• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Perlakuan Zina Mengundang Bencana, Kemelaratan

Oleh Hashim Ahmad

MEREKA yang melakukan zina sebenarnya ditunggangi iblis laknatullah yang sentiasa mengajak manusia melakukan perkara ditegah dan bertentangan dengan ajaran Islam. Penzina ibarat manusia berperangai tidak ubah seperti haiwan.

Firman Allah yang bermaksud: "Janganlah kamu hampiri akan pekerjaan zina, sesungguhnya (perbuatan zina itu) tersangat keji dan jalan yang sesat."

Zina menyebabkan kebanyakan pelakunya mendapat pelbagai penyakit, bencana dan kemelaratan. Tidak kurang menghadapi masalah rumah tangga apabila perbuatan itu diketahui pasangan masing-masing.

Perbuatan berdosa besar itu sudah nyata ditegah agama, namun yang menyedihkan, ia berlaku di kalangan umat Islam. Selain dilakukan dengan pelacur atau perempuan simpanan, hubungan dilarang agama itu berlaku antara abang ipar dan adik ipar, anak tiri bersama ibu atau bapa tiri, begitu juga adik beradik.

Memandangkan perbuatan zina tersangat keji lagi terkutuk, maka Allah memerintahkan kepada kerajaan Islam supaya mereka yang melakukannya hendaklah dihukum dengan seratus sebatan.

Firman Allah yang bermaksud: "Perempuan dan lelaki yang berzina, hendaklah kedua-duanya dipukul masing-masing seratus pukulan. Janganlah sayang terhadap keduanya dalam menjalankan agama (undang-undang) Allah, jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan Hari Kemudian. Hendaklah hadir ketika hukuman dijalankan keduanya satu golongan daripada orang beriman." (Surah An-Nur, ayat 2)

Di dunia ini saja sudah begitu hebat deraan yang akan diterima orang yang berzina itu, apatah lagi hukuman, kutukan dan balasan Allah di akhirat kelak. Gambaran hukuman itu sudah diperlihatkan kepada Nabi SAW sewaktu Israk dan Mikraj.

Pada masa Israk dan Mikraj, Nabi SAW melihat beberapa manusia yang terdiri daripada lelaki dan perempuan, di hadapan mereka terletak dua bekas berisi daging. Satu bekas berisi daging sudah dimasak lagi bersih dan satu bekas lagi berisi daging busuk lagi berulat.

Bagi manusia itu dengan pantas terus mengambil lalu memakan daging yang busuk lagi berulat dengan sedikit pun tidak berasa geli dan kotor. Sebaliknya daging bersih itu langsung tidak disentuhnya.

Inilah gambaran kepada mereka yang sudah mempunyai isteri atau suami yang halal, tetapi masih suka melakukan persetubuhan haram dengan pelacur, perempuan atau lelaki bukan muhrimnya.

Nabi SAW juga diperlihatkan dengan satu kumpulan manusia terdiri daripada lelaki dan perempuan yang sangat hebat penyeksaan dan keazaban ditimpakan Tuhan terhadapnya. Mereka ini digantung dengan rantai api neraka pada buah dadanya.

Sedangkan pada farajnya keluar nanah dan darah yang sangat busuk sehingga isi (penghuni) neraka sendiri mengeluh dan mengharapkan mereka ini dipindahkan (dijauhkan) daripadanya. Demikianlah balasan bagi mereka yang ketika hidupnya menjadi pelacur dan berzina.

Nabi SAW juga menerangkan bagaimana dahsyatnya seksaan bagi orang melakukan zina dengan sabdanya yang bermaksud: "Jauhilah kamu akan zina kerana kecelakaan empat macam: hilang cahaya pada mukanya, disempitkan rezekinya, kemurkaan Allah atasnya dan menyebabkan kecelakaan di dalam neraka." (Hadis riwayat At-Thabarani)

Pada akhirat kelak, Tuhan sangat murka ke atas orang ini dan mereka akan diseret ke neraka dengan rantai. Sesungguhnya hadis di atas menggambarkan betapa ngeri dan azabnya seksaan yang akan diterima orang melakukan perbuatan durjana itu.

Oleh itu, wajiblah kita menjauhi dan elakkan daripada melakukan perbuatan yang tidak disukai lagi terkutuk ini. Sama-samalah kita menjauhi sebab musabab atau punca perbuatan zina antaranya pergaulan bebas.

Pergaulan tidak mempunyai batasan atau sempadan antara pemuda dan pemudi serta antara lelaki dan perempuan, sesungguhnya sangat berbahaya.

Sabda Nabi SAW yang bermaksud: "Jauhilah oleh kamu bersunyi-sunyi dengan perempuan. Demi Allah tidak bersunyi dari seorang lelaki dengan seorang perempuan melainkan masuklah syaitan di antara keduanya. Dan bahawa bersentuhan seorang lelaki akan bayi yang berkubang dengan tanah lumpur lebih baik baginya daripada bersentuh bahu dengan seorang perempuan yang tidak halal baginya." (Hadis riwayat At-Thabarani)

Begitulah kuatnya larangan mengenai pergaulan bebas antara pemuda dan pemudi atau lelaki dan perempuan, sedangkan maksiat itu sedang menjadi-jadi di setengah-tengah tempat sama ada di kampung-kampung serta bandar.

Menyedari hakikat azab dan seksanya orang melakukan perbuatan zina, maka wajib bagi setiap orang Muslim menjauhinya. Bagi ibu bapa, mereka hendaklah memberikan didikan keagamaan secukupnya kepada anak dan keluarga.

Namun yang menyedihkan, ada antara mereka yang terbabit dalam perlakuan itu, apabila tegur atau dinasihati bukan saja tidak mengendahkan, bahkan mereka menempelak dan mengatakan yang memberi nasihat atau teguran itu sudah ketinggalan zaman.

Sememangnya hebat dan dahsyat benar pembalasan kepada orang yang melakukan perbuatan zina ini sehingga Allah pernah menerangkan bagaimana penyeksaan yang akan diterima oleh anggota tubuh pada hari akhirat kelak.

Firman Allah yang bermaksud: "Pada hari ini akan dikuncikan mulut mereka dan akan berbicara serta bersaksilah tangan mereka (kira-kira katanya: Akulah yang memegang perempuan itu) dan menyaksikan kaki-kaki mereka, (Katanya, akulah yang berjalan pergi ke tempat pelacuran itu), dengan apa -apa yang dilakukan masing-masing." (Surah Yasin, ayat 65)

Menyedari hakikat azab dan seksanya orang yang melakukan perbuatan zina, maka wajiblah bagi setiap orang Muslim menjauhinya. Bagi ibu bapa, mereka hendaklah memberikan didikan keagamaan secukupnya kepada anak dan keluarga.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)