• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Rombongan Umrah Nabi Dihalang

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

APABILA banyak perubahan besar berlaku yang memihak dan menguntungkan Islam, ia memberi peluang kepada Rasulullah dan seluruh umat Islam untuk mengorak langkah lebih berani bagi melebarkan sayap dakwah dan bebas melakukan ibadat.

Bebas beribadat itu turut bermaksud menyempurnakan kembali hak mereka melakukan ibadat umrah dan haji di Masjidil Haram Mekah.

Iaitu ibadah yang dinafikan kepada umat Islam oleh para penguasa Kota Mekah ketika itu, iaitu pihak kafir Quraisy.

Selama enam tahun umat Islam dilarang melakukan ibadat umrah dan haji. Pemboikotan itu perlu dipecahkan. Kerana itu umat Islam di Madinah mesti 'kembali' semula ke Mekah walaupun menyedari risiko yang menunggu.

Tambahan, Rasulullah sendiri terlalu rindu mengerjakan umrah dan haji sehingga termimpi-mimpi akan suasana ibadat itu di Kaabah. Baginda pun berkongsi dengan umat Islam yang lain akan mimpi tersebut.

Sekali gus menyebabkan mereka begitu gembira kerana disifatkan satu petanda yang baik bahawa kali ini mereka pasti dapat kembali ke Mekah.

Akhirnya, sebagaimana yang mereka rancang, rombongan baginda akhirnya bergerak ke Mekah.

Pada hari Isnin 1 Zulkaedah tahun 6 Hijrah bermulalah satu perjalanan menuju ke Mekah.

Sama ada di dipermudahkan mahupun sebaliknya terserah kepada Allah bagi menjadikan impian untuk mereka bertalbiah, bertawaf, bersaie, bertahalul itu menjadi satu realiti memandangkan Mekah masih dikuasai oleh musuh ketat Islam.

Baginda membawa isterinya, Ummu Salamah bersama dengan kira-kira 1,500 umat Islam yang lain.

Masing-masing hanya bersenjatakan pedang yang bersarung. Ini kerana, mereka tiada tujuan untuk berperang kecuali untuk beribadah semata-mata.

Bagai menyambut sambut perayaan besar, baginda bersama seluruh umat Islam yang lain meninggalkan Kota Madinah dengan tidak sabar-sabar dan gembira untuk segera sampai ke Kota Mekah.

Gempar

Malah apabila sampai di sebuah kawasan bernama Zul Hulaifah, baginda segera memasang gelang dan penanda pada haiwan-haiwan ternakan terutama unta dan kambing yang hendak dikorbankan.

Kemudian baginda dan seluruh anggota rombongan yang lain memakai pakaian ihram supaya sesiapa yang melihat tahu tujuan mereka adalah untuk beribadat di Mekah dan sama sekali tidak boleh diperangi.

Melalui bantuan para perisik dari kabilah-kabilah Arab lain, berita kedatangan rombongan umrah dan haji dari Madinah akhirnya sampai juga ke pengetahuan penduduk Mekah.

Maka suasana bertukar gempar dan mendapat pelbagai reaksi sehingga menjadi bahan percakapan di sana sini. Mereka sama sekali tidak menyangka Rasulullah dan para pengikutnya yang dahulunya seolah-olah melarikan diri dari Kota Mekah, kini dengan begitu berani dan yakin mahu kembali semula ke kampung halaman mereka.

Walaupun untuk tujuan ibadat, namun pihak Quraisy masih tidak senang dan tidak dapat menerima sebarang kehadiran pihak Islam ke Mekah untuk apa juga tujuan sekali pun. Maka, mereka pun bersidang.

Akhirnya sebagaimana yang dijangka kehadiran umat Islam itu mahu disekat. Seramai 200 tentera berkuda Quraisy dikerah berhadapan dengan rombongan Rasulullah.

Tentera kafir itu diketuai oleh pahlawan Quraisy yang sangat terkenal dengan kegagahan dan kehebatan berperang iaitu Khalid Al Walid.

Apabila pasukan tentera Quraisy itu sampai di suatu tempat, iaitu Qura al Ghamim - jalan utama untuk sampai ke Mekah - Khalid Al Walid pun akhirnya bertembung dengan rombongan umat Islam.

Tetapi ketika itu, umat Islam sedang mendirikan solat Zuhur secara berjemaah yang diimamkan oleh Rasulullah.

Khalid dan anggota tentera hanya memerhatikan sahaja umat Islam yang sedang solat itu. Ini memberikan satu ilham kepada Khali iaitu menyerang umat Islam ketika mereka sedang 'leka' solat.

"Mereka sedang berada dalam keadaan alpa. Kalau kita serang mereka pasti kita akan menang, maka akan selesailah satu masalah," bisik hati Khalid.

Namun Khalid tidak terus menyerang tetapi beliau bercadang bertindak apabila rombongan Rasulullah itu hendak mendirikan solat Asar berjemaah.

Pasti kali ini, sekali lagi di bawah pimpinan Khalid, pihak Quraisy akan mencapai kemenangan terhadap umat Islam sebagaimana pahlawan Quraisy itu pernah mengucar-kacirkan pertahanan Islam semasa Perang Uhud dahulu.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)