• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Petunjuk Bagi Kaum Muslimin

Oleh DR. ZULKIFLI MOHAMAD ALBAKRI

SETELAH Allah SWT memulakan surah ini menjelaskan tentang orang yang memperoleh kebahagiaan dan menjelaskan perhubungan di antara mereka dengan Tuhan dan sesama makhluk, dia mengancam orang yang ditimpa kecelakaan dengan pelbagai jenis azab di akhirat dan mengingatkan mereka dengan azab dunia. kemudian Dia menggambarkan kengerian yang akan terjadi pada hari Kiamat.

Allah SWT mengakhiri surah ini dengan memberi peringatan yang merangkumi pelbagai petunjuk dan bimbingan bagi sesiapa yang ingin menghadapinya.

Seterusnya Allah SWT memberitahu kepada rasul-Nya apa yang dilakukan oleh rasul itu dan oleh orang yang beriman untuk beribadat pada waktu malam.

Walau bagaimanapun, Allah SWT tetap memberi keringanan kepada mereka disebabkan beberapa alasan yang berkaitan dengan mereka seperti sakit, menjalankan urusan berdagang dan lain-lain atau berjihad menghadapi musuh.

Mereka hendaklah mengerjakan sembahyang selain dengan kemampuan masing-masing, mengeluarkan zakat harta benda dan memohon keampunan kepada Allah SWT dalam segala keadaan kerana Allah SWT adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Firman Allah SWT: Sesungguhnya Ini adalah suatu peringatan. Maka barangsiapa yang menghendaki nescaya ia menempuh jalan (yang menyampaikannya) kepada Tuhannya. (al-Muzammil: 19)

Ibnu Kathir berkata: "Iaitu, siapa yang dikehendaki Allah untuk diberi petunjuk seperti yang Dia berikan batasan dalam risalah yang lain."

Sayid Qutub berkata: "Jalan menuju kepada Allah merupakan suatu jalan yang lebih aman dan mudah dari jalan yang diragui membawa kepada malapetaka yang dahsyat."

Ketika ayat itu menakutkan kepada para pendusta, hati Rasulullah SAW dan sekumpulan para mukminin yang kecil dan lemah merasa tenang kerana Allah SWT bersama dengan mereka menyeksa golongan tersebut.

Penangguhan hanya sementara, tiba saat, masa dan ketikanya, Dia akan membinasakan musuh-musuh Islam dan menyeksa mereka dengan azab yang pedih.

Sesungguhnya Allah SWT tidak akan membiarkan hamba kesayangan-Nya diperlakukan dengan sesuka hati oleh musuh-musuh Islam.

Al-Maraghi berkata: "Barang siapa mahu, dia dapat menjadikan ayat-ayat di atas sebagai pengajaran untuk menuju kepada Tuhannya dengan harapan dia akan beriman, taat dan takut kepada-Nya. Itulah jalan yang lurus, jalan yang menyampaikan kepada keredaan-Nya."

Walau bagaimanapun, Allah SWT memberikan keringanan kepada umatnya untuk meninggalkan qiamullail sekiranya berlaku mashaqqah (kesulitan) kepada mereka atau jika mereka melakukan pekerjaan yang sulit.

Firman Allah SWT: Sesungguhnya Tuhanmu mengetahui bahawasanya kamu berdiri (sembahyang) kurang dari dua pertiga malam, atau seperdua malam atau sepertiganya dan (demikian pula) segolongan dari orang-orang yang bersama kamu. Dan Allah menetapkan ukuran malam dan siang. Allah mengetahui bahawa kamu sekali-kali tidak dapat menentukan batas-batas waktu-waktu itu, maka dia memberi keringanan kepadamu, kerana itu bacalah apa yang mudah (bagimu) dari Al Quran. Dia mengetahui bahawa akan ada di antara kamu orang-orang yang sakit dan orang-orang yang berjalan di muka bumi mencari sebahagian kurnia Allah, dan orang-orang yang lain lagi berperang di jalan Allah, maka bacalah apa yang mudah (bagimu) dari Al-Quran dan dirikanlah sembahyang, tunaikanlah zakat dan berikanlah pinjaman kepada Allah pinjaman yang baik. Dan kebaikan apa saja yang kamu perbuat untuk dirimu niscaya kamu memperoleh (balasan)nya di sisi Allah sebagai balasan yang paling baik dan yang paling besar pahalanya. Dan mohonlah ampunan kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Muqatil dan lain-lain berkata: "Ketika ayat ini diturunkan, bangunlah sembahyang Tahajud pada waktu malam, selain daripada sedikit masa (yang tidak dapat tidak untuk berehat. (al-Muzammil: 2) ia begitu menyulitkan mereka."

Seorang lelaki daripada kalangan mereka tidak mengetahui bilakah yang dikatakan setengah malam dan sepertiga malam, sehingga dia membuat qiamullail sampai masuk waktu Subuh kerana takut melakukan kesalahan. Lalu menyebabkan kakinya menjadi bengkak dan muka mereka menjadi pucat.

Sembahyanglah kamu dan bacalah apa yang mudah bagimu dalam sembahyang. Al-Hasan berkata: Bacalah seperti bacaan yang dibaca dalam sembahyang Maghrib dan Isyak.

As-Suddi berkata: Matayassara minhu bermaksud 100 ayat.

Dalam beberapa athar disebut barang siapa yang membaca 100 ayat pada waktu malam, dia tidak akan dituntut lagi membaca al-Quran.

Diriwayatkan daripada Qais Ibn Hazim, yang berkata: "Ketika aku mengerjakan sembahyang di belakang Ibnu Abbas, beliau membaca pada rakaat pertama ayat al-Hamdulillahi rabbil 'Alamin dan satu ayat dari surah al-Baqarah. Setelah kami selesai mengerjakan sembahyang, beliau menghadapi kami lalu berkata, Sesungguhnya Allah berfirman yang bermaksud: Oleh itu bacalah mana-mana yang mudah kamu dapat membacanya dari al-Quran (dalam sembahyang). (al-Muzammil: 20) diriwayatkan daripada al-Daraqutni dan al-Baihaqi dalam kitab Sunannya."

Ibnu Mas'ud berkata: "Barang siapa yang membawa barangan dagangan, ke mana-mana kota Islam dalam keadaan (dirinya) bersabar dan ikhlas. Kemudian dia menjual barang dagangannya itu dengan harga hari itu, maka di sisi Allah SWT, dia termasuk dalam golongan para syuhada."

Selanjutnya, Ibnu Mas'ud membaca firman Allah SWT (al-Muzammil: 20)

Ibnu Kathir berkata: Kamu tidak akan mampu untuk terus menerus melakukan solat malam kerana ia terlalu berat bagi kamu.

Sayid Qutub berkata: "Itulah belaian rahmat, kasih mesra, kemudahan dan ketenteraman yang datang daripada Allah SWT selepas setahun mereka diseru supaya bangun beribadat di waktu malam."

Allah SWT memberi keringanan kepada orang Islam dengan menjadikan amalan beribadat sebagai sunat bukan fardu. Allah SWT meneruskan kebiasaannya beribadat kepada Allah SWT tidak kurang satu pertiga malam bermunajat kepada Tuhannya.

Di samping itu, Nabi SAW tidak pernah tidur sekalipun dua matanya lelap kerana hatinya sentiasa mengingati Allah SWT. Seluruh hatinya kosong dari segala sesuatu kecuali Allah walaupun Baginda memikul beban yang berat.

Semoga Allah memberi taufik dan hidayah kepada kita untuk menjadi hamba-Nya yang soleh.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)