• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Rakyat Jangan Dijadikan Korban Muslihat Politik

Oleh Dr Juanda Jaya

PERHIMPUNAN haram sering menyusahkan rakyat dan pasukan keselamatan. - Gambar hiasan

Tindakan minoriti berselimutkan perjuangan demokrasi jejaskan perpaduan sesama Islam

APABILA keadaan negara menjadi huru hara oleh anarkis keganasan, aksi teroris, jenayah pemberontakan politik yang berbau perkauman, gangsterisme, bahaya komunis dan bahaya ajaran sesat, tidakkah semua orang menjadi takut dengan laungan demokrasi yang mahu membebaskan segala-galanya? Bukankah penjenayah berkenaan ramai yang akan terlepas daripada undang-undang atas nama demokrasi dan kebebasan? Bahkan dalam sesetengah keadaan tiada peruntukan undang-undang yang boleh menjerat mereka sebagai penjenayah walau pun data dan maklumat membuktikan mereka bersalah dan mendatangkan mudarat kepada kepentingan awam.

Kononnya kuasa di tangan rakyat, tetapi persoalannya rakyat siapa dan yang bagaimana? Adakah segelintir rakyat yang ditunggangi oleh pihak tertentu yang bermatlamatkan hanya ingin menjatuhkan kuasa dan mengangkat kuasa baru yang mungkin lebih memudaratkan bangsa daripada yang sebelumnya. Atau rakyat yang mudah percaya dengan isu tidak bertanggungjawab daripada internet yang berunsur hasutan, tuduhan dan sampah sarap maksiat. Sehingga boleh menyebabkan seseorang mengalami gangguan psikologi akibat interaksi panas dengan isu semasa di dunia maya tanpa aturan ini.


Rakyat dan umat Islam yang terbabit dalam meluruskan hala tuju kemajuan umat agaknya sudah diracuni pemikiran yang terlalu mengagung-agungkan demokrasi tanpa batas, tapi sayang demokrasi yang dibela kadang-kadang memakan diri.

Apabila umat Islam meneliti sejarah pertumpahan darah sesama sendiri yang pertama setelah Islam dibina, kita melihat golongan minoriti bermentaliti Khawarij berperanan besar dalam menggulingkan kekhalifahan Uthman bin Affan.

Sejarawan ulung al-Imam Al-Tabari, Ibnu Kathir dan selain keduanya menyatakan: "Sesungguhnya Uthman enggan menanggalkan jubah yang telah dipakaikan Allah kepadanya iaitu jawatan Khalifah. Kerana tidak mahu melihat umat bermusuhan sesama mereka dan kemudian melantik golongan yang bodoh sebagai pemimpin yang mereka pilih yang akan menyebabkan kacau bilau dan kerosakan. � (Riwayat Imam Ahmad, Al-Tirmizi disahihkannya dan Ibn Majah daripada al-Nu'man bin Basyir daripada Aisyah. Ini disebutkan oleh Ibnu Kathir dalam al-Bidayah wan Nihayah 17/180,181,208. Cetakan Maktabah Al-Ma'arif, Beirut).

Uthman bin Affan tahu bahawa penentang yang menuntut beliau meletakkan jawatan adalah golongan minoriti yang marahkan beliau dan mereka bersikap tergesa-gesa. Sewaktu beliau menolak untuk menyahut permintaan mereka, sebenarnya beliau mampu mengarahkan penyokongnya menghalang kehendak penentang itu, namun beliau enggan melakukannya. Pada waktu itu telah berkumpul ramai pahlawan dari kalangan sahabat dan anak mereka dari kalangan Muhajirin dan Ansar untuk membantu dan membela beliau.

Khalifah didatangi cucunda Nabi Muhammad SAW, al-Hasan dan al-Husain dan Abdullah bin Umar yang berdiri di sisinya dan mahu membela beliau. Tetapi beliau melarang menghunuskan pedang di antara umat Islam. Beliau mengambil keputusan untuk mengorbankan dirinya demi perpaduan umat Islam.

Kumpulan yang berjuang menggulingkan Uthman telah dieksploitasi oleh golongan yang mengikuti hawa nafsu dan menentang Islam secara sembunyi. Kumpulan inilah yang akhirnya berperanan mempengaruhi kekuasaan selepas itu. Dan ternyata mereka amat kejam dan jauh sekali dari sifat kerajaan sebelumnya. Ramai ulama yang dipenjarakan, dibunuh dan dipaksa mengeluarkan fatwa yang menyokong keyakinan Khawarij. (Dr. Yusuf Al-Qaradawi, Min Fiqh Daulah Fi Al-Islam Dar al-Syuruq, Kaherah)Alangkah berbahaya golongan serpihan minoriti yang berselimutkan pejuang demokrasi dengan jarum beracun menabur fitnah, pembohongan dan penipuan di dalam masyarakat. Membuat huru-hara di mana-mana, hingga menjejaskan perpaduan umat, melemahkan kekuatan bangsa, merobohkan kedaulatan Islam dan akhirnya mungkin melenyapkan kekuasaan Islam sama sekali dari tanah air sendiri.

Kaki internet, blogger fitnah, kutu-kutu facebook yang meloncat kepanasan oleh isu politik inilah yang ramai menjadi dalang di sebalik keruntuhan Islam. Caci-maki, telanjang-menelanjangi, menjadi halal dan berkat bagi mereka. Unsur 'fatabayyanu' yang diajarkan al-Quran tidak lagi jadi pegangan oleh umat Islam disebabkan oleh sepak terajang pengamal kebebasan tanpa sempadan. Demokrasi mengatasi keluhuran syariat agama, akhlak dan adab, semuanya di kubur hidup-hidup oleh nafsu kebebasan yang diagungkan.

Mereka lupa dengan amaran Allah Taala yang berfirman maksudnya: "Wahai orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." � (Surah Al-Hujurat ayat: 6)

Islam sama sekali tidak menentang demokrasi, tetapi idea dan perjuangannya tidaklah boleh menghalalkan segala cara. Jika dengan menabur fitnah, rasuah, bersubahat dengan musuh Islam yang nyata memerangi atau dengan cara mencetuskan provokasi politik ganas asalkan sampai kepada matlamat, maka ini bukan demokrasi yang diperakui oleh Islam.Rakyat yang tertipu dengan slogan yang dilaungkan oleh pelakon politik terkenal akhirnya menjadi korban. Kemajuan negara terbantut oleh perebutan kek ekonomi antara kaum, kemiskinan tidak sempat dihapuskan oleh kerana sibuk menelanjangi parti lawan, pendidikan generasi bangsa diperjudikan kerana desakan kepentingan politik tertentu, isu tuduh-menuduh rasis antara kaum, munculnya pihak yang berani menyambut hangat salam komunisme dan baru-baru ini keselamatan negara digugat oleh isu Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang menjadi kontroversi dek mencari populariti dan pangkahan undi.

Namun, tidaklah fenomena ini menjadi dalang kemunduran umat seratus peratus. Bahkan ia membuka mata dan hati rakyat untuk menimbang, memilih dan memutuskan jalan mana yang membawa manfaat lebih banyak dari mudaratnya. Rakyat menjadi matang dan berani mengikis tembok berduri antara rakyat dan pemerintah. Pemerintah yang berkuasa juga semakin berhati-hati dan sudi menyelongkar aib sendiri supaya tidak menjejaskan kreadibiliti pemerintah di mata rakyat.

Parti pembangkang perlulah memainkan peranan membantu pemerintah supaya bekerja dengan bersih dan ikhlas walaupun tidak dinafikan unsur sentimen kadang-kadang menjejaskan kerjasama bersih di antara mereka. Akan tetapi, jika mereka sama-sama bermuhasabah dalam suasana politik yang bersih, setidak-tidaknya akan tercipta kestabilan demi kemajuan agama, bangsa dan negara.

Rakyat menjadi saksi atas kerja yang mereka lakukan, mata-mata yang meneropong akan sentiasa jaga bagi mengawasi penyelewengan yang mungkin berlaku secara senyap. Dalam hal ini Alah SWT telah berfirman yang bermaksud:

"Dan hendaklah kamu memutuskan perkara di antara mereka menurut apa yang diturunkan Allah, dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu mereka. dan berjaga-jagalah kamu terhadap mereka, supaya mereka tidak memalingkan kamu dari sebahagian apa yang telah diturunkan Allah kepadamu." � (Surah Al-Maidah ayat: 49)

Jika wujud penyelewengan, nasihat dan protes diajukan mestilah mengikut lunas agama dan undang-undang, yang menolak dengan keras pencerobohan hak asasi manusia, unsur-unsur fitnah dan keganasan. Rakyat hendaknya amanah dan bijak menggunakan saluran yang disediakan pemerintah supaya mereka tidak dieksploitasi oleh suatu golongan yang mahukan perpecahan dan kegawatan sebagai jalan mencapai matlamat tertentu setelah keadaan menjadi anarkis dan kacau bilau.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)