• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Raihanah Bersyukur Menjadi Muslim

Susunan ZUARIDA MOHYIN

KESEDARAN awal Kaci Starbuck mengenai idea diselamatkan dalam agama Kristian mula diketahui selepas dia dibaptis di Gereja Baptist Southern pada usia kanak-kanak. Apa yang difahami menerusi kelas Ahad, "Sekiranya seseorang itu tidak dibaptis, dia akan masuk neraka."

Oleh itu, upacara pembaptisan Kaci dibuat bukannya dengan sepenuh hati tetapi semata-mata untuk menggembirakan orang lain.

Dia pernah bertanya pandangan ibunya dan beliau menggalakkan Kaci melakukan upacara yang dianggap mulia dan suci itu. Jadi pada perjumpaan Ahad berikutnya, Kaci melakukan pembaptisan di hadapan jemaah lain.

"Pada penghujung syarahan pagi itu, saya berjalan ke hadapan bertemu dengan paderi. Paderi itu bertanyakan niat saya melakukan pembaptisan?

"Saya sekadar menjawab yang saya cintakan Nabi Isa dan saya tahu saya tidak bertepuk sebelah tangan. Sebaik keluarnya kata-kata itu, para jemaah lain terus memeluk erat saya," kata Kaci dalam laman web IslamOnline. net.

Cerita Kaci lagi, semasa detik awal pembabitannya dengan gereja malah semenjak di sekolah rendah, dia seorang yang begitu lantang bersuara dalam kelas-kelas Ahad.

Pada awal remaja, dia sudah mula menyertai kumpulan remaja wanitanya melakukan pelbagai aktiviti mingguan serta menyertai perkhemahan.

"Pada usia muda remaja, saya mula mengikuti perkhemahan dengan ahli-ahli kumpulan belia yang jauh lebih berpengalaman.

"Sungguhpun kami tidak saling mengenali secara rapat, namun mereka mengenalinya saya sebagai 'anak perempuan kepada penyelaras golongan muda' atau gadis yang bermain piano pada acara-acara istimewa di gereja," katanya.

Pada suatu petang di perkhemahan itu, seorang lelaki berkongsi kisah perkahwinannya. Kata lelaki yang berasal dari Amerika itu, berpacaran adalah lumrah di tempatnya berbeza di tempat isterinya yang mesti membawa bersama penjaga.

Tambah mengejutkan, mereka juga tidak dibenarkan berpegangan tangan sehinggalah selepas sah berkahwin.

Namun kerana sukakan wanita itu, lelaki berkenaan sanggup menerima sebarang syarat yang telah termaktub itu. Dalam kebingungan itu terlintas juga rasa kagum malah Kaci tidak sangka insiden sama akan berulang lagi.

Beberapa tahun kemudian, ibu bapanya bercerai. Perceraian itu bagai satu tamparan buatnya kerana selama ini dia merasakan mereka adalah contoh keluarga yang sempurna. Apa lagi, bapanya seorang paderi dan ibunya aktif dengan pelbagai aktiviti gereja.

Sejak ibu tinggal berasingan, Kaci terpaksa mengambil tanggungjawab ibu menjadi penjaga kepada bapa dan dua adik lelakinya.

Mereka masih meneruskan rutin ke gereja. Cuma apabila tiba giliran ibu, kunjungan ke gereja semakin jarang dilakukan pada setiap hujung minggu.

Dalam tempoh tiga tahun berturut-turut, mereka tiga beradik berpindah tinggal dengan ibu pula. Pada masa itu, Kaci dapati ibunya tidak lagi ke gereja dan lama-kelamaan diikuti dia adik-beradik.

Kaci juga mula berkenalan dengan seorang teman wanita dalam kelas menengah yang sama. Dia seorang yang peramah.

Pergi gereja

Pada hari kedua persekolahan, dia menjemput Kaci ke rumahnya untuk bertemu keluarga dan kemudian pergi ke gerejanya.

Kehadiran Kaci diterima baik oleh keluarganya dan saya dianggap sebagai seorang anak yang baik dan membawa pengaruh yang baik.

Malah tambah memeranjatkan Kaci, apabila di gereja itu, dia diterima sebagai sebahagian daripada kumpulan mereka, walaupun mengetahui dia adalah orang luar.

Semakin banyak masa dihabiskan dengan mereka, mereka mula menerangkan serba sedikit tentang agama kepercayaan yang mereka anuti. Mereka berpegang kepada kitab New Testament.

Di mana tidak ada penggunaan muzik di dalam gereja mereka, hanya ada suara penyanyi, tidak ada diupah penceramah tetapi sekadar orang lama menyampaikan ceramah.

Malah mereka juga tidak menyambut perayaan Krismas, Easter dan cuti-cuti perayaan lain. Sungguhpun dia telah melakukan pembaptisan, namun mereka beranggapan dia akan masuk ke neraka sekiranya tidak dilakukan proses serupa sekali lagi. Ini merupakan satu kejutan yang teramat dalam soal sistem kepercayaan Kaci.

Kekeliruan itu disuarakan kepada ibunya. Sejak itu dia mula mengambil berat dengan setiap ceramah yang didengar.

Apa yang terdetik di hati Kaci, mengapa kitab Injil yang diagung-agungkan oleh pengikut Kristian tetapi tidak dibacakan di dalam ceramah-ceramah yang disampaikan tetapi paderi lebih menjurus kepada cerita-cerita?

Malah untuk melakukan pembaptisan buat kali kedua juga menimbulkan keberatan buat Kaci.

Tahun berikutnya apabila berada di kolej, Kaci mula renggang dengan gereja. Pun begitu, dia masih pergi ke kelas-kelas Ahad dan mula menyertai persatuan agama Kristian yang lain tetapi terpaksa meninggalkannya kerana tidak selesa dengan ajaran persatuan berkenaan.

Pada tahun kedua pengajian, penglibatannya dengan gereja sekadar untuk menyampaikan nyanyian koir di gereja Wake Forest kerana ia berbayar.

Pada tahun itu juga, Kaci berkenalan dengan seorang pemuda Muslim. Mereka berbual panjang bertanyakan pelbagai soalan falsafah berkaitan agama dan kepercayaan.

"Pada musim panas berikutnya, saya bekerja di sebuah kedai buku dan peluang itu saya gunakan untuk mencari bahan bacaan berkaitan Islam. Saya juga ada bertanya kepada teman-teman sekampus yang beragama Islam.

"Soalan demi soalan itu, membawa saya kepada kitab suci al-Quran. Apa sahaja topik yang saya debatkan dengannya, ada sahaja jawapan balas daripadanya.

"Lantas saya ke masjid berdekatan sebanyak dua kali pada tahun itu. Saat itu hati saya kembali gembira kerana semangat ukhuwah kuat terasa di situ.

"Sepanjang cuti musim panas itu, saya menjadi begitu sensitif terhadap apa sahaja kenyataan yang dibuat mengenai Islam, apa lagi ia sesuatu yang tidak tepat dan benar," kata Kaci yang sejak itu aktif sebagai wanita tunggal dalam Pertubuhan Kesedaran Islam di kampus.

Sejak mendalami Islam, Kaci juga banyak berubah. Dia tidak lagi makan daging babi dan menjadi vegetarian, tidak minum alkohol dan mula melaksanakan puasa Ramadan.

Satu perubahan drastik yang diambilnya iaitu menyembunyikan rambut pada penghujung semester persekolahan. Pada saat itu dia tidak tahu mengenai pemakaian hijab di dalam Islam.

Kaci juga melayari Internet untuk mencari teman-teman maya bermatlamat mempelajari Islam daripada mereka yang seusia dan beragama Islam.

"Beberapa hari kemudian, saya mendapat respons daripada tiga Muslim iaitu dari Pakistan yang belajar di Amerika, seorang India yang belajar di United Kingdom dan seorang yang berasal dari Emeriah Arab Bersatu (UAE).

"Pada saat itu, saya benar-benar yakin dengan Islam apa lagi Islam meletakkan semua manusia itu sama, tanpa mengira warna kulit, umur, jantina, bangsa dan banyak lagi.

Mengucap syahadah

"Saya menyuarakan hasrat melakukan syahadah kepada seorang saudara Muslim menerusi telefon dan berazam akan ke masjid pada keesokan harinya.

"Saya ke sebuah masjid bersama seorang saudara Muslim dari Wake Forest dan adiknya yang bukan Islam tetapi tidak meluahkan hasrat memeluk Islam kepada mereka.

"Saya hanya memberitahu yang saya hendak bertemu dengan imam selepas khutbah nanti. Selesai solat, saya bertanyakan apakah perkara-perkara yang mesti dilakukan sebelum seseorang itu memeluk Islam.

"Selain mengucap syahadah, dia juga mesti mengetahui tentang Islam. Saya mengucap syahadah pada 12 Julai 1996, selepas setahun mempelajari Islam," kata Koci.

Beliau kini menggunakan nama Raihanah atau Umm Asadullah.

Sejak itu, Raihanah mula belajar mendirikan solat dan kemudian melawat ke sebuah masjid yang terletak di Winston-Salem dan mula memakai hijab dua minggu kemudian.

Menyambung pengajian kolej, Raihanah mula aktif dengan aktiviti persatuan sebelum dilantik menjadi ketua bagi muslimat.

Semasa separuh akhir pengajian, Raihanah mengambil kursus elektif iaitu Agama Islam, Kristian dan agama Yahudi.

Ia adalah sesuatu yang indah baginya kerana mewakili Islam dan seterusnya menjelaskan kebenaran Islam dan ummah Muslim. Oleh itu, tidak harianlah, dia menerima gelaran 'Mother Kaci'.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)