• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Perarakan Tersasar

2010/02/28
TIMBUL sedikit pertikaian baru-baru ini apabila kerajaan Negeri Pulau Pinang disebut ingin membatalkan perarakan sambutan Maulidur Rasul yang dianjurkan mereka.

Saya suka untuk mengulas amalan itu daripada perspektif bukan politik kepartian, tetapi melalui perspektif yang sedikit berbeza. Jika benar perarakan itu dibatalkan, adakah ia satu isu besar daripada sudut agama serta tanda tidak menghormati Nabi Muhammad SAW dan Islam? Seumur hidup, saya tidak pernah dan belum menyertai kumpulan perarakan sempena menyambut Maulidur Rasul. Saya tidak berhasrat membicarakan persoalan perbezaan dan perdebatan hukum mengenai perarakan seperti itu.

Saya kira hal ini setiap tahun akan menjadi polemik dan kerap dijadikan bahan perdebatan yang akhirnya menjadi medan memperlekeh antara satu sama lain atau lebih buruk, menyemai titik kebencian di antara satu sama lain.


Saya ada pandangan dan pendirian dalam hal sama ada bid’ah atau tidak perarakan Maulidur Rasul, namun cukuplah memadai tulisan daripada mereka yang sudah mengulas panjang lebar. Tulisan ini hanya saya sasarkan untuk kita sama-sama fikir dan fahami mengenai keutamaan atau yang ‘sepatutnya’ saja.


Sebagaimana kita tahu dan faham, sambutan Maulidur Rasul sepatutnya bertujuan memperingati kelahiran baginda Nabi Muhammad SAW atau yang lebih penting adalah perlantikan baginda menjadi Rasulullah.


Setakat mengenang tarikh kelahiran semata-mata tanpa mengenengahkan inti risalah, mesej dan perjuangan yang dibawa oleh baginda adalah satu kesilapan dalam pendekatan serta memahami keutamaan.


Justeru, bagi mereka yang TEGAS berpegang kepada KEHARUSAN menyambut Maulidur Rasul atas alasan yang mereka yakini, aktiviti paling wajar ketika itu tentunya adalah semua jenis majlis yang mengenengahkan inti perjuangan baginda.


Contohnya, mengajak kepada tauhid Allah SWT dan menjauhi syirik, meyakini akhirat dan hidup di atas dunia bersesuaian dengan keyakinan itu, mematuhi hukum-hakam dalam bidang hubungan manusia dengan manusia sama ada sudut akhlak, nikah kahwin, muamalat kewangan serta hukuman jenayah.


Ruang ini yang perlu dimaksimumkan ketika menyambut Maulidur Rasul. Itulah tanda kita benar-benar memperingati baginda. Itulah sebuah penghargaan dan syiar yang benar-benar tepat mengenai sasaran sebuah sambutan terhadap baginda.


Kerana itu juga adalah inti dan kandungan perjuangan Rasulullah SAW yang mulia selama 23 tahun kehidupannya sebagai Rasul dan Nabi terakhir bagi seluruh bangsa manusia.


Jika demikian, bagaimana cara untuk mengenengahkan semua itu kepada masyarakat? Sambutan Maulidur Rasul mesti mensasarkan objektif mengajar mereka yang belum tahu, mengingatkan mereka yang lupa, mengukuh pegangan mereka yang sudah dan masih ingat serta memperbetul mereka yang tersasar daripada kehidupan yang ditunjuk oleh Rasul mereka.Kita ingin menyambut Maulidur Rasul dengan mengembalikan ingatan masyarakat kepada tatacara kehidupan yang layak untuk mendapat belas Allah SWT, juga syafaat baginda di akhirat.


Persoalannya, adakah sebuah perarakan dengan pakaian seragam, mengangkat sepanduk puji-pujian sambil selawat mampu membawa kita ke arah objektif itu? Jika itulah upacara utamanya, saya kira ia benar-benar anti klimaks serta TIDAK memberi manfaat daripada sudut akhiratnya, ditambah pula di ketika wujud pertikaian pada sambutan Maulidur Rasul itu sendiri. Jika begitu, apa patut dibuat? Bagi saya, banyak perkara yang lebih utama, wajar dan tepat untuk dilakukan seperti program kuliah juga ceramah sama ada di peringkat masjid, surau, sekolah, universiti sememangnya sudah tentu menjadi pilihan utama. Kerana itu cara yang terulung dan paling klasik dalam menyampaikan sebuah mesej untuk mengingat, menegur, meneguh selain memperbetul.


Memang benar, sebahagian besar perkara di atas menjadi amalan, namun yang perlu diubah adalah kaedah itu masih tidak diketengahkan dan dijadikan klimaks sambutan Maulidur Rasul.


Sebaliknya ia hanya inisiatif kecil-kecilan pihak berkaitan, sedangkan ruang dan peluang dimiliki pihak pemerintah, sama ada negara atau negeri, menunjukkan mereka punyai ruang kuasa yang jauh lebih besar.Justeru, gunakan kuasa itu untuk membesar skala program yang lebih patut di atas, jangan dibazirkan dengan sebuah perarakan tanpa mesej jelas. Biasanya, liputan program ceramah terlalu kecil berbanding perarakan.


Adalah lebih tepat jika kerajaan pusat menggunakan ruang televisyen untuk memasuki rumah jutaan rakyat bagi menyampaikan mesej perjuangan Rasulullah SAW. Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) dan swasta wajar menyumbang sedikit daripada keuntungan mereka untuk menaja program kesedaran di televisyen.


Itu yang sepatutnya berbanding menaja peraduan yang entah apa-apa dan konsert penuh maksiat.


KEPELBAGAIAN DAN KREATIVITI Jika ingin menarik minat pelbagai latar belakang, muda dan tua, berpendidikan tinggi dan rendah, saya kira kreativiti diperlukan untuk mempelbagaikan majlis penyampaian mesej dan risalah Rasulullah SAW itu.


Konsert Islam seperti konsert Maulidur Rasul berserta selingan nasihat dan ceramah ringkas mungkin munasabah walau ditentang oleh beberapa pihak yang menolak nasyid secara keseluruhan. Majlis sebegitu jauh lebih baik berbanding perarakan berserta selawat tanpa ingatan dan nasihat.


Atau boleh juga kita menunjukkan syiar Islam dan kecintaan kepada Rasulullah SAW melalui perhimpunan mega seluruh kakitangan kerajaan negeri dan jabatannya di sebuah stadium, tidak perlu berarak, yang perlu adalah duduk mendengar dan menghayati mesej penceramah berwibawa berserta selingan nasyid.


Majlis penganugerahan tokoh boleh diteruskan. Majlis peringkat kebangsaan boleh disiar secara langsung di televisyen bagi menambah jangkauan liputan kepada mereka yang lebih suka berada di rumah. Hari berkenaan juga perlu disambut dengan usaha menutup pusat hiburan dan rancangan hiburan di media yang jelas bertentangan dengan mesej daripada kebangkitan Rasulullah SAW.


Itulah tugas seorang pemimpin di semua peringkat, rumah tangga, masyarakat, negeri dan negara. Lagi besar kuasanya, lebih besar tanggungannya di sisi Allah SWT.


Sabda Rasulullah SAW: “Tiada seorang ketua yang memimpin orang bawahannya dari kalangan muslimin kemudian dia tidak berusaha bersungguh dalam untuk kebajikan mereka dan tidak memberi nasihat (kepada Islam), kecuali pemimpin ini tidak memasuki syurga.” (Riwayat Muslim) Atau dalam riwayat lain disebut hukumannya sebagai: “Dan apabila mereka tidak menasihatkan rakyatnya dengan nasihat kebaikan, nescaya diharamkan baginya bauan syurga (amat jauh dari syurga sehingga bauannya pun tidak diperoleh apatah lagi syurga itu sendiri).” KESIMPULAN Kesimpulannya, menurut pandangan saya, sambutan Maulidur Rasul melalui perarakan walau ia sudah dilaksana turun temurun di Malaysia, ia tidak mampu menunaikan hak baginda Rasulullah SAW dan Islam itu sendiri.


Ia jelas tersasar daripada objektif utama perjuangan baginda. Yang sepatutnya lebih ditumpukan dan disalurkan peruntukan besar adalah program meningkat kesedaran terhadap inti perjuangan dan mesej Islam.


Justeru, jika ada mana-mana negeri membatalkannya sekalipun lalu diganti dengan sebuah acara yang lebih menepati maksud sambutan Maulidur Rasul seperti himpunan ceramah dan sebagainya, ia adalah lebih baik.


Semoga kita semua mampu lebih beringat dan faham mesej perjuangan baginda bersempena sambutan hari lahir baginda.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)