• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Ratapi Kematian Secara Melampau Perangai Jahiliah

KEMATIAN tidak boleh ditangguh walau sesaat. Hakikatnya, ramai yang pergi buat selama-lamanya tanpa meninggalkan pesan, tetapi itulah kehidupan yang dijanjikan, sampai masanya makhluk Allah SWT akan kembali juga kepada pemiliknya.

Walaupun masih ramai yang menyayangi dan memerlukannya di dunia. Kata-kata yang sering kali kita dengar, jika kita boleh membuat permintaan, sudah pasti semuanya mohon untuk menangguhkan kematian.

Tetapi, sesiapa yang terlalu merindui Dia, itulah juga yang ditunggu-tunggu. Orang yang bertakwa dan beramal soleh inginkan kehidupan lebih baik di akhirat kelak. Justeru, peningkatan amal serta takwa penuh keikhlasan dan keyakinan adalah keutamaan setiap umat Islam supaya selamat di dunia dan akhirat.Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati dan bahawasanya pada hari Kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga, maka sesungguhnya ia sudah berjaya. Dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang yang terpedaya.” (Surah Ali-Imran, ayat 185)

Kehidupan dunia adalah kehidupan untuk orang yang hidup. Mereka memulakan kehidupan seawal usia satu hari sehingga tamat nyawanya seperti direncana Allah SWT. Perlakuan dan perkataan serta diamnya menunjukkan bekalan disediakan untuk kehidupan akhirat yang akan dihitung sebelumnya.

Sesiapa melakukannya dengan penuh kehambaan dan taat kepada suruhan Allah SWT, menjauhi larangan-Nya, Allah SWT menyediakan balasan syurga dan neraka kepada yang ingkar serta bongkak. Kerana itulah, dunia penuh dengan kemewahan buat orang yang mengejarnya dan kesulitan kepada yang tidak memanfaatkan isinya.

Bagaimanapun, jangan pula tidak menyempurnakan sebuah kehidupan buat diri sendiri dan ahli keluarga jika itu menjadi keharusan dan ibadah kepada yang Maha Mencipta.

Kematian, iaitu berpisah nyawa dari roh dan jasad adalah satu penghijrahan abadi dari alam dunia ke alam barzakh, iaitu satu penempatan dipenuhi roh orang yang sudah meninggal dunia serta sedang menunggu untuk dibangkitkan semula, berkumpul di Padang Mahsyar. Di situ nanti perhitungan dilakukan untuk menentukan kehidupan kekal, yang tiada akhirnya lagi.

Sering kali apabila mengetahui mengenai kematian, kita akan menziarahi keluarga si mati dan sudah tentulah mendoakan rohnya dicucuri rahmat, keluarga serta kaum kerabatnya dilimpahi pahala berganda, digantikan dukacita dengan sebaik-baik hiburan.

Antara sering diucapkan ialah: “Mudah-mudahan Allah membalas kepadamu dengan pahala yang berganda dan diperelokkan dukacita dengan sebaik-baik hiburan serta diampunkan akan si mati daripada keluarga kamu.”

Perlu diingatkan bahawa meratapi dan menangisi kematian secara keterlaluan seperti tidak meredai apa yang ditakdirkan Allah adalah perlakuan orang jahiliah dan diharamkan dalam Islam.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Daripada Abdullah katanya, bersabda Nabi SAW: Tidak termasuk golongan kami orang yang memukul pipi, mengoyak baju dan berteriak-teriak seperti berteriaknya orang jahiliah.” (Hadis riwayat Imam Bukhari)

Bukanlah sia-sia kepada orang yang turut berkongsi dukacita dan mengucapkan takziah kepada keluarga si mati kerana Allah SWT turut memberikan ganjaran sama seperti orang sedang bersedih kerana kehilangan ahli keluarga.

Lebih baik, dihadiahkan bacaan ayat al-Quran dan Yaasin serta tahlil kepada si mati semoga Allah SWT mengurniakan rahmat. Sedekah makanan kepada keluarga si mati untuk dihidangkan kepada tetamu dan orang ramai yang berziarah serta membaca ayat suci al-Quran adalah perbuatan sangat digalakkan dalam Islam.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Daripada Abdullah, katanya bersabda Rasulullah SAW: Siapa yang mengucapkan takziah kepada orang yang ditimpa musibah, maka dia memperoleh pahala seperti pahala orang yang mendapat musibah.” (Hadis riwayat Imam Ibnu Majah)

Orang yang bersabar menghadapi kematian adalah orang sentiasa berada di bawah perlindungan Allah dan mendapat petunjuk-Nya daripada kesesatan.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jugalah kami kembali. Mereka itu ialah orang yang dilimpahi dengan pelbagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmat-Nya. Dan mereka itulah orang yang dapat petunjuk hidayah-Nya.” (Surah Al-Baqarah, ayat 156-157)

Hari ini, seiring kemajuan dunia, jalan raya yang melebar dan kenderaan pelbagai, manusia dikejar waktu dan urusan, kemodenan menawarkan kehidupan pantas dan luar biasa, makanan juga menjadi faktor kematian, apatah lagi masalah dan tekanan lainnya menjadikan usia manusia tidak panjang.

Tetapi itu hanyalah penyebabnya kerana semua sudah ditentukan oleh qada’ dan qadar-Nya. Yang pasti, siapa pun meninggalkan kita, janganlah pula dibezakan sedekah dan ganjaran kepada si mati dan ahli keluarganya yang bersedih.

Bacaan al-Quran, zikir dan tahlil biarlah sentiasa dikirim buat yang pergi kerana Islam tidak mengehadkan amalan itu kepada sesuatu tempoh tertentu, sebaliknya sepanjang masa supaya arwah sentiasa mendapat rahmat dan ketenangan di alam barzakh.

Kepada yang masih hidup, kematian sepatutnya menjadi iktibar untuk kita sentiasa beringat akan kehidupan yang sementara cuma, tiada apa dibanggakan dengan kehidupan dunia, sebaliknya ibadah dan takwa juga merencanakan kebahagiaan di akhirat sana.

Bersyukurlah kita dengan apa yang ada, tidak riak dan ingkar dengan perintah-Nya, berdoa dan bertawakal sudahnya, semoga kebahagiaan, kerahmatan dan keberkatan sentiasa abadi dalam kehidupan kita.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)