanaan aktiviti ekonomi, bukan sebaliknya.

Pengurangan kos pengeluaran tidak boleh berlaku dalam masa singkat.

Tempoh mematangkan pengeluaran dan pasaran akan menelan apa saja kos pengeluaran pada peringkat awal.

Apa yang tinggal kepada pengusaha ialah mengawal perbelanjaan.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)