• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Perkasakan Rumah Perlindungan Wanita

Mega:Di samping menghukum, apa pendekatan terbaik membawa ibu berkenaan agar kembali ke pangkal jalan?
DR. HUZAIMAH: Kalau kita kembali kepada sejarah di zaman jahiliah, kes-kes buang bayi ini bukanlah baru. Cuma, keadaannya kini berbeza.

Dulu, hanya bayi perempuan yang ditanam hidup-hidup sebab ia mendatangkan malu kepada keluarga. Kini, orang tidak kisah jantina.

Semuanya berpunca daripada desakan hawa nafsu yang hebat. Sepatutnya, kita mengambil iktibar daripada sejarah. Namun, nampaknya segelintir masyarakat masih tidak belajar apa-apa daripada kisah zaman jahiliah dulu.

Memang kita tidak boleh membiarkan ibu atau gadis yang terlibat begitu sahaja tanpa bimbingan. Mereka ini hendaklah dipulihkan semula dengan pelajaran agama lebih-lebih lagi bagi golongan Muslim.

Sebabnya, tidak ada agama yang mengajar umatnya melakukan kemusnahan, menjatuhkan maruah dan sebagainya.

Aspek paling utama adalah menerapkan pendidikan sepanjang hayat. Sebabnya, manusia sentiasa lupa dan perlu diingatkan. Kalau tidak ada nilai agama maka hawa nafsu akan menguasai kita.

Konsep ini pula perlu dijuruskan kepada mendidik supaya segala ilmu yang dipelajari itu dapat dihayati seterusnya diamalkan.

Jika ingin hidup harmoni dan membendung gejala sosial, semua pihak perlu bertanggungjawab. Lebih-lebih lagi kerajaan.

Ini sebagai mana hadis Nabi SAW: Barang siapa yang melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubah kemungkaran itu dengan tangannya. Jika tidak mampu, maka dengan lisannya. Kalau tidak sanggup, maka dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman. (riwayat Bukhari dan Muslim)

Sistem pendidikan kita perlu mempunyai kesepaduan ilmu supaya masyarakat terdidik dengan nilai-nilai agama. Belajarlah apa sahaja termasuk sains, sejarah dan geografi sekali pun tetapi jangan dipinggirkan agama.

Rasulullah SAW ada bersabda, "insan yang berkualiti itu ialah insan yang berilmu".

Kita perlu mengkaji bagaimana Rasulullah berjaya mendidik para sahabat menjadi orang yang berilmu dalam pelbagai disiplin pada zaman jahiliah.

Barangkali sukar mendidik gadis yang terlanjur ini tanpa mereka diletakkan di tempat pemulihan khas. Adakah ini dapat membantu memulihkan mereka?

DR. HUZAIMAH: Saya yakin tindakan sedemikian dapat membantu memulihkan mereka. Syaratnya, ia ada mekanisme yang sesuai.

Pemulihan mesti dikaitkan dengan elemen agama. Sesi kaunseling pula perlu dilakukan oleh mereka yang pakar.

Jiwa manusia ini mahu kepada keriangan, keselamatan, motivasi dan sebagainya. Jadi dalam pemulihan itu, hendaklah ada modul khusus dan mengambil kira semua aspek yang disebutkan tadi. Pendek kata, soal Pembelajaran dan Pengajaran (P&P) yang menggembirakan perlu diberi perhatian.

Jangan pula kita ambil mereka dan biarkan begitu sahaja. Pemantauan secara tetap perlu untuk memastikan keberkesanan program pemulihan.

Mungkin mereka juga perlu diberi kursus-kursus kemahiran agar apabila keluar nanti mempunyai keyakinan dan punca rezeki apabila berhadapan dengan masyarakat kelak. Ini kerana, biasanya yang masuk ke pusat-pusat pemulihan itu sukar memulihkan keyakinan diri.

Kata orang, naluri keibuan itu amat kuat. Tetapi bagaimana pula gadis-gadis ini sanggup membuang bayi?

DR. HUZAIMAH: Apabila mengandung luar nikah, tidak wujud naluri keibuan sebagaimana pasangan yang menimang cahaya mata melalui pernikahan dan alam perkahwinan.

Sebab itu, mereka sanggup membuang bayi atau meninggalkannya di merata tempat. Bagi ibu yang normal yang melalui ikatan perkahwinan, pastinya kelahiran bayi itu memberi kepuasan dan kegembiraan yang sukar diungkap dengan kata-kata.

Maksiat berlaku apabila kita tidak beriman. Ia sebagaimana sabda Nabi SAW: Tidak ada penzina yang di saat berzina dalam keadaan beriman. Tidak ada pencuri yang di saat mencuri dalam keadaan beriman. Begitu pula tidak ada peminum arak di saat meminum dalam keadaan beriman. (riwayat Bukhari dan Muslim)

Jangan kita terpengaruh sehingga tewas kepada hawa nafsu kerana sememangnya tiga 'ta' iaitu wanita, takhta dan harta bisa mencairkan iman seseorang.

Kehidupan di dunia ini juga adalah sebagai cubaan Allah kepada kita untuk menentukan tahap keimanan seseorang kepada-Nya. Ia sebagai mana firman Allah: Sesungguhnya Kami telah menjadikan apa yang ada di bumi sebagai perhiasan baginya, agar Kami menguji siapakah di antara mereka yang terbaik perbuatannya. (al-Kahfi: 7)

Oleh sebab itu, janganlah kita diperdayakan oleh syaitan yang memang musuh kita yang nyata. Ingatlah firman Allah: Sesungguhnya syaitan adalah musuh bagi kamu, maka jadikanlah dia musuh (yang mesti dijauhi tipu dayanya), sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya supaya menjadi penduduk neraka. (Faatir: 6).

Islam menyuruh umatnya memelihara dan mempertahankan maqasid syariah di mana antaranya adalah memelihara nyawa. Jika ini diambil kira, adakah kita patut menyediakan pusat-pusat khas untuk menerima bayi-bayi yang tidak berdosa ini?

DR. HUZAIMAH: Memang Islam menyuruh kita menjaga lima perkara itu yang disebut sebagai maqasid syariah iaitu menjaga agama, akal, nyawa, harta dan keturunan (maruah).

Memang kita sudah ada pusat-pusat khas untuk golongan begini. Cuma, saya melihat kalau ditambah lagi bilangannya, seolah-olah kita menggalakkan lagi perzinaan.

Di Selangor misalnya, sudah ada Pusat Pemulihan Akidah, Baitul Iman dan Rumah Perlindungan Wanita Baitul Ehsan. Kedua-duanya di bawah Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Baitul Ehsan ini memberi perlindungan dan membantu memulihkan wanita yang bermasalah seperti gadis terlanjur, mangsa rogol dan sumbang mahram, wanita teraniaya, mangsa penderaan, masalah akhlak dan kes-kes lain.

Selain yang di bawah MAIS, kita juga ada pusat pemulihan atau rumah perlindungan yang dikendalikan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan sebagainya.

Program pemulihan

Justeru, apa yang perlu dilakukan adalah memantapkan kurikulum di pusat-pusat ini agar ia benar-benar mampu mendidik golongan terlibat kembali ke pangkal jalan.

Mantapkan program-program agama sebabnya ada di antara mereka yang terlanjur itu tidak mempunyai pendidikan asas tentang Islam.

Jika keadaan semakin parah, mungkin anak-anak itu perlu dibela dan diberi pendidikan terbaik supaya masa depan mereka lebih terjamin.

Negara kita pun membenarkan pengambilan anak angkat terutama kepada pasangan suami isteri yang tidak mempunyai anak. Mungkin mekanisme ini sedikit sebanyak dapat membantu daripada berleluasanya gejala buang bayi ini.

Bagaimana memastikan insiden seperti mengandung luar nikah ini tidak sampai membawa mereka murtad?

DR. HUZAIMAH: Kemungkinan ini tidak boleh kita ketepikan begitu sahaja. Sebabnya, gadis yang terlanjur tadi sudah rasa malu dan hilang punca.

Dalam hal ini, program pemulihan amat penting. Jadikan membaca al-Quran dan hadis sebagai amalan, insya-Allah akan timbul kesedaran. Demikian juga, cuba amal qiamullail dan berdoa memohon bantuan serta petunjuk daripada Allah.

Sahabat Nabi SAW, Ibnu Mas'ud pernah ditanya oleh seorang lelaki bagaimana mahu membina berkata, antara cara membina kecintaan dan kasih kepada Allah adalah melalui menghadiri majlis-majlis ilmu, jika tidak mampu hendaklah membaca al-Quran dan qiamullail di samping menunaikan solat fardu.

Tidak lama kemudian, lelaki berkenaan menemui Ibnu Mas'ud dan mengakui telah berjaya melakukannya.

Ahli politik juga berperanan penting dalam hal ini. Justeru, mereka perlu mengetepikan perbezaan ideologi dan fahaman politik dalam membina masyarakat yang cemerlang dan berakhlak mulia.

Pada masa yang sama, semua pihak termasuk ahli agama perlu turun padang membantu membanteras gejala sosial ini. Kaedah dakwah secara tradisional di masjid dan surau perlu disemak.

Dakwah kini perlu pergi kepada golongan sasaran dan tidak boleh hanya sehala. Usaha dakwah ini pula hendaknya jangan disekat oleh mana-mana pihak kerana tujuannya adalah murni iaitu membangunkan masyarakat.

Adakah kewujudan premis-premis perniagaan yang beroperasi 24 jam turut mendorong kepada gejala sosial?

DR. HUZAIMAH: Ada kemungkinan. Di negara-negara maju, premis-premis perniagaan mereka biasanya tutup awal. Dalam keadaan itu pun, mereka menghadapi gejala sosial yang teruk.

Bayangkan tempat kita yang semakin banyak beroperasinya premis 24 jam seperti restoran. Di situ juga biasanya disediakan kemudahan melayari Internet selain skrin besar televisyen.

Bukan maksud saya menutup pintu rezeki mereka tetapi kalau di negara maju, waktu malam memberi peluang kepada institusi keluarga untuk bersama.

Kalau hendak menonton bola sepak pun, ia dilakukan bersama dengan ahli keluarga. Secara tidak langsung, ikatan kekeluargaan adalah lebih kukuh selain mengurangkan anak-anak terlibat gejala sosial.

Langkah begini dapat mengurangkan peluang-peluang melakukan maksiat di kalangan umat Islam.

Kita perlu berani bertindak jika mahu selesaikan masalah. Ia juga memerlukan pengorbanan. Jihad itu tidak semestinya perang atau mengangkat senjata sahaja. Ia juga termasuk memerangi maksiat melalui media massa dan pelbagai medium lain.

Akhirnya, mari kita hayati kata-kata Imam al-Ghazali, "Jangan tertipu dengan keheningan kubur, tetapi hakikat orang di dalam kubur yang berhempas pulas menghadapi seksaan".

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)